tradgardsarbete_oktober

Oktober är en viktig månad för trädgårdsarbetet eftersom det är sista chansen att förbereda trädgården inför vintern. Här är några tips och råd för att hålla din trädgård frisk och vacker även under de kalla månaderna.

Rensa bort döda växter och blommor

Oktober är en tid då många av våra sommarväxter börjar dö ut. Därför är det viktigt att rensa bort döda växter och blommor från trädgården. Detta gör att trädgården ser snyggare ut, men det är också viktigt för att förhindra spridning av sjukdomar och skadedjur. Ta bort döda blad och stänglar från perenner, buskar och träd för att främja frisk tillväxt.

Plantera höstväxter

Plantera höstväxter i din trädgård för att få färg även under de kalla höstmånaderna. Välj växter som är tåliga och tål kyla, som exempelvis prydnadskål, penséer och chrysanthemum. Dessa växter ger inte bara färg till trädgården, utan kan också locka till sig pollinerare.

Skörda grönsaker och frukt

Många trädgårdar ger en sista skörd av grönsaker och frukt i Oktober. Skörda grönsaker som squash, pumpor, morötter och kålrot innan temperaturen sjunker för mycket. Detta är också en bra tidpunkt att plocka äpplen och andra frukter från träd.

Rensa och förbered komposten

Rensa bort döda blad och annat organiskt material från trädgården och lägg det i komposten. Kompostering är en bra metod för att återanvända organiskt material och skapa näring till trädgården. Det är också viktigt att förbereda komposten för vintern genom att täcka den med löv eller annat organiskt material.

Beskär träd och buskar

Oktober är en bra tidpunkt att beskära träd och buskar för att forma dem och främja frisk tillväxt. Ta bort skadade eller döda grenar och forma träd och buskar till önskad storlek och form.

Gödsla gräsmattan

Gödsla gräsmattan med en höstgödsel för att ge den extra näring inför vintern. Höstgödsel ger gräsmattan det den behöver för att överleva vintern och förbereder den för en stark tillväxt nästa vår.

Rensa bort ogräs

Rensa ogräs från trädgården för att förhindra att de sprider sig och tar över dina växter. Det är viktigt att rensa bort ogräs innan vintern, då ogräs kan sprida sig ännu snabbare under kalla temperaturer.

Skydda känsliga växter

Ta hand om dina känsliga växter genom att täcka dem med ett lager av halm eller löv. Detta hjälper till att skydda dem från frost och kyla. Glöm inte att ta bort täckningen på våren när risken för frost har minskat.

Förbered för vintern

Förbered trädgården för vintern genom att täcka över känsliga växter och träd med skyddande material. Detta kan inkludera att täcka buskar och träd med linneduk eller fiberduk, samt att isolera växter och träd med barkflis eller löv. Det är också viktigt att ta in krukväxter och andra känsliga växter innan temperaturen sjunker för mycket.

Skapa höstig stämning

Skapa en höstig stämning i trädgården genom att dekorera med pumpor, höstblommor och löv. Detta ger trädgården en extra touch av höstfärg och skapar en varm och inbjudande atmosfär.

Ta hand om gräsklipparen

Efter en sommars säsong med intensiv användning är det viktigt att ta hand om gräsklipparen. Rengör gräsklipparen ordentligt och byt ut eventuella slitna delar. Detta kommer att förlänga livslängden på gräsklipparen och förbereda den för nästa säsong.

Sätt lökar för våren

Sätt lökar för vårblomning i trädgården under Oktober för att få en härlig blomning när våren kommer. Välj lökar som tulpaner, krokus och påskliljor för att få färg och liv till trädgården efter vintern.

Ta hand om trädgårdsverktygen

Oktober är en bra tidpunkt att rengöra och underhålla trädgårdsverktyg. Rengör verktygen ordentligt och smörj in dem med olja för att skydda dem mot rost och förhindra att de går sönder.

Skapa en plan för nästa säsong

Ta tid under Oktober för att skapa en plan för nästa säsong. Fundera på vilka växter du vill plantera och hur du vill förändra trädgården. Detta kan hjälpa dig att planera och förbereda dig för en framgångsrik trädgårdssäsong nästa år.

 

Vanliga frågor om trädgårsskötsel i Oktober:

 

Hur ofta ska jag vattna mina höstväxter?

Höstväxter behöver inte vattnas lika ofta som sommarväxter, men se till att hålla jorden fuktig för att hjälpa dem att överleva kalla temperaturer.

När är den bästa tiden att beskära träd och buskar på hösten?

Den bästa tiden att beskära träd och buskar på hösten är efter att löven har fallit av och innan det blir för kallt.

Ska jag täcka mina växter med marktäckning under vintern?

Ja, det kan vara en bra idé att täcka dina växter med marktäckning för att skydda dem från kyla och frost.

Vilken typ av höstgödsel ska jag använda på min gräsmatta?

Det finns många olika typer av höstgödsel som är speciellt utformade för gräsmattor. Fråga din lokala trädgårdsbutik för rekommendationer.

Ska jag klippa ner mina perenner i Oktober eller November?

Det är bäst att klippa ner perenner i November efter att de har blommat färdigt för säsongen.

Behöver du hjälp med trädgårdsskötsel? Testa vår trädgårdshjälp.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken