skarmvagg-utomhus

Önskar du en skärmvägg för att få lite skydd från grannarnas blickar? Eller du kanske behöver ett vindskydd på altanen för att få lä till utemöblerna, så att vårvärmen håller sig kvar?

Vi på Veterankraft kan ge dig den hjälp du behöver för att bygga din skärmvägg utomhus. En skärmvägg eller ett vindskydd fungerar lika bra på din altan som på din fristående uteplats.

Vad är en skärmvägg?

En skärmvägg är nästan som ett plank, eller som ett högt staket. Den kan vara helt tät nertill och mer genomsiktlig upptill. Eller så kan hela vara helt tät, eller nästan helt genomsiktlig som en spaljé. Den kan ge din trädgård en känsla av att vara mer privat och isolerad, även i en tätbygd ort. Ja, skärmväggar utomhus är helt klart ett stilfullt och trevligt inslag. Det gör att du får nästan som ett uterum, och på våren och sommaren så har du ett extra vardagsrum under alla vackra, heta soldagar.

Vad är skärmar bra för?

Skärmar är definitivt bra att ha när du önskar bygga ett eget insynsskydd. Det passar på altanen eller terrassen när du bor trångt eller i radhus, och vill få det att kännas mer privat. Då blir det som en avskärmningsvägg utomhus. De passar också bra när du vill skärma av en del av trädgården, eller rent av rama in en uteplats. Du kan ha en eller flera skärmar i din trädgård.

En skärmvägg kan dessutom fungera inte bara som skiljevägg, utan också som ljudisolering om du använder rätt material. Detta kan vara väldigt skönt om du bor nära en motorväg eller en skogsväg där det kör tung trafik. Skärmväggar kan också hjälpa till att behålla vårvärmen runt uteplatsen, och skydda från snålblåsten.

Vilket vindskydd ska man välja?

Bygg helst ett vindskydd som inte är helt tätt. Det är bättre att vinden silas genom vindskyddet, istället för att stoppas helt. Då är det mindre risk att det tar skada av kraftiga vindar eller ramlar över dig när du sitter ute och njuter i trädgården.

Om du är osäker på var du bäst placerar en skärmvägg som vindskydd, så är ett tips att bygga det på en blomlåda av till exempel trall. Då får det lite tyngd av blomjorden, och står därför stabilt. Samtidigt är det flyttbart – åtminstone om du tömmer lådan på jord.

Hur bygger man ett vindskydd?

För att bygga vindskydd, skärmvägg eller insynsskydd så är det viktigt att du först vet vad du vill ha. Till exempel, hur hög den ska vara, om det ska gå att flytta omkring vindskyddet eller om du vill förankra det i marken, samt vilket material det ska vara. Ett vindskydd i trä går att göra i många olika färger, nyanser, träslag och mönster.

Hur fäster man ett vindskydd?

När du ska bygga ett vindskydd på din altan så är det enklast att fästa det i altangolvet med hjälp av en stolpfot. Då kommer du inte ha några problem med att det trillar ner eller blir vingligt. Ta gärna hjälp av oss på Veterankraft för att bygga ett riktigt stabilt vindskydd i trä.

Om du vill bygga ett vindskydd i trädgården så kan du antingen bygga ett som går att flytta på, eller så kan du bygga ett vindskydd med jordförankring, så att det verkligen kan stå emot vinden.

Måste man ha bygglov för vindskydd?

Nej, om du bygger ditt vindskydd nära ditt hus, och det inte är alltför högt, så behöver du inget bygglov. Men om ditt vindskydd är placerat nära grannens tomtgräns så kommer du att behöva ett skriftligt medgivande från dem. Och om ditt vindskydd når över 1,8 m så är det samma regler som gäller när som du bygger ett plank. Du måste då söka bygglov.

Hur högt vindskydd får man bygga?

När du bygger ett vindskydd utomhus, oavsett om det är på din altan eller om det är fristående, så får ditt vindskydd inte vara högre än 1,8 m. Detta är för att det räknas in under samma regler som ett plank. Och det får man inte sätta upp hur som helst. Det är dock ingenting som hindrar dig från att ha en blomlåda med insynsskydd så länge den inte är allt för hög. Då blir det ett vindskydd och en avskärmningsvägg på en och samma gång.

Vad kostar ett vindskydd?

Det går naturligtvis att hitta en billig skärmvägg om du är duktig på att leta. Om du vill ha billiga skärmväggar och vindskydd som också uppfyller alla dina önskemål gällande design och stil så går det också att ordna. Det är bara att bygga ihop en skärmvägg i det material som passar din smak, med lite hjälp från erfarna snickare på Veterankraft. En skärmvägg i trä till din altan är fullt möjligt att ordna.

Vill du ha hjälp med att bygga skärmvägg eller insynsskydd hemma? Anlita någon av våra snickare här.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

start-hero

Allmän händig

Målare

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?) för att komma till rätt lokalkontor. Berätta om dina önskemål och när du vill att vi ska komma.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken