odla-orter-min

Att odla egna örter är en aktivitet som ger många belöningar. Förutom att lägga till en visuell skönhet till din trädgård eller fönsterbräda, ger färska, hemodlade örter dina maträtter en smak som ingen förpackad ört kan matcha. Men att komma igång kan vara lite överväldigande, så här är några grundläggande tips för att odla örter, information om olika typer av örter och hur vår erfarna personal på Veterankraft kan hjälpa dig.

Vad ska man tänka på när man odlar örter?

Att odla örter framgångsrikt kräver lite planering och förberedelser, men resultaten är väl värda ansträngningen.

Välj rätt örter: Först och främst, tänk på vilka örter du använder mest i din matlagning eller kanske de örter du tycker är särskilt vackra. Det kan också vara värt att överväga vilka örter som trivs särskilt bra i ditt lokala klimat. Populära val för nybörjare inkluderar basilika, persilja, koriander, timjan, rosmarin och mynta, alla med sina egna unika behov när det gäller vattning, ljus och jordtyper.

Börja inomhus: Om du bor på ett ställe med ett kallare klimat, eller om du bara vill ha en hoppstart på växtsäsongen, kan du börja med att odla dina örter inomhus. Du kan göra detta i ett fönster som får mycket ljus, i ett inomhusväxthus, eller under speciella växtlampor.

Ljus och vatten: Örter behöver mycket ljus, så placera dem på en plats där de får minst 6 timmars ljus varje dag. Vattna örterna regelbundet, men inte för mycket - övervattning kan vara lika skadligt som undervattning.

Smarta tips för att odla örter

Det finns många tekniker och tips för att odla örter, men här är några som kan vara särskilt hjälpsamma för nybörjare.

Dränering: Dränering är nyckeln till framgång med örter. Om dina plantor blir sittande i vatten kommer de att dö av rotrot, så se till att dina krukor har dräneringshål och fyll dem med väl dränerad jord.

Rätt jord: Örter behöver en jord som är rik på organiskt material, men som också dränerar väl. Du kan köpa särskild örtjord, eller göra din egen genom att blanda trädgårdsjord med kompost och sand.

Skörda ofta: Skörd av dina örter ofta kommer att främja mer tillväxt. Dessutom är de vanligtvis mest smakrika precis innan de börjar blomma, så det är bästa tiden att skörda dem.

Olika typer av örter och deras fördelar

Det finns en rad olika örter som du kan odla i din trädgård, och alla har sina egna unika fördelar.

Basilika: Basilika är en lättodlad ört som är perfekt för att ge smak till tomatsåser, pizza och sallader. Den älskar varma temperaturer och trivs bäst i full sol.

Mynta: Denna snabbväxande ört är underbar i allt från teer till desserter och cocktails. Mynta är mycket tålig och kan växa både i sol och halvskugga.

Rosmarin: Denna aromatiska ört är perfekt för att krydda kött och potatisrätter. Rosmarin är en flerårig ört, vilket betyder att den kan växa hela året runt. Den föredrar full sol och väl dränerad jord.

Koriander: Koriander, även känd som cilantro, är en nyckelingrediens i många olika maträtter från hela världen. Den trivs bäst i kyligare väder, så den är bäst att plantera på våren eller hösten.

Timjan: Denna robusta ört är ett utmärkt komplement till kött, fågel och fiskrätter. Den behöver full sol och väldränerad jord, men kan tolerera torrare förhållanden än många andra örter.

Persilja: Persilja är inte bara för garnering! Den har en mild, men ändå distinkt smak som passar bra med en mängd olika rätter. Den föredrar svala temperaturer och delvis skugga.

Dill: Denna aromatiska ört är perfekt för att lägga till smak till fisk, potatis och pickles. Dill trivs bäst i full sol och behöver skydd från starka vindar.

Hur Veterankraft kan hjälpa till med din örtodling

Att starta en örtträdgård kan vara ett stort projekt, särskilt om du är ny på trädgårdsarbete. Men med Veterankraft behöver du inte göra det ensam. Våra veteraner har många års erfarenhet av trädgårdsarbete och kan hjälpa dig att komma igång med ditt örtodlingsprojekt.

Oavsett om du behöver hjälp med att välja vilka örter att odla, förbereda jorden, plantera örterna eller ta hand om dem när de växer, har vi en veteran som kan hjälpa till. Vi kan också ge dig råd och handledning längs vägen, så att du kan bli en självständig örtodlare. Kontakta oss idag för att få mer information eller boka en tid!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken