odla potatis

Att sätta potatis är inte bara en rolig och tillfredsställande trädgårdsaktivitet, det ger också dig möjligheten att njuta av färska, hemodlade potatisar som du själv har odlat. Med rätt förberedelser, skötsel och lite tålamod kan du skörda en riklig mängd potatis från din egen trädgård. Från att välja rätt sort till att förbereda jorden och ta hand om plantorna under växtsäsongen, här är allt du behöver veta för att lyckas med att odla potatis från början till skörd.

När du väl har bestämt dig för att odla potatis är det första steget att välja rätt sort. Det finns många olika sorter att välja mellan, var och en med sina egna unika egenskaper när det gäller smak, textur och mognadstid. Beroende på om du föredrar mjölig eller fast potatis och om du vill ha tidig, mellantidig eller sen sort, kan du välja den som bäst passar dina önskemål och trädgårdens förutsättningar.

Tips på hur du lyckas med att odla potatis

1. Välj rätt sort

Det finns många olika sorter av potatis att välja mellan, och det är viktigt att välja en sort som passar dina trädgårdsförhållanden och dina smakpreferenser. Några vanliga sorter är "King Edward", "Maris Piper", "Charlotte" och "Yukon Gold". Fråga gärna personalen på din lokala plantskola eller trädgårdsbutik om rekommendationer baserat på ditt område och dina preferenser.

2. Förbered jorden

Innan du planterar potatis är det viktigt att förbereda jorden ordentligt. Potatis trivs bäst i väldränerad jord med mycket organiskt material. Gräv upp jorden på den valda platsen och blanda i kompost eller annat organiskt material för att förbättra jordstrukturen och näringsinnehållet. Se också till att jorden är lös och lucker för att underlätta potatisens tillväxt.

3. Plantera potatisen

Potatis kan odlas antingen genom att plantera hela potatisar eller genom att använda utsäde. Om du använder hela potatisar ska de vara av god kvalitet och ha minst en "öga" eller knopp på ytan. Skär större potatisar i mindre bitar, varje bit ska ha minst en ögonknopp. Gräv små hål i jorden, cirka 10-15 cm djupa och 30 cm isär. Lägg en potatisbit eller utsäde i varje hål och täck sedan över med jord.

4. Skötsel och underhåll

Potatisen behöver regelbunden vattning under hela växtsäsongen, särskilt under torra perioder. Se till att vattna djupt och långsamt för att hålla jorden fuktig, men undvik att övervattna eftersom det kan leda till röta. Du kan också använda ett lager mulch runt plantorna för att hjälpa till att behålla fuktigheten i jorden och minska ogräs.

Under växtsäsongen är det viktigt att hålla jorden runt potatisplantorna lucker och ogräsfri för att underlätta tillväxten och minska risken för sjukdomar och skadedjur. Du kan också överväga att gödsla potatisen med en balanserad gödselmedel ungefär en gång i månaden för att främja en hälsosam tillväxt och skörd.

5. Skörda potatisen

Potatisen är redo att skördas när dess blad börjar vissna och vända gula. Detta brukar inträffa cirka 10-12 veckor efter plantering, beroende på sort och väderförhållanden. Använd en trädgårdsgaffel eller handskopa för att försiktigt gräva upp potatisen ur marken. Se till att vara försiktig så att du inte skadar potatisarna under skörden. Efter skörd ska potatisen torkas och lagras på en sval och mörk plats för att hålla den fräsch och hållbar.

Med dessa enkla steg kan du odla dina egna potatisar och njuta av deras färska smak och näringsrika egenskaper direkt från din egen trädgård. Ge det ett försök nästa odlingssäsong och upptäck glädjen med att odla dina egna grönsaker hemma!

Veterankraft kan hjälpa dig med odlingen och skötsel av trädgårdslandet

Veterankraft är här för att underlätta för dig med trädgårdsarbete, inklusive odling av potatis och andra grödor. Våra erfarna trädgårdsmästare kan hjälpa till med allt från förberedelse av jorden och plantering till regelbunden skötsel, inklusive bevattning, gödsling och beskärning. Oavsett om det är potatis eller andra växter i din trädgård, kan vi skapa en skräddarsydd plan för att säkerställa att din trädgård blomstrar och ger dig en rik skörd.

Kontakta oss idag för att ta reda på hur vi kan hjälpa dig att få din trädgård att blomstra!

Läs mer om våra trädgårdstjänster här!

 

potatisodling

 

Vanliga frågor om att odla potatis

Hur lång tid tar det att odla potatis?

Tiden det tar att odla potatis kan variera beroende på flera faktorer, inklusive sorten av potatis, väderförhållanden och odlingsteknik. Generellt sett tar det vanligtvis mellan 10-12 veckor från plantering till skörd. Vissa tidiga sorter kan dock skördas redan efter 8 veckor, medan sena sorter kan ta upp till 15 veckor att mogna.

När ska potatisen i jorden?

Potatisen bör planteras på våren när jorden har blivit ordentligt uppvärmd och risken för frost har minskat. Marken bör vara runt 7-10 °C för att främja god groddning och tillväxt. För tidig plantering när marken fortfarande är kall kan resultera i långsam groddning och tillväxt.

Hur många gånger ska man kupa potatis?

Att kupa potatisen är en viktig del av skötseln för att öka skördens storlek och kvalitet. Det rekommenderas att kupa potatisen två gånger under växtsäsongen. Första gången när växterna når cirka 15 cm höjd, och andra gången cirka två veckor senare. Att kupa potatisen hjälper till att förhindra att potatisarna blir gröna genom att hålla dem täckta och skyddade från solljus.

Måste potatisen blomma innan man tar upp den?

Nej, det är inte nödvändigt att potatisen blommar innan den är redo att skördas. Blomningen är en indikation på att potatisplantan är i en senare tillväxtfas, men det är inte det enda tecknet på att potatisen är mogen. Istället kan du använda andra indikatorer som vissnande lövverk och gulnande av löv för att bedöma när potatisen är redo att skördas.

Hur vet man när potatisen är färdig?

Potatisen är redo att skördas när dess blad börjar vissna och vända gula. Detta är ett tecken på att potatisplantan går in i sin naturliga vilofas och att potatisen har nått mogenhet. För att vara säker på att potatisen är redo att skördas kan du också försiktigt gräva upp några provpotatisar för att kontrollera storlek och kvalitet.

Vad ska man inte odla tillsammans med potatis?

Det är bäst att undvika att odla potatis tillsammans med växter inom samma familj, såsom tomater, paprika och aubergine. Dessa växter kan vara mottagliga för samma sjukdomar och skadedjur, vilket kan öka risken för problem i trädgården. Dessutom bör du undvika att odla potatis tillsammans med växter som gurkor och squash, eftersom de kan konkurrera om utrymme, vatten och näring.

Hur många gånger kan man odla potatis på samma ställe?

Det är viktigt att rotera grödorna och undvika att odla potatis på samma plats år efter år för att minska risken för jordburna sjukdomar och skadedjur. Att odla potatis på samma plats år efter år kan leda till att jorden utarmas på näringsämnen och ökar risken för att skadedjur och sjukdomar tar över. Det rekommenderas att vänta minst tre år innan du odlar potatis på samma plats igen för att minska risken för problem och för att återuppbygga jordens näringsämnen.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädgårdshjälp

Trädbeskärning

Lövkrattning

Gräsklippning

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken