rosenbuske-skotsel

Rosenbuskar är en trädgårdsfavorit, kända för sin tidlösa skönhet och söta doft. Men att plantera och ta hand om dem kan vara lite knepigt för nybörjare. Oroa dig inte, vi på Veterankraft är här för att hjälpa dig med ditt trädgårdsbestyr!

Med våra erfarna veteraner och deras gröna fingrar är ingen utmaning för stor eller för liten.

Så här planterar du rosenbuske hemma

För att plantera din rosenbuske börjar du med att välja rätt plats i din trädgård. Rosenbuskar älskar sol, så se till att de får minst 6 timmar av direkt solljus varje dag. De föredrar också väl dränerad jord och tillräckligt med utrymme att växa på.

Att plantera rosenbuskar är enklast under tidig vår eller höst. Gräv ett hål tillräckligt stort för att rymma rotbollen, placera rosenbusken i hålet, och täck sedan över med jord.

Checklista för trädgårdsrosor

För att sköta om och plantera rosor behöver du följande redskap och material:

Spade eller skyffel: För att gräva hålet där rosenbusken ska planteras.

Rosenbuske: Det finns olika typer av rosor, så se till att välja en sort som passar ditt klimat och dina personliga preferenser.

Jord eller kompost: Trädgårdsrosor gynnas av näringsrik och väl dränerad jord. Organisk kompost kan förbättra din jords kvalitet och ge dina rosor de näringsämnen de behöver för att växa.

Gödsel: En balanserad gödsel som innehåller kväve, fosfor och kalium kan hjälpa dina rosor att växa starka och friska.

Vattenslang eller vattenkanna: Rosor behöver regelbunden vattning, särskilt under torra perioder.

Beskärningssax: Det är viktigt att beskära dina rosenbuskar årligen för att främja sund tillväxt och förbättra deras form. En beskärningssax av god kvalitet kan göra jobbet enklare och mer effektivt.

Handskar: Rosenbuskar har taggar, så ett par tåliga trädgårdshandskar kan skydda dina händer när du planterar och sköter om dina rosor.

Stödstruktur: Om du planterar klätterrosor, behöver du en stödstruktur, som en spaljé, för att rosorna ska kunna klättra på.

Mulch: Mulch hjälper till att hålla jorden fuktig och förhindrar tillväxt av ogräs. Den hjälper också till att hålla rotsystemet svalt under heta sommardagar.

Rosmat: Rosor kräver mycket näring och det finns speciella gödningsmedel som är speciellt framtagna för rosor. Det kan vara en bra idé att skaffa ros-mat för att ge dina rosor den bästa möjliga omsorgen.

Jord och näring för dina rosor

Rosenbuskar trivs bäst i näringsrik och väl dränerad jord. Du kan förbättra din jords kvalitet genom att tillsätta organiskt material som kompost eller väl ruttnad gödsel. Vad gäller näring, så gynnas rosor av en balanserad gödsel som innehåller kväve, fosfor och kalium.

Beskärning och skötsel av rosenbuskar

Att beskära dina rosenbuskar årligen hjälper till att förbättra deras form och främjar en sund tillväxt. Det bästa tidpunkten för beskärning är tidigt på våren, precis innan de nya skotten börjar växa.

För att beskära, börja med att ta bort alla döda eller skadade grenar. Skär sedan tillbaka resten av grenarna till omkring en tredjedel av deras ursprungliga längd. Se till att dina klipp är rena och sneda, ca 5 mm ovanför en knopp som pekar utåt.

Rosenbuskar gillar också regelbunden vattning, men undvik att blöta bladen för att förhindra sjukdomar.

Juni är rosornas månad

Juni är den perfekta tiden att plantera många rosor. Här är några sorter som är lämpliga att plantera i Juni:

Rosa rugosa
Rosa 'Peace'
Rosa 'Queen Elizabeth'
Rosa 'Iceberg'
Rosa 'Mister Lincoln'

Kom ihåg att alltid kontrollera zonhårdigheten och odlingskraven för varje sort innan du planterar.

Anlita en kunnig och erfaren veteran till trädgårdsarbetet

Trädgårdsarbete kan vara en utmaning, men du behöver inte göra det ensam. På Veterankraft finns det gott om erfarna veteraner som är redo att hjälpa till med ditt trädgårdsprojekt, oavsett om det är att plantera rosenbuskar, klippa gräs, rensa ogräs eller någon annan trädgårdssyssla. Våra veteraner har många års erfarenhet och en passion för trädgårdsskötsel, så du kan vara säker på att din trädgård är i goda händer.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken