Skotta tak & få bort snö på solceller – guide & tips på redskap
Vintern är här och med den kommer snö som kan lägga sig tungt på både tak och solceller. Att veta när och hur du ska skotta taket är viktigt för att undvika skador, samtidigt som det kan optimera effekten av dina solceller. Här går vi igenom hur mycket snö ett tak tål, när det är dags att skotta och vilka redskap som är bäst för att ta bort snö på både vanliga tak och solceller.

Hur mycket snö tål ett tak?
Mängden snö som ett tak kan hantera beror på flera faktorer som takets lutning, konstruktion och material. Generellt sett kan ett modernt tak klara av ganska mycket snö, men det finns gränser. Så, hur mycket snö tål ett tak? Ett vanligt tak kan hantera mellan 150–250 kg snö per kvadratmeter, men om snömängden överskrider detta kan det innebära en risk för skador.
Snöns vikt på taket varierar beroende på typen av snö. Blöt snö kan väga upp till fyra gånger mer än torr snö, vilket gör det viktigt att hålla koll på snömängderna under vintern. Så behöver man skotta tak? Ja, om snön samlas i större mängder kan det bli nödvändigt. Tecken på att det är dags att agera kan vara att du märker att taket buktar eller om istappar börjar bildas. Om du är osäker på hur mycket snö ett tak klarar, är det alltid bra att ta det säkra före det osäkra och börja skotta taket när snödjupet ökar.
Skotta snö från tak - tips på redskap
När det är dags att skotta snö från tak är rätt redskap avgörande för att göra jobbet både säkert och effektivt. Här är några vanliga redskap som kan underlätta arbetet:
Ta bort snö från tak med hyvel/takraka: Ett klassiskt verktyg som enkelt kan få bort större mängder på kort tid. Att verktyget är utrustat med teleskopskaft minskar behovet av att behöva gå upp på taket. På undersidan av vissa snöhyvlar finns en hal duk fäst som gör att snön smidigt åker ner från taket. Verktyget kan också kallas för snöhyvel, taksnöhyvel, snöraka eller skrapa.
Skotta tak med rep: För tak med lutning kan ett rep användas. Lägg repet över nocken från gaveln och dra nedåt i båda ändarna i sågande rörelser för att få bort snön.
Kom ihåg att vara försiktig när du skottar tak. Var noga med säkerheten, gör inte jobbet ensam och säkra dig med fallskyddsutrustning om du ska upp på taket. Om du är osäker på hur du ska använda redskapen eller om takets lutning gör det svårt att arbeta säkert, är det bättre att anlita proffs.
Ta bort snö från solceller
Snö på solceller kan minska effektiviteten avsevärt, särskilt om snön ligger kvar länge. Men ska man ta bort snö från solceller eller låta den smälta av sig själv? Svaret beror på väderförhållanden och snömängd. I vissa fall kan det räcka med att solen smälter bort snön, men om det är mycket snö kan det vara bra att agera.
Hur tar man bort snö från solceller? En mjuk borste eller sopkvast fungerar oftast bäst för att undvika att skada panelerna.
Hur kan man smälta snö på solceller? Ett alternativ är att installera uppvärmda solcellsfästen, vilket kan förhindra att snö samlas.
Om du undrar om solceller fungerar med snö på, är svaret ja, men inte optimalt. Och hur mycket snö tål solceller? De är generellt konstruerade för att tåla snö, men regelbunden rengöring förbättrar deras prestanda.
Skotta snö på platt tak
Solceller på platt tak och platta tak generellt samlar snö annorlunda än lutande tak, vilket ökar risken för tunga snömassor och därmed ökad belastning.
Att veta hur mycket snö ett platt tak tål är avgörande för att undvika strukturella skador. Generellt gäller samma regler som för lutande tak, men platta tak behöver ofta skottas oftare. En bra regel är att börja skotta platta tak när snön når cirka 20 cm djup.
När du skottar, var uppmärksam på temperaturskillnader. I vissa fall kan snön börja smälta och sedan frysa, vilket skapar isbildningar och ökar risken för istappar och snöras.
Professionell hjälp
Om du känner dig osäker på att skotta tak själv, eller om det är en större uppgift än du klarar av, är det alltid en bra idé att ta in hjälp. Bland våra veteraner finns experter som kan hjälpa dig med allt från snöskottning till andra underhållstjänster för hem och trädgård.