bygga trädäck

Är det dags för en trevlig uteplats? Kanske du bara känner att du behöver ett mysigt litet projekt på helgerna. Att bygga ett trädäck är den perfekta sysselsättningen, och det behöver inte vara svårt heller. Det första du behöver göra är att ta reda på lite mer om vad det innebär att bygga ett trädäck, och det gör du lättast genom att få svar på några vanliga frågor.

Vad räknas som trädäck?

Ett trädäck är ganska likt en altan. Men du kan säga att det räknas som ett trädäck om det är på marknivå och inte har något räcke. Det förändrar heller inte byggnadens utseende särskilt mycket. Det kan vara ett fristående trädäck eller altan på mark eller ett upphöjt trädäck/altan som sitter ihop med byggnaden. Du kan bygga trappsteg till ditt trädäck, till exempel en tralltrappa eller göra ett trädäck med trappa runt om.

Får man bygga trädäck utan bygglov?

Bygga soldäck eller trädäck är ett mycket bra projekt för dig som vill bygga altan eller trädäck själv. I de allra flesta fall behöver du inte bygglov för att bygga däck. Om du tänker bygga altan eller trädäck som nybörjare är det dock viktigt att du läser på om alla bestämmelser för att veta vad som gäller i din kommun och med ditt hus. Till exempel är höjden och storleken viktiga. Speciellt om du vill bygga ett annorlunda trädäck, eller ett stort trädäck som till exempel en altan runt huset. Då är det viktigt att kontakta din kommun för att fråga om det behövs bygglov.

Kan man bygga trädäck direkt på gräsmattan?

Bygga trädäck på gräsmatta kräver ofta lite extra arbete. Där det växer gräs och andra växter behöver du sköta om ditt trädäck extra väl. Välj det bästa trallvirket. Tryckimpregnerat trä i grått har varit populärt i många år. Konkurrensen är nu också stor från till exempel värmebehandlat trä. Det är dock svårt att värmebehandla trä själv, och det behöver konstant underhåll för att hålla i längden. Det går såklart att bygga trädäck på mark, men det är viktigt att du gör ett ordentligt förarbete.

Vad är skillnad mellan altan och trädäck?

Man kan i princip säga att dessa två är samma sak. En altan eller ett trädäck byggs oftast på marknivå, det vill säga i höjd med husets första våning. Både trädäck och altaner är gärna öppna, och har inget tak. Altaner har däremot ett räcke. Om räcket tas bort, så blir det automatiskt ett trädäck. Snygga trädäck är gärna lite unika, med infälld trappa, loungehörna eller altankjol. Det finns mycket inspiration att få till ditt trädäck.

Kan man bygga trädäck på våren?

Ja, våren är en vanlig tid för att börja bygga trädäck. De milda temperaturerna och det ökande ljuset gör det bekvämt att utföra byggnadsarbeten utomhus. Det är dock viktigt att överväga eventuell nederbörd och se till att trädet är torrt och i bra skick innan du påbörjar byggnadsprocessen. Korrekt förberedelse, inklusive att kontrollera markförhållandena och eventuell nödvändig tillståndshantering, är viktiga steg att vidta.

Hur mycket trädäck får man ha?

Vad som räknas som ett litet trädäck är ett som håller sig inom 3,6 m från det hus som det byggs bredvid. Om ditt trädäck är längre än 3,6 m, eller byggs utanför det spannet från huset räknat, så kan det krävas bygglov. Till exempel kan ditt trädäck räknas som ett nybygge.

Måste man lägga markduk under altan?

Nej, det är inget krav på att använda markduk under altanen. Men fördelarna med markduk är många och det gör ditt trädgårdsliv mycket enklare i framtiden. Till exempel så hindrar en markduk både fukt och ogräs i viss mån, vilket betyder att din altan håller längre. Det gör också att din altan inte blir sned eller sätter sig konstigt på grund av ogräs. Att lägga trall på stenplattor är ett lätt sätt att bygga altan på. Speciellt om du byter ut en redan existerande altan. Men du bör fortfarande ha markduk under.

Vad ska man ha under trädäck?

Det är inte krav på något specifikt, men det finns många saker som kommer att göra att ditt trädäck håller sig fint längre. Till exempel är det bra att börja med markduk och sedan lägga ut stenplattor. Grus under altan är också snyggt, praktiskt och billigt. Det är speciellt snyggt om du har en upphöjd altan. Om din altan är ojämn kan du ta hjälp av plastkilar.

Är trädäck bygglovspliktigt?

Det är såklart jätteviktigt att ditt trädäck håller sig inom de bestämmelser för mått som finns. Det får bara vara en viss storlek för att inte bli bygglovspliktigt. Din kommun kan ge dig närmare information om det när du funderar på att bygga uteplats eller bygga terrass. Ett fristående trädäck kan till exempel i vissa fall kräva bygglov som nybygge. Om ena sidan på trädäcket är hög, så kan det också krävas bygglov. Maxhöjd för trädäck, eller altan med räcke, är 1,8 m (räknat utan räcket) för att inte behöva bygglov.

Måste man ta bort gräs under trall?

Ja, det är bra om du gör det. Gräv ut, gärna 15cm, och lägg markduk där trädäcket ska stå. Lägg sedan stenplattor eller grus ovanpå markduken. Sedan går det bra att bygga trall, eller att placera ett färdigt trädäck ovanpå. Det går att bygga ett trädäck med lastpallar, men du behöver fortfarande ta bort gräset under.

Måste man ha bygglov för altan med tak?

En altan med tak kallas för veranda, och har andra regler än ett trädäck. Uteplatser med tak, eller uterum, kan räknas som nybygge eller tillbyggnad på ditt hus, och behöver därför i många fall bygglov. Det finns såklart vissa undantag för dig som vill bygga veranda. Det gäller också för dig som funderar på att bygga ett altangolv när bygglov inte krävs, för att under en senare period installera ett tak. Skärmtak kräver inte bygglov.

Kan man bygga altan utan plintar?

Det är möjligt att bygga altan utan plintar. Det kallas då att bygga altan på mark. Eftersom din altan är i ett mer utsatt läge när den är i marknivå, så är det bra att göra ett riktigt bra förarbete. Att bygga altan på plattor är ett utmärkt alternativ. Om du har en grund av betong så är det viktigt att du använder syllpapp under din altan, där trä och betong möts. Det gäller även om du använder det bästa altanvirket. Det är viktigt med en stabil altangrund.

Vad ska man tvätta trädäcket med?

Din vackra träaltan behöver såklart få kärlek både en och två gånger. Högtryckstvätt eller vattenslang är det lättaste sättet att tvätta en altan på. Var försiktig med högtryckstvätten och håll den inte för nära så att du skadar träet. Det finns altantvätt för dig som vill göra det på ett professionellt sätt, men det går också bra att skrubba med såpa. Att slipa trätrall gör du bara om ditt trädäck har ordentliga skador. Slipade trädäck bör skyddas igen med trallolja. Det finns trallolja med pigment för den som vill ha lite färg.

 

Ta hjälp av någon av våra duktiga snickare när du ska bygga altan!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

start-hero

Allmän händig

Elektriker

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?) för att komma till rätt lokalkontor. Berätta om dina önskemål och när du vill att vi ska komma.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken