tradgardsarbete_september

September är en månad då hösten börjar göra sig påmind och trädgården förbereder sig för vintern. Trots att sommarsäsongen börjar gå mot sitt slut finns det fortfarande mycket att göra i trädgården. Här är några tips och råd på skötsel för din trädgård under September.

Skötsel av gräsmattan

Fortsätt att klippa gräsmattan regelbundet under September, men höj klippningen något för att skydda gräset inför vintern. När hösten börjar närma sig blir gräset mindre aktivt och tillväxten avtar. Därför är det viktigt att fortsätta att klippa gräsmattan för att undvika att gräset blir för långt och legat ner under vintern. Vid högre höjder får gräset också bättre skydd mot kyla och frost.

Det är också en bra idé att gödsla gräsmattan med en höstgödsel för att förbereda den för nästa säsong. Höstgödsel innehåller ofta mer kalium än kväve, vilket hjälper gräsmattan att bli mer motståndskraftig mot sjukdomar och frost. Att använda höstgödsel hjälper också till att förbereda gräsmattan för vårens tillväxtperiod.

Skötsel av träd och buskar

September är en bra tidpunkt för att beskära träd och buskar. Ta bort skadade eller sjuka grenar och ge växterna en sista beskärning innan vintern. Att beskära träd och buskar på hösten hjälper till att främja ny tillväxt under våren och förbättra växternas form och struktur. Det är också en bra tid att ta bort grenar som kan vara farliga vid höststormar.

Se till att rengöra trädgården på löv och annat avfall som kan locka till sig skadedjur. Skadedjur som bladlöss och spindelkvalster kan trivas i fuktiga och mörka platser, och lämnat avfall kan ge dem en perfekt boplats. Att ta bort avfall och rengöra trädgården hjälper till att minska risken för skadedjur och sjukdomar i trädgården.

Skötsel av blommor och perenner

September är en perfekt tidpunkt att plantera höstblommor och perenner som kommer att blomstra under hösten. Växter som passar bra för hösten inkluderar sedum, prydnadsgräs, krysantemum och aster. Dessa växter kan ge färg och liv i trädgården under hösten, samtidigt som de också kan locka till sig fjärilar och bin.

Se till att vattna dina växter regelbundet och ta bort eventuella döda blommor och löv som kan locka till sig skadedjur. Det är också viktigt att ge dina växter tillräckligt med näring för att främja hälsosam tillväxt. Du kan använda dig av organisk gödsel eller kompost för att ge dina växter en extra boost under hösten.

Det är också viktigt att hålla koll på eventuella sjukdomar och skadedjur som kan påverka dina växter. Om du upptäcker några tecken på sjukdom eller skadedjur, se till att agera snabbt för att minimera skadan. Använd dig av naturliga bekämpningsmedel om möjligt för att undvika att skada andra djur och växter i trädgården.

Skötsel av grönsaksodlingar

September är en bra tidpunkt att skörda grönsaker som broccoli, morötter, lök och kål. Se till att skörda dina grönsaker när de är mogna för att undvika att de ruttnar eller blir övermogna. Du kan också plantera vintergrönsaker som vitkål och grönkål som kan skördas under vintern.

Det är också viktigt att fortsätta att vattna dina grönsaksodlingar regelbundet och ta bort eventuella ogräs som kan konkurrera med dina grönsaker om vatten och näring. Se till att ge dina grönsaker tillräckligt med näring genom att använda organisk gödsel eller kompost.

Förbered trädgården för vintern

September är en bra tidpunkt att börja förbereda trädgården för vintern. Ta bort eventuella löv och annat avfall från gräsmattan och växtbäddar. Rensa också ut eventuella döda växter och beskär träd och buskar som behöver det.

Se till att täcka växtbäddar och krukor med ett lager av organiskt material som halm eller löv för att skydda växterna från kylan och frost. Täck också gräsmattan med ett lager av hö eller löv för att skydda den mot vinterns kyla.

 

Vanliga frågor om trädgårsskötsel i September:

 

Vilka höstblommor passar bra för trädgården?

Några höstblommor som passar bra för trädgården inkluderar sedum, prydnadsgräs, krysantemum och aster.

Vad ska jag göra med grönsaksodlingarna i september?

I september är det bra att skörda grönsaker som broccoli, morötter, lök och kål. Du kan också plantera vintergrönsaker som vitkål och grönkål.

Ska jag fortsätta att vattna mina växter i september?

Ja, det är viktigt att fortsätta att vattna dina växter regelbundet under September för att säkerställa hälsosam tillväxt.

När är det lämpligt att beskära träd och buskar?

September är en bra tidpunkt för att beskära träd och buskar för att förbereda dem inför vintern. Det är också en bra tidpunkt att ta bort eventuella sjuka eller döda grenar för att främja hälsosam tillväxt.

Varför är det viktigt att täcka trädgården för vintern?

Att täcka trädgården med ett lager av organiskt material som halm eller löv hjälper till att skydda växterna från kylan och frost under vintern. Det kan också bidra till att förhindra erosion av jorden och hålla ogräs i schack.

Vad är organisk gödsel och hur använder jag det i min trädgård?

Organisk gödsel är gödsel som är tillverkad av naturliga material som kompost, benmjöl eller fiskmjöl. Det är en hållbar och miljövänlig metod för att ge dina växter extra näring. Du kan använda organisk gödsel genom att strö den runt dina växter eller blanda den med jorden före plantering.

Vilka skadedjur är vanliga i trädgården under september?

Några vanliga skadedjur som kan påverka trädgården under September inkluderar bladlöss, spinnkvalster och vita flugor. Se till att hålla koll på dina växter och agera snabbt om du upptäcker några tecken på skadedjur.

Ska jag rensa ut ogräs i min trädgård under september?

Ja, det är viktigt att rensa ut eventuella ogräs i trädgården för att undvika att de konkurrerar med dina växter om vatten och näring.

Behöver du hjälp i trädgården? Läs mer om vår trädgårdshjälp här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken