veterankraft_mediaarkiv_1080x720_tradgard4

Dags att kratta på tomten? Att kratta är något som i stort sett varje villaägare kan relatera till. Man plockar fram krattor, räfsor och andra trädgårdsredskap, tar på sig arbetshandskar och så sätter man igång. Men, varför gör man det? Varför är det viktigt att kratta bort nedfallna löv? 

Den stora anledningen till varför man krattar bort löv är att det ger en mer tilltalande trädgård. Att en massa löv ligger på marken - och blåser omkring - ger ett ganska slappt intryck. Man upplevs som en villaägare som inte riktigt bryr sig. Dessutom så vill man ofta ha det snyggt i trädgården och genom att kratta bort alla löv så sätter man exempelvis sina odlingar i centrum. 

 

Vad är skillnaden på att kratta och räfsa löv? 

Vissa använder sig av uttrycket räfsa medan andra säger att de krattar. Både dessa ord fungerar idag lika bra, men rent historiskt ser man skillnader. En räfsa - alltså redskapet - används för att samla ihop löv, hö eller dylika saker på marken. En kratta å sin sida används för att samla exempelvis grus, jord eller sand. 

Däri finns en skillnad och ser man till detta så handlar det alltså egentligen om att man räfsar löv snarare än att kratta ihop dem. MEN, du kan med fördel använda en kratta även för löv. Däremot kan du inte använda exempelvis en lättviktsräfsa för att samla ihop grus i din trädgård. 

Välj rätt kratta efter kropp och förmåga 

Det är väldigt viktigt att man utgår från sig själv och sina egna förutsättningar när man väljer en kratta. Idag finns det en uppsjö av olika modeller på marknaden och detta gör att äldre personer såväl som yngre kan hitta en kratta som passar både den egna kroppen och den egna förmågan. 

För en äldre person kan en lättviktsräfsa vara ett bra val, detta medan exempelvis barn kan välja mellan en miniräfsa eller en minikratta. En vuxen person kan med fördel välja den klassiska gummikrattan och dra det lite tyngre lasset. 

Man kan genom detta göra detta projekt till något för hela familjen - och därmed också både ha roligare och jobba mer effektivt. Dela in gräsmattan i små zoner och fördela arbetet till samtliga i familjen. Roligt - och väldigt effektivt.

 

Kratta löv på våren

Kratta löv på våren är en vanlig trädgårdsuppgift för att rengöra din trädgård eller gräsmatta efter vintern. Våren är en bra tid att ta bort löv och skräp som kan ha samlats under vintern. Detta hjälper till att förbereda din trädgård för ny tillväxt och gör gräsmattan redo för vår- och sommarsäsongen.

Löv som vinterskydd 

Löven som man samlar ihop behöver inte slängas. Många åker direkt med påsarna till återvinningsstationen, men faktum är att torra löv är perfekta att använda som skydd för mer känsliga växter och blommor i trädgården. 

Exempelvis rosor, lavendel och kronärtskockor mår väldigt bra av att få ett lager löv på sig under vinterhalvåret. Du kommer att behöva slänga några plastsäckar, men många av de löv du räfsat ihop kan användas och göra stor nytta i din trädgård.

janine-joles-Y2guDo0Tw0w-unsplash

Så gör du en lövkompost 

Lövmull är perfekt att använda i den egna trädgården och för att ge andra växter näring. Det är dessutom enkelt att göra en lövkompost och detta genom att du samlar ihop alla löv och lägger dessa i en skuggig del av trädgården - gärna i en öppen behållare av exempelvis trä. Efter ett år tar du en grep och vänder på lövhögen - och om det är torrt så vattnar du. Redan efter två år har du perfekt mull som dina växter kommer att älska! 

 

Ta hjälp med lövkrattning! Vi är proffs på trädgårdsskötsel

Har du svårt att få vardagen att gå ihop? Vi är ett gäng som gärna hjälper dig med lövkrattning och andra sysslor i trädgården. Vi arbetar hårt och vi har lång vana av allt som har med trädgårdsskötsel att göra. Du kan lita på att jobbet blir gjort och att din trädgård blir den oas du drömmer om!

veterankraft_mediaarkiv_1080x720_lovkrattning

Vanliga frågor om Lövkrattning

Är det rätt eller fel att räfsa löv på hösten? 

Man kan göra lite som man vill. För ögat så ser det bättre ut om man räfsar ihop löven, men faktum är att en gräsmatta ofta mår bra av ett tunnare lager löv över sig som skydd för vintern. Man krattar sällan ute i den vilda naturen, eller hur? 

När tar man bort löven på våren? 

Du kan egentligen själv välja när du vill sätta igång att kratta. Ett tips är att samla små kanaler med löv och sedan köra gräsklipparen över dessa: det ger extra näring till gräsmatten under våren. Räfsa ihop överskottet. 

Vad händer om man inte krattar löv?

Det händer ingenting särskilt, mer än att A) din trädgård ser lite slarvig ut och B) din gräsmatta faktiskt kan må bättre av det. All förståelse dock för att man fokuserar på det estetiska. Löv är mycket, men särskilt snyggt är det inte. 

När ska man ta bort löv från rabatten? 

Använder du löv som skydd för känsliga växter så är det egentligen bara att utgå från temperaturen när det är dags att ta bort löv som inte förmultnat. Se till att det exempelvis inte är frost under nätterna. 

Kan man kratta när det är blött? 

Ja, det kan man göra - men det är betydligt enklare att vänta till dess att det är torrt ute. Det är trevligare att arbeta då och löven blir lite mindre äckliga att lyfta och stoppa i plastsäckar.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken