bygg altanräcke

Variationen är oändlig. Det bidrar med personlighet och karaktär till hela huset, och ger det ett unikt utseende. Men hur gör man egentligen när man vill bygga ett altanräcke? I många fall kan det vara ett krav att ha ett säkert altanräcke, för att skydda dig och din familj, och andra gånger vill du bara dekorera trädgården. När det blir för mycket jobb, så finns vi här på Veterankraft för att hjälpa dig ur knipan. Här kommer i alla fall några tips för dig som vill komma igång.

Hur bygger man ett altanräcke?

Det finns många olika sätt att bygga altanräcke på. Du måste först bestämma dig för vilken typ av altanräcke som du är sugen på. Ett vackert glasräcke till altan ger extra lyxig stil och förmedlar klass till huset. Det finns såklart snygga altanräcken i trä, och du kan till och med ha ett glasräcke med trästolpar.

Vajerräcke eller kryssräcke är två andra vackra typer av räcken till altan. Det är enkelt att bygga eget vajerräcke. Då installerar du bara stående ribbor, och sedan fäster du vajrarna mellan. Samma sak med ett staket med rep. Kryssräcke kräver lite mer mätning och precision. Det finns många instruktionsvideor om hur du ska tänka. Om du behöver hjälp så finns det också många händiga män och kvinnor som kan ta sig an ditt altanräcke.

Måste man ha räcke på altan?

Altan med räcke är ett krav när altanen är lokaliserad 3 m eller högre över mark. Detta gäller för trädäck också. Det är på grund av säkerhetsskäl. Det är den högsta skillnaden mellan mark och altan som gäller, även om andra delar av altanen är närmare än 3 m till marken. Så om du har en altan i en sluttning, så mäter du från den plats där fallhöjden är högst, och går sedan efter det. Det är dessutom en riktigt snygg detalj att ha ett altanräcke, så det är inget att gråta över. Tips på olika altanräcken kan du hitta genom att se hur andra har det, eller genom att söka på Google.

Hur fäster man staket på altan?

Det finns många sätt att fästa ett staket på. Många trästolpar monteras ovanpå altanen och skruvas sedan fast med metallspännen på utsidan, och ibland runt omkring stolpen, för att ges ordentlig säkring. Det gäller till exempel glasräcken, trästolpar till kryssräcken och vajerräcken, En del av dessa kan monteras på innersidan av ytterbrädan innan du lägger på den yttersta trallen på ditt altangolv.

Ytterligare andra stolpar monteras i metallformar som är fästa på utsidan av altanen, men som sträcker sig in över altanen. Ett färdigt altanräcke levereras med ordentliga monteringsanvisningar, men om det inte gör det så är det troligen ett av dessa sätt som gäller. Du kan såklart fästa stolpar på befintlig altan, även om det inte haft räcke förut. Välj ett räcke med fästen som passar din altan.

Hur högt ska ett staket vara på en altan?

Det sker fler fallolyckor med lägre räcken, så kravet är att det ska vara lite höjd på altanräcket. Räcket ska vara minst 1,1 m, när din altan är 3 m eller högre. Ett lägre räcke innebär mer fallrisk än det ger hjälp, så den bästa höjden är 1,1 m. Det finns dock en övre gräns. Men om du ansöker om bygglov och får godkänt så kan du få bygga ditt staket på altan högre. Snygga räcken utomhus får gärna vara väl synliga. Om du har ett altanräcke i gammal stil och med snickarglädje så är det roligt med lite högre räcke. Det ger en riktigt trevlig personlighet till din altan.

Hur långt mellan stolparna på altanräcke?

80-120 cm är en bra avstånd mellan stående ribbor för ett staket på en altan. Du kan själv välja, beroende på typ av räcke. Till exempel är det bättre med mindre avstånd när du har mer känsliga material i räcket, som till exempel glas. Vajerräcke eller ett stolpar med rep är också snyggast med lite kortare avstånd. Kryssräcke kan vara i alla varianter, liksom om du vill ha ett räcke med liggande spjälor. Spjälorna i sig bör vara så täta att ett litet barn inte kan ta sig igenom, om altanen ligger högt upp. För staket i gammal stil så finns det stora variationer, helt beroende på vilken stil det handlar om.

Hur högt får ett altanräcke vara?

Du kan själv välja höjden på ditt altanräcke. Det är rekommenderat, på grund av fallrisken, att ditt räcke är minst 1,1 m högt. För ett plank eller staket som når över 1,8 m krävs det å andra sidan bygglov. Det finns mycket inspiration för altanräcken och trädäck med staket på internet, men håll alltid koll på vilka byggregler som gäller för altan så att den bli så bra som möjligt.

Kan man använda trall till staket?

Det går såklart! Trall är något som oftast används som golvmaterial och det finns impregnerad trall. Det går att bygga trallräcke, men det är oftast bättre att köpa virke som är avsett att bygga staket med. Trall mår bäst av trallolja, så om staketet ska ha färg så är det också bättre att välja till exempel granträ som går att måla. Närmaste byggvaruhus kan ge dig bra tips om bästa virket.

 

Går du i byggtankar? Ta hjälp av någon av våra duktiga snickare!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken