plantera-sommarblommor

Det finns något helt magiskt med att se sin trädgård blomma under sommarmånaderna. Att plantera blommor kan förvandla din utemiljö till en explosion av färg och liv.

Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en entusiastisk nybörjare är denna guide skriven för dig.

Välja dina blommor

När du ska börja plantera blommor är första steget att välja vilka typer av blommor du vill ha i din trädgård. Det finns massor av olika blommor att välja mellan. Ettåriga sommarblommor som petunior, sommarmalva, sommarflox och sommardahlia är alla lätta att börja med och ger en vacker färgklick i trädgården. Juni är också en perfekt tid att börja plantera dessa blommor.

Förbered jorden

Nästa steg i processen att plantera sommarblommor är att förbereda jorden. Den bör vara rik på näringsämnen och ha bra dränering för att blommorna ska trivas. Det kan vara bra att lägga till lite kompost eller organiskt material för att ge jorden extra näring.

Så eller plantera dina blommor

Beroende på vilka blommor du har valt kan du antingen så frön direkt i jorden eller plantera förkultiverade blommor. Om du planterar från frö, var noga med att följa instruktionerna på förpackningen för hur djupt fröna ska sås. Om du planterar förkultiverade blommor, gräv ett hål tillräckligt stort för att rymma rotsystemet, placera blomman i hålet och täck över med jord.

Vattning och skötsel av blommor

Vatten är en avgörande faktor för blommornas tillväxt. Se till att dina blommor får regelbunden vattning, men var försiktig så att de inte blir övervattnade. Om du planterar blommor som tål sol, se till att de är i ett soligt läge. Kom ihåg att blommor som tål frost kan klara av kallare nätter, men det kan vara klokt att ha ett skydd till hands om temperaturen sjunker dramatiskt.

Vissa blommor passar bättre tillsammans

Vissa blommor passar bra tillsammans medan andra inte gör det. Till exempel kompletterar sommarflox och sommardahlia varandra fint i både höjd och färg. Samtidigt bör blommor med olika vatten- och ljusbehov, såsom petunior (som behöver mycket sol) och vissa skuggväxter, inte planteras tillsammans.

Checklista och tips innan du börjar plantera sommarblommor hemma

Att plantera blommor kräver vissa grundläggande verktyg och material. Här är en lista över vad du kan behöva:

Blomfrön eller plantor: Beroende på om du vill börja från scratch med frön eller få en snabb start med redan växande plantor.

Jord: En högkvalitativ blomjord eller trädgårdsjord är idealisk för de flesta blommor. Om du planterar i krukor, kan en speciell krukväxtjord vara ett bättre val.

Spade: En liten handspade eller plantskopa är användbar för att göra hål för att placera frön eller plantor.

Krukor eller planteringsbehållare: Om du planterar inomhus eller inte har någon trädgård, kommer du att behöva något att plantera i. Krukor, lådor eller hängande korgar kan alla fungera bra.

Vattenkanna: Regelbunden vattning är viktig för de flesta blommor. En vattenkanna med en sprinklerhuvud fördelar vattnet jämnt.

Trädgårdshandskar: Dessa kan hjälpa till att skydda dina händer från smuts och stickande blommor.

Kompost eller gödsel: Detta är inte alltid nödvändigt, men det kan hjälpa till att förbättra jordens näringsinnehåll och dränering.

Etiketter eller markörer: Om du planterar olika typer av blommor, kan det vara användbart att ha något att markera var och en så att du inte glömmer vad som är vad.

Mulch: Mulch, som bark eller kompost, kan hjälpa till att hålla jorden fuktig och skydda mot vissa skadedjur.

Kom ihåg att olika blommor har olika behov, så det du behöver kan variera beroende på vad du planerar att plantera.

Skapa en ljuvlig färgexplosion i din trädgård

Att plantera sommarblommor är ett roligt och givande projekt som alla kan göra. Med dessa steg och tips kan du skapa en underbar blomsterträdgård som du kan njuta av hela sommaren.

Om du känner att du behöver lite extra hjälp med ditt trädgårdsarbete, varför inte kontakta Veterankraft? Våra erfarna veteraner är redo att hjälpa till med allt från att klippa gräs till att plantera om blommor. Vare sig du behöver hjälp med att så ringblomma eller att plantera solrosor djupare, är våra gröna fingrar redo att ge en hjälpande hand.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken