pexels-andrea-piacquadio-3768910_optimized

Dags att putsa fönster hemma? Det är något som man bör göra åtminstone två gånger per år, men om man bor i en större stad och mer centralt så får man gärna öka intervallerna och putsa några fler gånger. Detta av det enkla skäl att det i större städer finns mer avgaser och detta innebär också att fönstren blir smutsigare. 

Att göra rent fönster är ett effektivt sätt att skapa ett bättre ljusinsläpp i hemmet - och med detta så får man också en bostad som känns rymligare, renare och fräschare. 

Tvätta fönster tips? Ja, det finns några saker som gör saker enklare. Många tänker sig att det måste till de moderna rakorna som vibrerar för att få rena fönster. Sanningen är den att dessa är bra - har du pengar så kan det vara en sund investering - med att det finns andra tips kring att tvätta fönster som är betydligt bättre. 

Vi kommer att gå igenom dessa tips senare i texten, men innan dess så börjar vi med en mer allmän rekommendation: se till att du har tid. Det tar tid att putsa fönster och det är inte ett projekt man fuskar sig igenom då detta syns direkt. Slå på lite musik eller en bra podcast i dina hörlurar och sätt igång. Det kan vara ganska meditativt! 

 

Tvätta fönster med egen fönsterputs 

Måste man då köpa dyra grejer i form av speciella medel för att putsa fönster? Nej, det behöver man verkligen inte. Tvätta fönster husmorstips är något att aktivt leta efter och där kan man bland annat ges tips om att putsa fönster ättika eller om att blanda ihop en egen fönsterputs med vanligt diskmedel. 

Ättika fungerar faktiskt utmärkt: genom att blanda ättika i varmt vatten samt fylla på med någon matsked diskmedel är ett effektivt medel för att ta bort även den mest ingrodda smutsen från dina fönster. Tvätta fönster ättika är alltså en väldigt bra metod som dessutom gör din plånbok en tjänst. 

 

Tvätta fönster med diskmedel 

Man kan även utesluta ättika och använda sig av en diskmedel och vatten för att rengöra fönster. Och varför inte? Du använder trots allt diskmedel för att rengöra dina glas som du druckit ur, eller hur? Det man emellertid ska veta gällande diskmedel som fönsterputs är att det definitivt kan bli för mycket av det goda. 

Många tänker sig att det blir renare ju mer diskmedel man använder. Sanningen är den att för mycket diskmedel innebär att det nästan sätter sig en hinna över fönstren och att den kan vara svår att få bort. Less is more! Tvätta fönster diskmedel är bra - men det måste doseras ut i mindre mängder än man tror.

petter-rudwall-Q9shDPeMgOA-unsplash

Så här tvättar du fönster steg för steg

Om man på ett enkelt sätt ska beskriva en fönsterputs i steg så kan följande fungera som förklaring: 

 1. Ta en tvättsvamp och blötlägg denna i hinken med vatten, ättika och diskmedel. Gnugga in fönstren och få bort all smuts. 
 2. Ta en raka och börja uppifrån. Dra dig bestämt nedåt och avsluta med att torka bort vattnet med en torr handduk. Fortsätt sedan på samma sätt längs hela fönstret. 
 3. Se till att tvätta alla fyra sidor på fönstren på samma sätt. 
 4. Nyckeln är att alltid torka av fönsterrakan efter varje drag - genom detta slipper du vita ränder. 
 5. Byt vatten med jämna mellanrum

Välj rätt redskap till fönsterputs 

Om rätt medel är viktigt för att lyckas tvätta fönster så är rätt verktyg och redskap exakt lika viktigt. Du kommer att tjäna på att investera i en fönsterraka av en bättre kvalitet - gummit är mycket bättre än på billigare. Köp gärna en större och en lite mindre så kan du variera beroende på fönstrens storlek samt på hur mycket som behöver dras bort med rakan. 

Rena, torra handdukar är ett måste att använda för att torka rakan efter varje drag. Utöver detta så är en pall bra så att du når. Du kan även ha ett rakblad för att ta bort exempelvis fågelbajs som fastnat. Glöm ej heller en skruvmejsel om du har fönstren som skruvats fast då du ska öppna och rengöra på insidan. 

Ta hjälp med att putsa fönster 

Som vi inledde texten med: man måste ha tid för att lyckas med en fönsterputs. Minsta stress leder till misstag och ett misstag innebär att man får börja om från början igen. Har man inte den tid som krävs så är det bättre att ta professionell hjälp med fönsterputs.

 Vi har lång vana och hittar alltid det bästa sättet att putsa fönster hos våra kunder. Med oss så får du garanterat rena fönster och givetvis kan du även använda ditt rut-avdrag när du anlitar oss. Vi gör jobbet snyggt, effektivt och säkert. För, beroende på hur man bor: att putsa fönster kan vara ganska farligt också. Vi gör jobbet säkert både för oss själva och för förbipasserande.

Vanliga frågor om Fönsterputsning

Hur putsar jag fönster utan att få ränder? 

Det finns framförallt två saker som leder till ränder: du torkar inte av rakan efter att du dragit bort vattnet och du torkar fönstren i samband med starkt solsken. Välj en molnig, regnfri dag för din fönsterputs. 

Hur får man bort flammiga fönster?

Samma sak gäller här: undvik att putsa i starkt solsken då detta får rengöringsmedlet att torka - och det skapar flammor som är omöjliga att få bort. Du får helt enkelt putsa om och göra rätt! 

Kan man putsa fönster med Yes? 

Om uttrycket tillåter - Yes! Det går utmärkt att använda både Yes och andra diskmedel. Blanda med vatten och använd gärna lite mindre diskmedel än du tror. För mycket skapar en hinna över fönstren. 

Hur får man blanka fönster?

Ett bra rengöringsmedel för extra blankhet är att blanda ättika, vatten och lite diskmedel. 

När på året är det bäst att putsa fönster? 

Vi skulle säga att höst och vår är bäst. Men, man kan putsa fönster i alla väder. Undvik dock helst strålande sol då det gör projektet svårare. Minusgrader? Ja, det går att putsa då med - häll lite spolarvätska i rengöringsmedlet bara så att vattnet inte fryser. 

Hur blandar man fönsterputs med ättika? 

Ta någon deciliter ättika och blanda detta i en hink med ljummet vatten. Fyll på med några matskedar diskmedel och sedan har du ett effektivt medel för all typ av smuts. 

Hur blandar man fönsterputsmedel? 

Ett bra sätt är att blanda ättika, vatten och diskmedel i en hink. Det behövs inte mer än så - du behöver definitivt inte köpa en massa dyra produkter i livsmedelsaffären.

 

Klicka här för att läsa mer om hur du kan få ett skinande hem med ättika!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Är du i behov av fönsterputs? Anlita oss för att få skinande fönster hemma!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?) för att komma till rätt lokalkontor. Berätta om dina önskemål och när du vill att vi ska komma.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken