utekök

Sommaren är kort och det gäller att ta tillvara på den och njuta maximalt. Att laga mat i ett kök utomhus med familj och vänner sedan avnjuta maten tillsammans är något av det bästa man kan göra. Här har vi samlat våra bästa tips för hur du kan bygga ett utomhuskök. Du kan välja mellan alla möjliga varianter, från att göra ett litet och enkelt utekök, till ett stort och proffsigt utekök med grill.

Hur bygger man ett utekök?

Ett utekök går att bygga själv bara man planerar ordentligt från början. Viktigast är att man utgår från den plats där uteköket ska placeras. Mät därför upp ditt utekök och gör en enkel ritning. Tänk på att ett utekök med tak har vissa fördelar då taket skyddar och gör att köket håller längre. Har man exempelvis ett växthus, ett orangeri eller en ladugård så kan man ju placera uteköket där. Men det är förstås också viktigt att ett tak över en grillplats inte är för lågt.

Man kan också välja att bygga ett utekök av tegel då det klarar regn och snö utan att påverkas. Men man kan även bygga ett mindre utomhuskök som går att plocka undan och sätta in i ett förråd under vintern.

Vad ska man ha i ett utekök?

Det är du som bestämmer vad du vill ha i uteköket. En enkel kokplatta med gaslåga kommer man långt med. Men ett tips är att utgå från den typ av mat som du brukar laga på sommaren. Tycker du och din familj om att grilla kanske ni ska bygga ett grillbord? Är ni i stället en familj som gärna bakar er egna pizza ska ni så klart ha en uteugn eller kanske till och med bygga en stenugn.

Bra avställningsytor eller en bra arbetsbänk är så klart ett måste och gärna en diskho så att man enkelt kan skölja av disken. Det kan också behövas plats för matförvaring av matvaror, grytor, kastruller, glas och porslin. Vill du ha inspiration kan du söka på nätet. Sök exempelvis på bygg utekök eller bygg egen rök.

Bygga in grill i utekök

Att bygga in en grill i ett utekök är ett populärt sätt att skapa en funktionell och stilren utomhusmatlagningsyta. En inbyggd grill ger ett enhetligt utseende och kan anpassas efter dina behov och utrymme. För att börja, planera utekökets layout noggrant, med särskild hänsyn till ventilation och brandsäkerhet. Välj material som tål väder och vind, såsom rostfritt stål eller sten. Inkludera arbetsytor, förvaringsutrymmen och eventuellt en diskho för att göra matlagningen smidig och praktisk. Med rätt planering och genomförande kan en inbyggd grill bli hjärtat i ditt utekök och förvandla din utomhusmiljö till en plats för matglädje och umgänge.

Hur högt är ett utekök?

Ett utekök ska precis som inneköket ha en bra arbetshöjd. Generellt brukar man säga att 90 cm är en bra höjd men är man lång kan man så klart öka på höjden några centimeter. Vill du bygga ett utekök med bardisk är standardhöjden istället 110 cm. På nätet kan du hitta ritning för utekök med tak där alla mått är utsatta.

Hur får man vatten till utekök?

Det är så klart bekvämt att ha tillgång till rinnande vatten i uteköket. Enklast är att ansluta trädgårdsslangen men man kan så klart också dra riktiga vattenledningar med varm- och kallvatten. Men tänk då på att stänga av och tömma vattenledningarna på vintern så att rören inte fryser sönder.

Vad kan man ha för bänkskiva till utekök?

En bänkskiva måste klara att ligga utomhus men får gärna också tåla spill och höga grilltemperaturer. En mineritskiva är perfekt för ett utekök, likaså rostfritt stål eller klinkers.

Vad kostar det att bygga ett utekök?

Hur mycket ett utomhuskök kostar att bygga beror på vilken typ av utekök du väljer. Ett murat utekök kostar i regel mer än ett enkelt utekök i trä. Likaså kostar det som regel mer att bygga ett utekök med tak. Men du kan också hålla nere kostnaderna genom att bygga ett mindre grillbord med endast en avställningsyta.

För att beräkna kostnaderna för ett utekök underlättar det att ha en ritning. Du kan hitta ritningar på utekök med stomme på nätet. Eller rita en enkel skiss med alla måtten utsatta och fråga en snickare eller murare. Ska du själv bygga uteköket kan du ta med skissen till ett byggvaruhus och be personalen där om hjälp att uppskatta materialkostnaden.

Kan man ha ett kylskåp utomhus?

Visst kan du ha ett kylskåp utomhus bara du har tillgång till el. Med ett kylskåp blir ditt utekök komplett. Där kan du placera drycker som bäst serveras kalla men också förvara mejeriprodukter, kött och fisk. Men tänk på att ett kylskåp helst inte ska stå ute vid lägre temperaturer än fem minusgrader. Därför ska du helst sätta in kylskåpet i ett förråd under vinterhalvåret.

Går det att bygga ett utekök på våren?

Ja, det går att bygga ett utekök på våren. Många människor väljer våren för att påbörja projekt som innefattar utomhuskök eftersom det är en tid då de kan njuta av det utökade utrymmet under sommarsäsongen. Att bygga ett utekök kräver planering och noggrannhet, så se till att ha en tydlig design och alla nödvändiga material innan du påbörjar projektet.

Ta hjälp av någon av våra händiga pensionärer när du ska bygga utekök!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

start-hero

Allmän händig

Elektriker

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken