Tips och råd för halkbekämpning
Vädret kan snabbt slå om till minusgrader och snöslasket på uppfarten och trappan kan då frysa till is. För att kunna ta sig in och ut på ett säkert sätt och för att slippa halkolyckor måste man halkbekämpa. Detta kan ske på många olika sätt men saltning och sandning är vanligast.
Som bostadsrättsförening eller ägare av ett flerfamiljshus har man dessutom ett ansvar gentemot de boende och måste sköta vinterunderhåll och allt vad det kan innebära med snöskottning och halkbekämpning med exempelvis halksand eller trädgårdssalt. Om ni vill ha hjälp med halkbekämpningen så ställer vi på Veterankraft gärna upp.
Kan man sanda utan salt?
Det går alldeles utmärkt med halkbekämpning utan salt för att istället använda sand. Men innan man kan sanda mot ishalka måste man röja bort snö, annars kommer halkbekämpningen inte att få så stor effekt. Är det bara ett tunt lager nysnö kan man ofta sopa bort detta men är det mer kan man behöva skotta eller ploga.
Sand till halkbekämpning ska läggas ut jämnt och tunt. Är det en trappa och en mindre uppfart kan man använda sig av en skopa. Är det däremot ett större område är det enklare att använda sig av en spridarvagn. Det behövs inte särskilt mycket sand för att få önskad effekt och halkbekämpningen blir heller inte bättre av att man lägger på mer.
Som bostadsrättsförening och större fastighetsägare kan det vara bra att förvara sand för halkbekämpning i en låda med lock på gården. Det finns särskilda sandlådor för halkbekämpning att köpa. För privatpersoner räcker det oftast med en något mindre behållare. Det är viktigt att behållaren har lock då detta förhindrar att regn och snö kommer in och att sanden blir fuktig och fryser.
Kan man salta på betongplattor?
Salt ska först och främst användas på asfalt. Halkbekämpar man med salt på betong kan detta göra betongen porös. Därför är grus bäst för halkbekämpning på betong. Salt ska heller inte användas på metall då detta gör att det rostar. Vissa stenar som exempelvis skiffer kan även få fläckar av salt.
Vad är det för skillnad på Tösalt och vägsalt?
Tösalt är samma sak som vägsalt. Vill man halkbekämpa med salt men har svårt att få tag i Tösalt kan man istället använda sig av vanligt grovkornigt salt.
Varför sandar man vägarna på vintern?
Den huvudsakliga anledningen till att man sandar och grusar vägar på vintern är för att undvika olyckor. Halkbekämpning med grus gör att däcken får bättre fäste och att bilar inte lika lätt kanar av vägen i kurvor. När snön sedan smälter och våren kommer sopar man upp allt väggrus.
Vad tar bort vägsalt?
Förutom att man ofta drar in snö och slask i hallen med skorna på vintern kan man även få med sig vägsalt. Detta kan i värsta fall ge fläckar på golvet. Bästa sättet att ta bort det är att använda ett rengöringsmedel som är effektivt mot tvål- och kalkfläckar.
Vägsalt må vara effektivt och ett bra halkstopp på asfalterade vägar men bilens lack kan ta skada av det och det kan uppstå rostskador. Därför är det viktigt att man under vintern regelbundet tvättar sin bil med kallavfettning.
Får man salta vägar?
Salt har en negativ påverkan på miljön och kan påverka både växtligheten och vattnet i närheten av vägbanan. Därför ska man bara använda salt när sand inte har tillräckligt stor effekt. Det är kommunen som bestämmer vad som gäller och vem som får salta.
När fryser salt på vägen?
Salt fungerar bäst vid 6 till 10 minusgrader eftersom vägbanan vid riktigt låga temperaturer ändå ofta är bar och torr. Skulle man salta då får halkbekämpningen istället motsatt effekt. Salt kan frysa på vägen om temperaturen sjunker lägre än tio minusgrader.
Är Tösalt farligt?
Tösalt påverkar växtligheten negativt och ska därför inte användas i onödan. Man ska heller inte äta Tösalt då detta inte är lika rent som vanlig salt. Skulle man ändå få i sig det ska man se till att dricka mycket. Har man fått i sig en större mängd Tösalt och har drabbats av kräkningar och diarréer ska man ta kontakt med Giftinformationscentralen.
Är vägsalt bra?
Vägsalt är främst bra på vägar när annan halkbekämpning inte fungerar. Då är det effektivt och gör att vägarna blir framkomliga och mer säkra. Men det är inte bra för växtligheten och inte heller så snällt mot våra fyrbenta vänners trampdynor. Det finns faktiskt en ny halkbekämpning som ger tö utan salt och som består av det naturliga ämnet karbamid.
Var kan man köpa sand och vägsalt?
Vill man köpa sand, grus eller gatusalt för halkbekämpning kan man göra detta på ett byggvaruhus. Får man inte tag på en säck tösalt 25 kg kan man istället köpa vanligt grovsalt på säck.
När ska man salta grusvägen?
Effektsalt binder damm på grusvägar och vill man salta sin grusväg ska man göra detta precis när tjälen går ur marken. Då är vägen ännu lätt fuktig och suger åt sig saltet. Det fungerar också att salta efter att det har regnat.
Vad händer när man saltar på en isig väg?
När man saltar på en isig väg får man igång en issmältning. Det beror på att saltet sänker vattnets fryspunkt som annars är vid 0 grader. På så vis blir det svårt för vattnets molekyler att bindas till varandra och bilda iskristaller.
Anlita oss
Hur kan vi hjälpa dig?
Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.
Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!
Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!
Gör en intresseanmälan
Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.
- Välj tjänster du vill ha hjälp med
- Fyll i dina kontaktuppgifter
- Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h