tradgardsarbete_december

December kan kännas som en lugn månad i trädgården, men det finns faktiskt en del arbete som kan göras inför våren och som hjälper trädgården att övervintra på bästa sätt. Här kommer några tips och råd för trädgårdsarbete i December.

Rensa ogräs och klipp ned perenner

En bra start på vinterns trädgårdsarbete är att rensa ogräs och klippa ned perenner. Genom att rensa ogräs minskar du risken för att de tar över trädgården nästa år. Genom att klippa ned perenner minskar du risken för sjukdomar och möjligheten att de frostskadas. Lämna dock gärna några perenner som till exempel lavendel eller solhattar, då de kan ge struktur och skydd åt trädgården.

Lägg på ett lager av organiskt material

Att lägga på ett lager av organiskt material, som till exempel löv eller kompost, på trädgårdslandet hjälper till att bibehålla markstrukturen och skydda växterna från kylan. Detta är också en bra tid att börja tänka på nästa års odling och plantera grönsaksfrön som ska övervintra, såsom vitlök eller purjolök.

Skydda växter från kylan

Frost och kyla kan skada känsliga växter, så det är viktigt att skydda dem på bästa sätt. Du kan till exempel täcka växterna med fiberduk eller granris. Det är också viktigt att se till att vattna växterna ordentligt innan marken fryser, eftersom växterna fortfarande behöver vatten även under vintern.

Förbered för våren

December är en bra tid att börja förbereda trädgården för våren. Du kan till exempel rensa rabatter, plantera vårblommande lökar eller göra en grogrund för tidig sådd. Att planera och förbereda trädgården under vintern gör det enklare och mer effektivt att arbeta i trädgården när våren väl kommer.

Genom att följa dessa tips och råd för trädgårdsarbete i December kommer du att hjälpa trädgården att övervintra på bästa sätt och förbereda den för en blomstrande vår.

Uppskatta vinterlandskapet

Njut av trädgården under vintern genom att planera för att titta ut på din trädgård från fönstret under de kalla dagarna.

Att ta hand om din trädgård under december kan göra en stor skillnad för dess hälsa och utseende under våren och sommaren. Så även om det kan vara lockande att koppla av och ta det lugnt, ta dig tid att ta hand om din trädgård under denna tid på året.

 

Vanliga frågor om trädgårdsskötsel i December:

 

Kan jag fortfarande plantera nya växter i december?

Ja, det är möjligt att plantera vissa växter även i december. Det är dock viktigt att välja växter som är tåliga mot kyla och frost, såsom granar och vissa barrväxter. Se till att vattna dem ordentligt innan marken fryser och täck dem sedan med ett lager av kompost eller löv för att skydda rötterna mot kylan.

Vilka trädgårdsredskap behöver jag ha koll på under december?

Under december är det viktigt att ha koll på dina verktyg för att se till att de är rena och i bra skick inför vintern. Se till att rengöra dina redskap och förvara dem på en torr plats för att undvika rost och skador.

Ska jag klippa ner mina växter inför vintern?

Det beror på vilka växter det handlar om. Vissa växter, som rosor och buskar, behöver beskäras inför vintern för att undvika skador av snö och kyla. Andra växter, som vintergröna buskar och träd, kan behålla sina lövverk under vintern. Det är bäst att göra lite research på dina specifika växter för att ta reda på deras individuella behov.

Hur kan jag skydda mina växter mot kylan och frosten?

För att skydda dina växter mot kylan och frosten kan du göra följande:

 • Täck växterna med fiberduk eller annat skyddsmaterial för att hålla värmen kvar.
 • Lägg på ett lager av organiskt material runt växterna för att skydda rötterna mot kyla och frost.
 • Skydda känsliga växter genom att flytta dem inomhus eller till ett växthus.

Vilka trädgårdsprojekt kan jag ta tag i under december?

Under december kan du ägna dig åt en del trädgårdsprojekt som att göra i ordning din komposthög, rensa ogräs, klippa ner växter som behöver det och planera för vårens planteringar. Du kan också börja tänka på dina dekorationer för jul och vinter, som att plantera vintergröna växter eller hänga upp fågelmat i trädgården.

Kan jag fortfarande använda gödsel i december?

Ja, du kan använda gödsel i december för att ge dina växter näring inför vintern. Använd en gödsel med högre kaliumhalt för att hjälpa växterna att klara av kylan och minska risken för sjukdomar.

Ta hjälp av våra duktiga pensionärer när du behöver hjälp i trädgården!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken