malare2.jpg

Hur sätter man upp gipsskivor?

Om du kontaktar Veterankraft kan du få all den hjälp du behöver vid montage av gipsskivor. Med Veterankrafts hjälp kan du hitta pensionerade hantverkare som är beredda att hjälpa dig. De vet allt om hur det går till att skruva gipsskivor och gipsvägg. De vet knepen hur du sedan skall hänga upp skåp, tavlor med mera på den färdiga väggen.

Hur är då en gipsskiva uppbyggd?

Gips är en kemisk förening mellan kalcium- och sulfatjoner, och gips bildar själva stommen i skivmaterialet. På båda sidor om kärnan, eller stommen, finns kartong. Gipsskivor tillverkas industriellt i stor skala.

Om du vill ha god ljudisolering i kombination med brandhämmande egenskaper fungerar gipsskivor till mellanväggar, tak och golv. Du kan limma upp en gipsskiva, men vanligtvis monterar du dem mot ett fackverk. Skivorna skruvar du in i en träregel eller genom en stålregel.

En gipsskiva kan vara ganska tung i sig själv eftersom gips är ett tungt ämne. Ändå är gipsskivor lätta att hantera. De är enkla att kapa. Du gör en rits i kartongen och sedan knäcker du skivan. Om du anlitar en senior från Veterankraft får du hjälp med kapning och montage. En erfaren veteran vet också vilka specialverktyg som skall användas.

Hur fäster man i gipsvägg?

Den som flyttat många gånger har säkert gått runt och knackat på väggarna i den nya bostaden.
Består väggen av betong, spånskiva eller gipsskiva, och var finns reglarna? Det behöver du veta för att montera tyngre skåp, hyllor eller tavlor. Om du har tur hittar du en vägg med gipsskiva. Då slipper du att borra i betong med slagborr.

Lättare saker kan du hänga upp på en gipsvägg med stift eller en X-krok. Om du vill hänga upp en något tyngre tavla kan du använda de smarta system med pluggar som finns på marknaden. Du börjar med att borra ett hål i gipsväggen, och därefter skruvar du in pluggen i hålet. Nästa moment är att skruva in en bärande skruv i pluggens centrum.

Om du tänker hänga upp ett tyngre skåp eller en bokhylla finns lite olika alternativ. Din veteran kan föreslå att du monterar dubbla gipsskivor. Du kan också ha plywood bakom gipsskivan, det vill säga en hybridvägg. Du väljer sedan en genomgående plugg som “tar tag i” skivan av plywood.

Behövs speciella skruvar och verktyg?

För att montera gipsskivor och gipsvägg skall du använda specialskruvar. Lämpligt är att använda skruvdragare som gör att skruvarna försänks. Kartongen i gipsskivan får inte förstöras. Olika skruvar används beroende på om det är trä- eller stålregel. Skruvarna måste också placeras med ett visst avstånd från varandra.

Vill du montera gipsskivor i tak?

Skivorna är ju trots allt tunga att hantera för en person. För takmontage finns en skivlyft att använda. Ett annat hjälpmedel är en så kallad gipssko. Den används om du skall montera dubbla skivor. Den utanpåliggande gipsskivan lyfter du upp med foten så att skivorna kommer i samma höjd.

För att skruvarna skall monteras med rätt djup kan en gipsskruvdragare vara ett bra verktyg. Det är också en stor fördel att använda bits med djupstopp.

Det finns en rad detaljfrågor kring montage av gipsskivor, men fördjupa dig inte allt för mycket i dem. Kontakta Veterankraft och anlita en yrkesman som har “know-how” och som dessutom vet vilka verktyg som behövs för jobbet.

 

Läs mer om vilka olika typer av hantverkstjänster vi på Veterankraft erbjuder här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken