mala-staket

Att ge ditt staket en ny omgång färg kan verkligen göra underverk för din trädgård, både genom att fräscha upp dess utseende och förstärka stakets livslängd. Men för att verkligen få ut mesta möjliga av projektet, krävs noggrann förberedelse och korrekt genomförande. Låt oss bryta ner processen i enkla, lätthanterliga steg.

1. Förberedelser

Innan du börjar med projektet, se till att du har allt du behöver. Det innefattar:

 • Staketfärg eller trälasyr: Kvaliteten på färgen kan ha stor inverkan på slutresultatet och hur länge det varar. Välj en färg eller trälasyr som är avsedd för utomhusbruk och tålig mot väder och vind.
 • Penslar och/eller rullar: Vilket verktyg du bör använda beror på ditt stakets struktur. En pensel kan vara bra för mindre ytor och detaljer, medan en rulle kan göra jobbet snabbare på större, plana ytor.
 • Slipverktyg: En slipmaskin eller sandpapper kan hjälpa till att ta bort gammal färg och göra ytan jämnare.
  Skyddskläder och handskar: Måla kan bli kladdigt, så bäst att skydda dig själv!
 • Skyddsplast för marken: Skydda gräset och andra delar av din trädgård från oönskade färgstänk.

2. Rengöring av staketet

Ett rent staket är avgörande för ett jämnt och hållbart resultat. Använd en högtryckstvätt för att noggrant ta bort smuts, alger och grus från staketets yta. Om det finns tecken på mögel eller svamp, använd ett specifikt rengöringsmedel för att ta bort det.

3. Slipning

Slipa staketet lätt för att ta bort löst trä och skapa en yta som färgen kan fästa på ordentligt. Detta är ett viktigt steg eftersom det säkerställer att färgen kommer att ha en jämn och hållbar yta att fästa vid, vilket kommer att göra ditt färdiga jobb se bättre ut och hålla längre.

4. Skydda området runt staketet

Använd skyddsplast för att täcka marken och växterna runt ditt staket. Detta kommer att skydda dem från oavsiktliga färgstänk och gör det lättare att städa upp när jobbet är klart.

5. Måla staketet

När allt är förberett kan du äntligen börja måla. Använd en pensel eller rulle och börja från toppen och arbeta dig neråt. Måla med långa, jämna penseldrag eller rullrörelser för att undvika penselmärken. Två lager färg kan vara nödvändigt för bästa resultat och hållbarhet.

6. Efterarbete

När du är klar med målningen, se till att städa upp ordentligt. Rengör dina verktyg och se till att färgburken är ordentligt stängd för framtida bruk. Kasta använd skyddsplast på rätt sätt.

Om detta låter som ett stort projekt, eller om du inte har tid eller erfarenhet att genomföra det själv, kan Veterankraft hjälpa till. Våra erfarna veteraner kan hjälpa till med allt från förberedelser och målning till efterarbete, och säkerställa att ditt staket ser fantastiskt ut. Kontakta oss idag för mer information!

Med andra ord, om du funderar på att måla ditt staket, varför inte ge Veterankraft en chans att göra jobbet åt dig? Våra erfarna hantverkare kan hjälpa till med hela processen, från förberedelser till färdigställande, och säkerställa att ditt staket ser sitt absolut bästa ut. Vi har erfarenheten och skickligheten för att göra jobbet rätt, och vi älskar att hjälpa människor förverkliga sina visioner för sina hem och trädgårdar. Så låt oss hjälpa dig göra ditt staket till det bästa det kan vara!

Läs mer om vår målartjänst här!

 

Vanliga frågor om att måla staket

Vilken tid på året är bäst för att måla staket?

Svaret på denna fråga kan variera något beroende på det lokala klimatet, men generellt sett är det bästa tiden för att måla ett staket under den sena våren eller tidiga sommaren när temperaturen är behaglig men inte för het. Regn och hög luftfuktighet kan påverka torktiden och kvaliteten på färgjobbet, så det är bäst att välja en torr period med låg luftfuktighet.

Vilken typ av färg ska jag använda för att måla mitt staket?

Använd en färg eller trälasyr som är avsedd för utomhusbruk och tålig mot väder och vind. Färgval kan också bero på personliga preferenser och önskat resultat. Prata med din lokala färghandlare för bästa råd.

Hur ofta behöver jag måla om mitt staket?

Detta kan variera beroende på flera faktorer som inkluderar väderförhållanden, färgkvalitet och träets kvalitet. Generellt bör staket målas om var 3-5 år för att hålla dem i bästa skick.

Hur lång tid tar det att måla ett staket?

Tidsåtgången kan variera beroende på stakets storlek och tillstånd, samt vilka verktyg du använder. Det kan ta allt från några timmar till ett par dagar.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Målare

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken