trapanel-inomhus

Att sätta upp en väggpanel inomhus är ett utmärkt sätt att ge ditt hem en klassisk och stilren look. Oavsett om du vill skapa en elegant fondvägg i vardagsrummet, lägga till charm i sovrummet eller ge hallen en uppfräschning, kan väggpaneler vara lösningen. Väggpaneler är mångsidiga och kan anpassas för att passa olika inredningsstilar, från lantligt och rustikt till modernt och minimalistiskt. De bidrar inte bara till estetiken utan kan även förbättra rummets akustik och isolering.

Med rätt material och lite noggrannhet kan du förvandla vilket rum som helst och skapa en ombonad och inbjudande atmosfär.

Träpanel för olika stilar

För att skapa en lantlig och gammaldags stil är pärlspont ett tidlöst val, men vanlig träpanel fungerar också mycket bra. Välj mellan stående panel längs hela väggen eller en bröstning, där du målar eller tapetserar ovanför panelen. Vanligtvis slutar bröstningen halvvägs upp eller vid tre femtedelar av väggens höjd. För en autentisk känsla, måla panelen med linoljefärg i nyanser som vit, ljusgrå, antik vit, grön eller blå. För en skandinavisk stil, välj ljus träpanel som täcker hela väggen. Välj paneler med naturlig känsla med synliga ådringar och kvistar, eller en slät panel beroende på din estetik. Installera panelen liggande eller kombinera olika väggar och panelstorlekar för dynamiska ytor. För en rustik stil är träpanel perfekt, särskilt i mörka färger som svart, grå eller brun. Ytan kan vara rå med struktur eller synliga ådringar och kvistar. Vanligtvis placeras panelen horisontellt, men våga experimentera med vertikal eller diagonal placering för en unik touch. Enstaka paneler i en avvikande färg kan också tillföra det lilla extra.

 

ljus-träpanel

 

Så här sätter du upp en träpanel inomhus

Här är en steg-för-steg-guide för hur du bygger en väggpanel inomhus.

Steg 1: Planering och förberedelse

Mät och markera väggen
Börja med att mäta väggen där du vill installera panelen. Bestäm höjden och bredden på panelen och markera detta på väggen med en blyertspenna. Om du planerar att installera en bröstpanel, markera höjden från golvet upp till den önskade höjden, vanligtvis mellan 90-120 cm.

Välj material
Välj vilken typ av panelmaterial du vill använda. Det finns flera alternativ, inklusive MDF, trä eller färdiga panelkit som kan monteras direkt på väggen. Se till att du har allt nödvändigt material innan du börjar, inklusive lister, hörnblock, och eventuellt lim eller skruvar.

Förbered verktyg
Samla alla verktyg du kommer att behöva, inklusive en såg, hammare, nivå, måttband, skruvdragare, och sandpapper.

Steg 2: Förbered väggen

Rengör ytan
Se till att väggen är ren och fri från damm och smuts. Om det finns ojämnheter eller hål, fyll dem med spackel och slipa ytan jämn.

Applicera grundfärg
Om du använder obehandlat trä eller MDF, applicera en grundfärg på panelerna innan du monterar dem på väggen. Detta hjälper till att förhindra att träet absorberar fukt och gör det lättare att måla panelerna efter installationen.

Steg 3: Montera panelerna

Sätt upp bottenlisten
Börja med att installera bottenlisten längs den markerade linjen på väggen. Använd en nivå för att säkerställa att listen är rak. Fäst listen med lim och/eller skruvar.

Montera vertikala lister
Fortsätt med att fästa de vertikala listerna. Placera dem med jämna mellanrum, beroende på designen du valt. Använd en nivå för att säkerställa att de är raka och fäst dem med lim och/eller skruvar.

Sätt upp topplisten
Avsluta med att fästa topplisten längs toppen av de vertikala listerna. Se till att den är jämn och rak med hjälp av en nivå. Fäst även denna med lim och/eller skruvar.

Lägg till horisontella lister
Om din design inkluderar horisontella lister mellan de vertikala listerna, montera dessa nu. Använd en nivå för att säkerställa att de är raka.

Steg 4: Efterbehandling

Fyll och slipa
Fyll alla skruvhål och eventuella sprickor med träfyllnad eller spackel. Låt det torka och slipa sedan ytan jämn med sandpapper.

Måla panelen
Applicera färg på panelen i den färg du valt. Använd en pensel eller roller för att få en jämn och fin yta. Låt färgen torka och applicera eventuellt ytterligare ett lager för bästa resultat.

Rengör och avsluta
När färgen är torr, ta bort eventuella skyddstejp och rengör arbetsområdet. Beundra ditt arbete och njut av ditt nya, stilfulla rum!

Vi hjälper dig med din träpanel

Om du känner att du behöver professionell hjälp med att installera väggpaneler, står Veterankraft redo att assistera. Våra erfarna hantverkare har den kunskap och skicklighet som krävs för att genomföra projektet på bästa möjliga sätt. Vi kan hjälpa dig från planering till färdigställande, så att du får ett resultat som du är helt nöjd med.

Kontakta oss idag för att få hjälp med ditt nästa projekt och se hur vi kan förvandla ditt hem med vackra väggpaneler.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

start-hero

Allmän händig

Målare

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken