Bygg pergola i trädgården

En pergola är som ett smycke i trädgården. Den kan skapa en inramning för en grusgång. Men det kan också vara en plats där man gärna slår sig ned för en fika tillsammans med goda vänner, eller sätter sig själv i lugn och ro med en god bok. Avskildheten och den grönskande, kanske blommande, växtligheten ger ro för själen. 

Vanliga frågor om att bygga pergola:

Vad är en pergola?

Från början var anläggandet av en pergola ett sätt att göra en gång omgärdad. För detta använde man pelare på båda sidor om gången, vilka förbands upptill med bärlinor och ribbor. Sedan planterade man klätterväxter för att mer eller mindre täcka det hela.

Idag är det populärt att bygga pergola för att skapa rum i liten trädgård – eller i en stor. En modern pergola får ofta omringa en fristående uteplats där man kan sitta och äta eller fika.

Vad är syftet med en pergola?

Att bygga fristående uteplats med tak är för många som bor i hus en dröm. Syftet med en pergola är att skapa en känsla av avskildhet och ombonad. Det ska vara vackert, med växter som slingrar sig uppför pelarna och över takribborna, och kännas trevligt och mysigt att vara där.

Pergolan kan anordnas över en gång eller omkring en uteplats. Om man vill ha regnskydd så kan man förse den med tak, till exempel ett glastak.

Hur bygger man en pergola?

Det enklaste sättet att bygga en pergola är att utgå från en byggsats i trä. Men det är inte särskilt svårt att bygga helt själv heller. Du behöver material i hyvlat eller tryckt virke: stolpar 95x95 mm, bärlinor upptill 45x145 mm, tvärgående ribbor 45x95 mm, betongplintar och grus eller makadam, samt skruvar och bultar.

Avsluta med att måla med lämplig färg för utomhusbruk. Svart eller mörkbrunt brukar utgöra en bra bakgrund mot växtligheten, men självklart kan du välja vilken kulör du vill. Ett alternativ är annars att bygga med tryckt virke, för att slippa målningen.

Om du vill ha hjälp med att bygga pergola så ställer våra snickare på Veterankraft naturligtvis upp mer än gärna.

Hur tätt mellan ribbor i pergola?

Om du bygger pergola utan tak så ska de ribbor som bildar “tak” ligga på lagom avstånd från varandra för att slingerväxter ska kunna sträcka sig över gapen mellan. Ett avstånd på omkring 300 mm brukar vara lämpligt.

Hur mycket kostar det att bygga en pergola?

Du kan få en enkel pergola med aluminiumprofiler som byggsats för omkring 5 000 kr. Plintar brukar dock inte ingå. För lite större byggsatsvarianter får du räkna med att lägga mellan 12 000 och 25 000 kr. Även om du köper material i form av hyvlat virke och bygger helt själv så beror kostnaden förstås på storlek och material. För obehandlat virke och plintar till en pergola på ca 5x5 m kan kostnaden uppskattas till omkring 8 000 kr. Därtill kommer makadam, skruv och bult, samt färg.

Vad räknas som pergola?

Denna fråga borde egentligen vändas på andra hållet – vad räknas en pergola som? En pergola räknas som ett byggnadsverk enligt plan- och bygglagen. Men det finns ingen riktig definition på vad en pergola är. Beroende på hur stor den är, hur den ser ut och var den är placerad så kan den falla under reglerna för antingen altan, plank, skärmtak, Friggebod eller Attefallshus.

Måste man ha bygglov för en pergola?

En pergola som står minst 4,5 m från tomtgränsen och är utan tak eller väggar behöver normalt inget bygglov. Inte heller om du bygger med flexibelt tak, till exempel duk eller tygtak på din pergola behöver du bygglov. Detta eftersom det inte bedöms vara en stadigvarande konstruktion. Alltså kan du som grundregel till exempel bygga pergola med segelduk till tak och/eller vägg utan bygglov.

Men reglerna kan skilja sig något från kommun till kommun, och ibland behövs en bygganmälan även om det inte behövs bygglov. Det är därför säkrast att du kontrollerar med kommunen innan du börjar bygga.

Hur stor pergola får man bygga utan bygglov?

Om du vill bygga fristående pergola med tak, med vägg eller bådadera, så kan du göra det bygglovsfritt om byggnationen uppfyller kraven för Friggebod eller Attefallshus. Pergolan måste då vara fristående från huset och som Friggebod ha en yta av max 15 kvm och en höjd av max 3,0 m, som Attefallshus max 30 kvm respektive 4,0 m.

Ifall du har planer på att bygga pergola mot husvägg eller mot annan vägg, till såsom en pergola med snedtak vid din uteplats eller på din altan, så räknas det vanligen som skärmtak och måste uppfylla reglerna för sådana. Pergolor med vägg räknas normalt som plank och kan behöva bygglov enligt det som gäller för dessa.

För säkerhets skull rekommenderas att alltid höra med kommunen där du bor ifall det behövs bygglov eller bygganmälan.

Hur nära grannen får man bygga pergola?

Du får inte bygga pergola närmare tomtgränsen mot din granne än 4,5 m, utan dennes tillstånd.

Går det att bygga en pergola på våren?

Ja, våren är en utmärkt tid att bygga en pergola. Pergolor är populära strukturer för att skapa skuggade utomhusområden och ge stöd för klätterväxter. Det milda vädret på våren gör det bekvämt att genomföra byggnadsprojektet, och du kan dra nytta av den skuggade pergolan under de varmare månaderna.

Är du pensionär och är sugen på att extrajobba? Läs mer här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken