joss-woodhead-tfEoT92EYlo-unsplash

Genom att täta gamla fönster kan du spara massor av energi. På köpet får du också ett skönare inomhusklimat. I texten som följer delar vi på Veterankraft med oss av våra bästa tips och råd. Vill du ha hjälp med fönstertätning, eller montering av dammlist mellan fönster, är du välkommen att kontakta oss på Veterankraft.

 

Vanliga frågor om fönstertätning:

 

Vilken tätningslist är bäst till fönster?

Det finns flera olika tätningslister för fönster att välja mellan, men vanligt är att man väljer att montera en tätningslist med p-profil. Vill du täta runt fönster passar en tätningslist i epdm-gummi bra. Den har lika lång livslängd som en fönstertätningslist i pvc, men är miljövänligare. Men du kan även täta fönster med silikon.

Vem kan täta fönster?

Att täta fönster inifrån och montera en fönsterlist är egentligen inte så svårt bara du har tålamod och vet hur du ska göra. Men vill du hellre ha hjälp med tätning av fönster kan du kontakta oss på Veterankraft så rycker vi ut.

Hur sätta tätningslist fönster?

Du monterar en tätningslist mellan fönster och innerbåge, på själva fönsterkarmen. En tätningslist för altandörr eller fönster är ofta självhäftande och för att den ska fästa ordentligt är det viktigt att man först rengör ytan ordentligt. Men är det kallt ute när man ska täta kan det hända att klistret ändå inte fäster. Då kan du värma fönsterkarmen försiktigt med en hårtork eller en varmluftspistol. Eller så fäster du tätningslisten med en häftpistol eller spik.

Hur kan man täta gamla fönster?

Gamla fönster är ofta väldigt vackra och av bra virke. Men det kan behövas en särskild tätningslist för gamla fönster för att hålla kylan ute och värmen inne. Enklast är att använda sig av pappersremsor som klistras över glipor mellan fönsterbåge och karm. Fast då går fönstret inte att öppna förrän till våren då du plockar bort remsorna. Vill du kunna öppna fönstret och vädra måste du i stället använda dig av en tätningslist av ull. Du kan också använda dig av ren ull eller bomull för att täta mellan fönster.

Hur ofta byta tätningslister fönster?

En tätningslist håller länge men tappar effekt efter några år. Därför ska man helst byta tätningslist på sina fönster vart åttonde till vart tionde år.

Varför blir det kondens på insidan av fönstret?

Kondens uppstår när värme och kyla möts och gör att fönstret immar igen. Ofta sker detta då utetemperaturen blir mycket lägre än inomhustemperaturen. Ju fuktigare rumsluft, desto mer kondens. Ju bättre tätning ett fönster har, desto mindre risk är det för kondensbildning på insidan. Om tätningen mellan karm och båge inte är tillräcklig kan man även få kondens mellan rutorna. Vill du slippa kondens ska du montera tätningslist mellan fönster och innerbåge.

Hur isolera man runt fönster?

Det går att isolera runt fönster genom att dreva dem. Detta gör man oftast i samband med att man byter eller renoverar sina fönster. För att komma åt att trycka in ny isolering mellan fönster och husvägg måste du först plocka bort fönsterfodret. Att täta fönster och att isolera fönsterkarm är något som Veterankraft kan hjälpa dig med.

Kan man göra fönstertätning på våren?

Ja, våren är en bra tid att utföra fönstertätning. Tätning runt fönster och dörrar hjälper till att förhindra drag, minska energiförbrukningen och förbättra komforten inomhus. Våren är en bra tidpunkt för detta arbete eftersom vädret är tillräckligt mildt för att arbeta utomhus, och du kan förbereda ditt hem för de varmare månaderna genom att säkerställa att det är tätt och energieffektivt.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Fönsterputs

Målare

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken