veterankraft_mediaarkiv_1080x720_gruppbild3

Rut- och rotavdrag gör arbetskostnaden billigare på många tjänster, som renovering, ombyggnad, städning, häckklippning och mycket annat. De allra flesta kan få rut- och rotavdrag, och det är inte svårt att göra en ansökan, det sköter företaget som utför tjänsten!

Vad är rutavdrag och rotavdrag?

Rot- och rutavdrag är skattelättnader som gör det billigare att anlita arbetskraft för hantverk eller hushållsnära tjänster. Rot står för Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad och Rut står för Rengöring, Underhåll, Tvätt.

Skattelättnaderna är generösa och generella. Till exempel ryms trädgårdsarbete, snöskottning och flytthjälp i rutavdraget och de flesta sorters renoveringar i rotavdraget. Skattelättnaderna gäller arbetskostnaden, inte resor eller material.

Den som utför tjänsten är den som ansvarar för att ansöka om avdraget. Som beställare betalar man sin faktura som vanligt, där är avdraget redan inräknat. Det enda man behöver göra som beställare är att hålla lite koll på hur mycket rot- och rutavdrag man har gjort under året.

Hur mycket är rutavdraget och rotavdraget 2024?

Från den 1 juli separeras taken för rot- och rutavdrag, istället för att räknas ihop som tidigare. Det betyder att taket för varje avdrag blir 75 000 kronor, vilket ger en total skattelättnad på upp till 150 000 kronor per år.

En annan nyhet från och med 2021, som fortfarande gäller år 2024, är att rut-avdraget har utökats för att inkludera tjänster såsom möblering och montering av möbler, tillsyn av bostäder samt transport av bohag. Detta är särskilt fördelaktigt för de som behöver hjälp med att underhålla sommarstugan under vintermånaderna eller få assistans med diverse sysslor efter storstädningen som många har genomfört under pandemin. Att kunna få hjälp med tvätten till en mer överkomlig kostnad är något som många barnfamiljer kommer att uppskatta.

Regeln för rut- och rotavdrag har förändrats från 2023 till 2024:

Rotavdraget för 2024

Rotavdraget innebär att du får skatteavdrag för arbetskostnaden när du anlitar ett tjänsteföretag för reparation, underhåll, ombyggnation eller tillbyggnad i hemmet. I år höjs taket för rotavdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor och gäller helåret 2024. Det är fortfarande max 30% av arbetskostnaden som kan dras av med hjälp av rotavdraget.

Rutavdraget för 2024

Rut-avdraget innebär att du får skatteavdrag när du anlitar ett tjänsteföretag för hjälp med hushållsnära tjänster, flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och it-utrustning. Precis som rotavdraget så höjs även rutavdraget 2024 till 75 000 kronor. Som mest kan tjänsteföretaget dra av 50% av arbetskostnaden med hjälp av rutavdraget.

Hur mycket rotavdrag kan jag göra per år?

Du kan göra avdragen så ofta du vill så länge den sammanlagda summan av rutavdrag och rotavdrag inte överstiger 150 000 kronor. Där kan maximalt 75 000 kronor vara för rutavdraget och 75 000 kronor gäller nu även för rotavdraget. Du måste också betala in skatt som täcker avdraget som du vill göra eftersom det är från skatten avdraget görs.

I normalfallet betalar man in tillräcklig skatt för att täcka avdragen, men är man osäker kan man höra av sig till Skatteverkets kundtjänst eller utnyttja deras e-tjänster för att räkna ut sin skatt. Har man fått rutavdrag eller rotavdrag man inte är berättigad till betalar man tillbaka det till Skatteverket före eller i samband med deklarationen.

Hur mycket rot har jag kvar?

Ett företag kan inte kontrollera om du har rotavdrag eller rutavdrag kvar att utnyttja under innevarande år, det finns inget officiellt register. Därför gäller det att själv hålla koll på uppgifterna. Det lättaste är kanske att samla alla fakturor du har betalt, där står det om du utnyttjat rut- och rotavdrag.

Om det känns krånglig så har Skatteverket e-tjänster som hjälper till med en kartläggning över alla avdrag du har gjort. Om du inte har tillgång till e-tjänsten kan du höra av dig till Skatteverkets kundservice och få informationen hemskickad med vanlig post.

Hur gör jag ett rotavdrag på ett fritidshus?

Du pratar med den firma som utför jobbet, de sköter allt pappersarbete. Låt oss säga att du låter en firma bygga till ett rum på ditt fritidshus. Familjen kanske har växt eller så har din hobbyverksamhet blivit ett lite större projekt än vad du tänkt dig. Efter några samtal får du en trevlig hantverkare på besök som ger dig en bra offert på arbetet.

I de allra flesta fall kommer hantverkaren att fråga om du vill göra rotavdrag på jobbet. Om du inte har använt hela ditt rotavdrag redan vill du säkert det, du sparar ju pengar. Hantverkaren lägger då in rotavdraget direkt i offerten.

Även om du inte får en offert innan hantverkaren gör jobbet kan ni komma överens om att du vill göra ett rotavdrag. Har ni kommit överens om att göra rotavdrag på jobbet kommer det att synas på den faktura som du betalar, där är arbetskostnaden reducerad. Något mer behöver du inte göra, förutom att njuta av den nya tillbyggnaden.

Exempel på hur rutavdrag och rotavdrag fungerar

Rotavdrag

Låt säga att du länge har funderat på att fräscha upp din altan som nu har sett sina bästa dagar. Du kontaktar en firma som ger dig en offert på 35 000 kronor för arbetet. I offerten ingår det utkörningsavgifter och materialkostnader på sammanlagt 20 800 kronor samt arbetskostnader på 14 200 kronor.

Firman frågar om du vill göra ett rotavdrag, och det vill du. När du får fakturan är rotavdraget gjort med 30 procent på arbetskostnaden. Arbetskostnaden reduceras då till 9940 kronor och hela offerten landar på 30 740 kr (20 800 + 9940 kronor). Med rotavdraget har du sparat 4260 kronor.

Rutavdrag

Du har inte riktigt koll på exakt hur din it-utrustning fungerar och hur den ska kopplas ihop. Vilka sladdar ska gå till datorn, hur får man en smart-tv att fungera? Du behöver hjälp och tar hem en installatör som sätter ihop allting åt dig och förklarar hur det fungerar. Installatören tar ut en avgift på 6 000 kronor för allt arbete, av det gäller 1500 kronor material.

Det här kan du göra rutavdrag på och installatören frågor om du vill göra det. Du vill det och får så småningom hem fakturan att betala. Här står det att arbetskostnaden var 4500 kronor, men 50 procent är avdraget som rutavdrag. Därmed har du bara 2250 + 1500 = 3750 kronor att betala. Rutavdraget har gjort att du sparat 2250 kronor.

Kan man göra rotavdrag vid en fuktskada?

Det är inga problem att använda sig av rotavdraget även om det gäller återställning av en byggnad efter en fuktskada, men du kan inte göra rotavdrag på självrisken eller på kostnader som försäkringsbolaget ersätter, bara på arbetskostnader som faktureras separat från kompensationen från försäkringen.

Om du till exempel har fått ett vattenskada i badrummet kontaktar du först försäkringsbolaget som utvärderar skadan. Om försäkringsbolaget accepterar skadan anvisar de en byggfirma som de redan har avtal med. Firman återställer skadan, du betalar självrisken plus eventuella åldersavdrag på material. Resten av kostnaden står försäkringsbolaget för, och den faktureras ofta internt mellan försäkringsbolag och byggfirma. I det här fallet kan du inte utnyttja rotavdraget.

Men hade du en plastmatta i badrummet innan vattenskadan och nu vill uppgradera till klinker så öppnar sig nya möjligheter. Klinker är ett dyrare material och kräver en del merarbete, den kostnaden får du betala själv. Firman som utför klinkerläggningen kommer då att fakturera dig separat för extra material och extra arbetskostnader. För de arbetskostnaderna gäller rotavdraget.

Vad är det för skillnad med rot- och rutavdrag?

Rotavdraget gäller för arbeten som görs för att förbättra en bostad. Rutavdraget gäller hushållsarbete som normalt kan skötas av hushållen själva. Rutarbeten kräver generellt inte specialistkunskaper som krävs i rotarbeten.

Det finns en del undantag, som att byggstädning, rensning av avlopp och rengöring av fasader räknas som rotarbete även om de ligger nära vad hushåll kan klara av själva. Samtidigt kan en del rutarbete kräva specialistkunskaper, som trädfällning, it-tjänster och underhåll av vitvaror.

På Skatteverket hittar man listor på vad som räknas som avdragsgillt arbete. Det går också att fråga den hantverkare eller hushållshjälp som är på plats. De som arbetar i branschen har koll på vad som gäller. Rut- eller rotavdrag gäller de flesta tjänster som tillhandahålls av Veterankraft.

När kan jag inte få rot- eller rutavdrag?

Du kan inte få rut- och rotavdrag om du inte har betalat tillräckligt mycket skatt under året, eller om du redan har utnyttjat bidraget maximalt. Du kan inte heller få avdrag om tjänsten som utförs inte räknas som rutarbete eller rotarbete eller inte utförs i eller nära din bostad eller fritidshus.

Du måste bo helt eller delvis i bostaden

Som bostad räknas ditt hem så länge du utnyttjar det. Om du till exempel hyr ut din bostad kan du inte få avdragen under den perioden. Du kan inte heller få rutavdrag eller rotavdrag om tjänsterna görs i ditt barns bostad, även om du bor där periodvis.

Du måste äga bostaden för rotavdrag

För rotavdraget finns även kravet att du ska äga bostaden där tjänsten utförs och att bostaden inte är en nyproduktion som inte är färdigställd än. För rutavdraget finns det inte något krav på att man ska äga bostaden där tjänsten utförs.

Du får inte göra flera skatteavdrag på samma jobb samtidigt

Man kan inte få rut- eller rotavdrag för tjänster där man redan har fått bidrag till arbetskostnaden. Det gäller till exempel om man har installerat solceller och fått en skattereduktion på installationen för grön teknik.

Hur länge har rut- och rotavdrag funnits?

Rutavdraget är från början ett centerpartistiskt förslag som lades fram i en motion redan 2003. Förslaget drevs vidare av regeringen Reinfeldt och en lag om avdrag för hushållsnära tjänster antogs 2007. Rotavdraget har en äldre historia och har varit aktivt i flera omgångar och i lite olika former 1993–1994, 1996–1999, 2004–2005 och sedan fortlöpande från december 2008.

Båda avdragen finns alltså kvar sedan en längre tid och avdragslagarna är i grund och botten desamma. Men en del detaljer uppdateras fortlöpande, som vilka tjänster som inkluderas i avdragen: hur stora avdrag man får göra varje år – i kronor – och hur mycket av arbetskostnaden som kan dras bort – i procent.

Kan man utnyttja rut- och rotavdrag som pensionär?

Det går alldeles utmärkt att göra både rutavdrag och rotavdrag som pensionär. Åldern spelar ingen roll för om avdraget godkänns eller ej. Det är skatten man betalar som är det viktiga. Avdraget är tillgängligt så länge man betalar in tillräckligt med skatt som till exempel skatt på pensionen.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken