Skotta snö – hjälp med snöskottning!
Då det kommer till skottning så handlar det väldigt mycket om den egna fysiken. Det är jobbigt med snöskottning och det finns få saker som ger så ömma muskler som en rejäl omgång med skyffeln - i synnerhet om det handlar om blötsnö.

Det är emellertid också något som måste göras. Man måste skotta undan och hålla efter runt den egna bostaden - eller exempelvis i en BRF eller en fastighet. En gång som inte sandas kan innebära svåra skador för exempelvis äldre personer. Där har man ett ansvar som fastighetsägare och detsamma gäller för snöröjning: personer som bor i en fastighet ska kunna ta sig in- och ur ur hemmet och inte, som en följd av att det inte finns skottare, hålla sig isolerad inomhus under vintern.
Hur ska man då skotta? Det finns några saker som gör skillnad och en sådan handlar givetvis om en snöslunga. Men, det är också få förunnat att ha råd med en sådan - och det är långt ifrån alla som orkar dra en snöslunga heller. I övrigt så handlar det om spadar och om exempelvis snöslädar som gör att man kan skjuta undan större sjok av snö utan att behöva slita allt för mycket.
En stor del av en lyckad snöskottning handlar heller inte om vilka redskap man har - det handlar om planering. Om man skottar mer frekvent så slipper man de där extremt tunga omgångarna. Många skottar lite för sällan för sitt eget bästa. Man låter snön ligga kvar och så skottar man istället när det börjat töa - vilket gör att jobbet blir extra tungt.
Anlita en pigg pensionär för att skotta snö
Det finns dessutom definitivt ett värde i att ta hjälp med snöskottning. Genom att exempelvis anlita en pensionär - en pigg sådan, givetvis - så kan man som villaägare, ägare av en fastighet eller som BRF få ett professionellt jobb utfört och där man samtidigt också känner att man gör skillnad för den som skottar snö. Denne får motion, hen känner att hen är med och bidrar och gör skillnad och dessutom kan hen visa upp rutin från många års skottning av snö i egen regi.
Det innebär effektiva jobb och där prislappen - med Rut-avdraget - gör skillnad för dig som privatperson. Det är bara att boka in snöskottning, halkbekämpning med grus, halkbekämpning utan salt eller exempelvis någonting annat som gör att du slipper bli insnöad under vintern. En pensionär gör jobbet effektivt - och med ett leende över läpparna!

Vanliga frågor om snöskottning:
Vad heter det man skottar snö med?
Spade, snöskyffel, snöslunga, snösläde… Det finns många olika redskap att använda i samband med snöskottning. Dessutom finns exempelvis en takraka för att effektivt och säkert ta bort snö från exempelvis villatak.
Hur kan man skotta snö?
Snöskottning är lite att jämföra med ett hårdare träningspass och i synnerhet så kommer rygg, rumpa och baksida lår att ta en hel del stryk. Rådet är att du alltid ser till att värma upp innan så att du inte drar till dig exempelvis ett ryggskott. Tänk även på att följa en plan. Skotta upp vallar och se till att skotta snön framför dig snarare än bakåt. Vila mellan gångerna och försök att hela tiden lyfta snön med de muskler du är starkast i - vilket är benen och inte armarna.
Vad ska man tänka på när man skottar snö?
Som vi sa ovan: det ÄR jobbigt att skotta snö. Se till att vila lite, se till att vara uppvärmd och se till att ha lagom mycket kläder på dig. Försök att undvika att skotta när det är blötsnö och försök även att undvika vridningar i samband med att du skottar. Snöskottningstips i övrigt: håll humöret uppe. Du kanske kan lyssna på musik eller en spännande podcast under tiden?
Får man skotta ut snö på gatan?
Nej, det får man inte då det anses vara en stor trafikfara. Du får skotta upp högar på din egen tomt.
Vad gäller vid snöröjning?
Som husägare så ansvarar du för att skotta bort snövallar framför den egna infarten. Fastighetsägare har ansvar för att skotta gångar, trottoarer och trappor - upp till tio meter utanför tomtgränsen.