veterankraft_mediaarkiv_1080x720_hackklippning

När är det bäst att klippa häcken?

Barrhäckar är bra att klippa på hösten eller vintern när de har slutat växa för säsongen. Häckar som blommar på våren vill man inte gärna klippa för tidigt, eftersom man vill kunna njuta av blomningen. När blomningen är över, vid midsommar, går de bra att klippa.

Lövhäckar kan däremot gärna klippas på våren, om de inte är rika på sav under denna period. I så fall klipps de bäst i den så kallade JAS-perioden, alltså juli, augusti och september.

Hur kan man klippa häck rakt?

Att klippa en häck rakt kräver noggrann planering och några enkla verktyg. Här är en steg-för-steg guide:

1. Förberedelser

Verktyg: Se till att ha en välskött häcksax eller elektrisk häcksax. En stege kan också vara nödvändig om häcken är hög.

Säkerhet: Använd skyddsglasögon och handskar för att skydda dig själv under arbetet.

2. Mätning och markering

Snöre och pinnar: Sätt upp två pinnar i vardera änden av häcken och dra ett snöre mellan dem i den höjd du vill ha. Detta kommer att fungera som en referenslinje.

Vertikala linjer: För att få sidorna raka, kan du använda en lod eller vattenpass och sätta upp snören vertikalt på flera platser längs häcken.

3. Klippning

Överdel: Börja med att klippa toppen av häcken. Följ snöret noggrant och klipp i små steg för att säkerställa att linjen förblir rak.

Sidor: Klipp sidorna vertikalt, använd de vertikala snörena som guide. Arbeta uppifrån och ner för bästa resultat.

4. Kontroll och justering

Efterkontroll: Efter den första klippningen, gå tillbaka och kontrollera arbetet. Gör eventuella justeringar för att säkerställa att både toppen och sidorna är raka och jämna.

Finjustering: Använd en finare häcksax för att göra små justeringar och få till en jämn finish.

5. Underhåll

Regelbunden klippning: För att hålla häcken i form, klipp den regelbundet under växtsäsongen.

Att tänka på när du ska klippa häcken på våren

Våren är en lämplig tid för att klippa häcken och forma den till önskad storlek och form. Innan du börjar beskärningen, se till att växten inte är i aktiv tillväxt, men att frosten har släppt. Använd rätt verktyg och klipp häcken jämnt för att uppnå ett snyggt resultat. Tänk också på häckens naturliga form och växtsätt när du beskär den.

Kan man klippa häck på vintern och hösten?

Häckar av barrväxter går bra att klippa på hösten (eller vintern), när växtperioden är över. Om häcken är av lövträ så är det däremot bättre att klippa den på våren.

Att klippa häcken under vintern kan vara en effektiv strategi för att främja hälsosam tillväxt och forma häcken till önskad storlek och form inför den kommande våren. Under den kalla årstiden är häckens tillväxt i regel långsammare, vilket gör att den behåller sin form bättre efter klippning. Dessutom kan det vara lättare att se och forma häcken när löven har fallit av. Det är dock viktigt att undvika att klippa häcken under perioder med frost, då detta kan skada växten. Se till att använda vassa och rena verktyg för att göra exakta snitt som främjar en sund tillväxt.

Vad kostar det att klippa häck?

Ett snittpris för trädgårdstjänster, inkluderande häckklippning, ligger ofta på omkring 700 kronor per timme, eller halva det priset efter rut-avdrag. Hör gärna av dig till oss på Veterankraft om du behöver hjälp med att klippa din häck. Vi har veteraner i de flesta regioner i Sverige som är kunniga och som gärna ställer upp.

Hur mycket ska man klippa ner en häck?

En ny häck bör klippas ofta och lite för att den ska bli tät och fin. Sorter som är starkväxande kan behöva klippas flera gånger på en växtsäsong. Undantag är dock bok och avenbok som bör toppas först när häcken nått önskad höjd.

En häck av lövträ kan annars generellt klippas ned mycket hårt. Den ges möjlighet till en total föryngring på detta sätt. För barrväxter gäller motsatsen. De bör aldrig beskäras hårt. Därför är det extra viktigt att hålla efter sådana häckar redan från början. När häcken vuxit sig hög kan det vara för sent att klippa den och ändå behålla grönskan. Klipp istället årsskotten varje år.

Kan man klippa häcken när det regnar?

Det finns inga generella regler för att man bör eller inte bör klippa en häck när det regnar. Det kan vara en fördel dock att inte klippa häcken när det är mycket varmt och solen gassar. Om man gör det så blir det nämligen jobbigare för häcken att återhämta sig efter klippningen. Men det behöver inte vara regnigt för det. Om du klipper med elektrisk häcksax så tänk också på att elektricitet och vatten inte går bra ihop.

Om du ändå väljer att klippa häcken när det regnar så kommer du att märka att det blir ganska svettigt att arbeta med regnkläder på. Regnkläder har i och för sig fördelen att de skyddar dina armar mot rivsår från grenarna. Kraftiga arbetskläder är alltså alltid att rekommendera, vilket är ännu en anledning till att du inte bör utföra arbetet en het dag. En mulen dag är alldeles utmärkt.

Vad ska man tänka på vid klippning av häck?

Först och främst ska du tänka på din egen säkerhet. Om du använder en elektrisk häcksax så se till att det finns en jordfelsbrytare som löser ut om olyckan skulle vara framme. Använd också kraftiga arbetskläder, rejäla handskar och skyddsglasögon för att skydda dig.

Klättra inte upp på en stege för att komma åt om du inte är säker på att den står stabilt på underlaget. Det är inte värt att ta den risken, särskilt inte om du är äldre eller känslig av annan anledning. Då är det bättre att du hör av dig till oss på Veterankraft så får du vår hjälp med att klippa häcken.

Hur bör häcken formas vid klippning?

Häcken bör alltid klippas så att den är bredare vid basen än upptill. På så sätt kommer ljuset till bra hela vägen ned. Man kan bygga en enkel trämall att följa. Då sätts den ihop lite smalare upptill än nedtill. För att ovanlinjen ska bli rak är det annars ett tips att spänna en tråd utmed häckens längd, med fastsättning på samma höjd från marken i båda ändarna.

Att klippa en häck utan hjälpmedel som styr upp höjd och form är inte att rekommendera, särskilt inte om den är lång. Det är nästan omöjligt att få det bra på fri hand. Oavsett om du har en mall, lina eller ändå försöker dig på ett fritt arbete, så se till att med jämna mellanrum gå några tiotals meter därifrån för att inspektera arbetet. Hyr en pensionär från Veterankraft idag!

 

Är du på jakt efter andra trädgårdstjänster? Läs mer här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

”Häcken bör alltid klippas så att den är bredare vid basen än upptill. På så sätt kommer ljuset till bra hela vägen ned.”

- Ulla, Trädgårdsmästare

kunskapsbank-2

En bra sekatör är A och O

Oavsett om du tar hand om din trädgård själv eller får hjälp av våra erfarna veteraner så finns det vissa verktyg som är bra att ha till hands redan från start såsom:

Trädgårdshandskar, sekatör, gräsklippare, kratta, kvast, trädgårdsslang, trädgårdsspade, räfsa, lövkorg.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädgårdshjälp

Trädbeskärning

Gräsklippning

Lövkrattning

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken