veterankraft_mediaarkiv_1080x720_tradfallning

Att fälla träd kan vara nödvändigt av flera olika skäl. Det kan handla om att man vill genomföra en trädfällning för att få ett bättre solläge på tomten. Har man exempelvis en uteplats så vill man också ha sol under så lång tid på dygnet som möjligt och i sådana fall kan det definitivt vara på sin plats att kapa träd. 

Det kan även handla om faror. Träd lever och växer - men de kan även drabbas av sjukdomar som gör att de dör. Ett sådant träd tappar styrka och blir därför ett enkelt byte för vind och stormbyar - något som kan innebära en katastrof för en villaägare och åsamka både skada på egendom och på person. Där måste en fällning ske. 

Ett annat vanligt skäl till att fälla träd handlar om att det helt enkelt står i vägen. Du kanske planerar att bygga ett attefallshus eller en veranda och behöver därför förbereda marken - står det ett träd i vägen så måste detta också huggas ner.

 

Hur man fäller ett träd?

Hur? Ja, den stora frågan handlar egentligen inte om man ska fälla ett stort träd eller såga ner några små träd. Det handlar iställer om hur man ska gå tillväga. Det finns en uppsjö av olika tekniker och begrepp att sätta sig in i  - fällskär, fälla träd med rep, fällskär motorsåg, riktskär, spjälkning, såga vinkel etc - och det man bör veta är att man leker med enorma krafter. 

Årligen förolyckas många människor i onödan som en följd av att man missbedömer hur pass stort träd det handlar om och hur man ska fälla det på bästa sätt. Förvisso sker de flesta olyckor när någon är ute och fäller skog - men andemeningen är densamma för dig som villaägare: se alltid till att sätta säkerheten i första rummet och chansa aldrig med en trädfällning. Bedömer du att riskerna är för stora så finns det definitivt ett värde i att kalla in professionell hjälp i form av en arborist eller en annan sakkunnig. 

Mindre träd kan man ofta såga ner och lite större träd kan fällas med hjälp av fällskär och riktskär där du kapar - med motorsåg - snitt rakt bakifrån och sedan använder exempelvis en spikstång för att trycka trädet framåt. Större träd kräver mer kunskap och trädfällning verktyg av rätt kaliber blir även det en viktig fråga. Där kan exempelvis en sektionskapning vara en lösning. Vi skulle rekommendera hjälp både för stora- och medelstora träd.

 

Grundläggande regler för trädfällning

Rent generellt så kan man som villaägare fälla- och kapa träd på sin tomt utan tillstånd. Men, man kan även behöva tillstånd från Länsstyrelsen och detta om det krävs ett marklov. Att kolla av med Länsstyrelsen om vad som gäller är således ett bra första steg att ta. 

Gällande exempelvis storlek på träd så är det också en fråga som kan vara avgörande om man får fälla träd på egen hand eller om man måste ta hjälp. Det svåra är givetvis att mäta höjd på träd och avgöra hur pass stort det är. Även här kan man ta det säkra före det osäkra och kort sagt be en fackman - en arborist - göra en bedömning kring huruvida man får fälla trädet som lekman eller om man bör ta hjälp.

 

Anlita proffsig hjälp av en arborist för säker trädfällning

Avslutningsvis så fortsätter vi att trycka på det vi tidigare nämnt i texten: trädfällning är en svår konst där man måste ta med flera faktorer i bedömningen, något en arborist är expert på. Var ska jag lägga snittet, hur ser man vilket håll fibrerna går, vilka verktyg ska användas, hur är vädret - blåser det motvind exempelvis? - och hur pass stor är trädet som ska fällas i förhållande till exempelvis grannens hus, en parkering eller en cykelväg. 

Trädfällning innebär att man sätter enorma krafter i spel och minsta fel kan innebära en katastrof. Det är bättre att spela säkert och ta hjälp av en arborist som är proffs på trädfällning. Det ger en säker fällning och det ger dig även möjlighet till exempelvis en stubbfräsning och klyvning av vad efteråt. Ta bort stubbar lättast genom en professionell stubbfräsning, helt enkelt. Det handlar om att minimera riskerna och därför är det i nio fall av tio bäst att ta professionell hjälp med att fälla träd.

robert-katzki-I2eNk-pk8Bo-unsplash

Vanliga frågor om Trädfällning

Får man ta bort träd på egen tomt?

Ja, som fastighetsägare har du vanligtvis rätt att fälla träd på din egen tomt och mark. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan finnas lokala bestämmelser och lagar som reglerar trädavverkning och markanvändning. Därför är det klokt att kontakta Länsstyrelsen eller kommunen för att få information om eventuella tillstånd som krävs innan du påbörjar något arbete. I vissa fall kan det krävas marklov eller andra tillstånd, särskilt om träden är av särskilt värde eller området är skyddat av natur- eller kulturhistoriska skäl. Att vara informerad om regler och förordningar kan hjälpa till att undvika eventuella juridiska konsekvenser eller böter för olaglig trädavverkning.

Hur mycket kostar det att fälla träd? 

Kostnaden avgörs av hur många träd som ska fällas, hur stora träd det handlar om samt exempelvis hur dessa är placerade och därmed vilken typ av fällning som måste ske. Val av firma påverkar också priset och där finns givetvis en möjlighet att undersöka marknaden innan du bestämmer dig. 

När på året ska man fälla träd?

Man kan fälla träd året om - med rätt teknik och med rätt verktyg - men den bästa årstiden för att fälla träd brukar vara under vintern då saven gått ur. 

Måste man ha tillstånd för att fälla träd? 

Bor man i ett område med detaljplan så kan man behöva marklov för att fälla träd. Kolla alltid vad som gäller i din kommun.

Är det en bra tid att fälla träd på våren?

Ja, våren kan vara en bra tid att fälla träd, särskilt om det finns träd som är skadade, sjuka eller döda. Innan du fäller ett träd måste du dock överväga lokala regler och bestämmelser om trädskydd, eftersom vissa träd kan vara skyddade eller kräva tillstånd för att fällas. Du bör också överväga att anlita en professionell trädvårdstjänst för säkerhetsskäl och för att säkerställa att fällningen görs på ett korrekt sätt.

Är det okej att hugga ner träd? 

Givet att trädet är på din tomt och att du kollat med Länsstyrelsen så är det okej. 

Får man fälla träd utan motorsågskörkort? 

Ja, det får man. Ett motorsågskörkort ska man ha om man arbetar med trädfällning - exempelvis i skogen. Men, det är ingen dum idé att ta ett sådant även som privatperson, i synnerhet om du har skogsmark själv. 

Hur djupt ska fällskäret vara? 

Fällskäret ska inte vara djupare än att tjockleken på brytmånen motsvarar 10 % av brösthöjdens diameter på stammen. 

Hur fäller man ett träd? 

Det finns en massa olika tekniker att använda vid trädfällning. Vilken som ska användas beror helt på hur stor trädet är, vilket typ av träd det handlar om samt var det är placerat. Rådfråga gärna sakkunnig!

Vad är en arborist?

I folkmun brukar en arborist kallas för trädfällare. I själva verket är en arborist specialist på att fälla träd och trädbeskäring för att få träden vackra, säkra och växa hälsosamt under många år framåt.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken