veterankraft_mediaarkiv_1080x720_grasklippning

Hur kan vissa ha perfekta gräsmattor medan andra inte alls får någon som helst ordning på sina? Mycket av detta beror på gräsklippning och hur man tar sig an detta projekt. Att klippa gräs är en svår konst sett till att det är något som kräver både rätt utrustning, rätt teknik och en hel del tålamod. Ska du exempelvis klippa gräset oftare på våren och klippa gräset på hösten lite mindre frekvent? 

Det finns många frågor gällande att klippa gräsmattan. Vi brukar emellertid säga att gräsmattan mår bäst av en mjukstart och där man sedan successivt ökar på takten allt eftersom och ju mer gräset växer. Den första klippningen i samband med vårens ankommande kan gott vänta till dess att gräset hunnit växa på sig åtminstone 5 centimeter. 

Därefter så ökar du frekvensen mellan klippningarna och anpassar klipphöjd gräsmatta efter dina behov. Du bör dock aldrig klippa under 4 centimeter - det finns sällan någon anledning till detta annat än på golfbanor. Gräset tar bara skada. 

 

Fixa gräsmatta på våren 

Att fixa gräsmatta i övrigt är dock våren perfekt för - så om det behövs och ett annat tips handlar om att vertikalskära gräsmatta. Den senare syresätter gräset och gör att det både växer bättre och blir grönare.

 En vertikalskärare är ett bra redskap som går att hyra eller köpa, men man kan även använda sig av en grep. Kom ner 1-2 centimeter och skapa små lufthål i gräset. Under våren kan du även passa på att vattna din gräsmatta om det är väldigt torrt. 

 

Klippa nysått gräs 

Om du nyligen har sått din gräsmatta - eller partier av den - så är det också en naturlig fråga om när den egentligen ska klippas. Svaret är att du ska ha lite is i magen. Ju senare desto bättre. Många väljer att klippa för fort och för mycket och det för en motsatt effekt med sig där gräset kan få svårt att ta fart på riktigt. 

Väljer du istället att vänta till dess att gräset når en höjd om ungefär 8 centimeter så blir det bättre. När du väl klipper så ska du vara lite försiktig. Klipp inte för kort, tänk hellre puts än snagg. Du kommer att få klippa din gräsmatta mycket i framtiden ändå, så se till att vila lite på hanen. Kom även ihåg att gödsla gräsmattan tidigt under säsongen så att den får en chans att växa. 

 

Ta hjälp med gräsklippningen

Har du svårt att hinna med dig? Vi står redo att hugga in och hjälpa dig. Att klippa gräs tar lite tid och det är långt ifrån en högprioriterat projekt hos exempelvis barnfamiljer. Genom att anlita oss för din gräsklippning så får du en gräsmatta som ger hela ditt hus den där wow-känslan. 

En vacker gräsmatta ramar in villan och skapar ett vackert helhetsintryck. Vår kunskap om gräsklippning, om gräs och om trädgårdsarbete bygger på både utbildning, rutin och egna erfarenheter. Vi hjälper dig genom hela sommaren - eller bara någon gång då och då. Du bestämmer!

veterankraft_mediaarkiv_1080x720_grasklippning2

Vanliga frågor om Gräsklippning

När ska man börja klippa gräset?

Man kan med fördel vänta till dess att gräset vuxit på sig lite. Ha inte för bråttom under våren, vänta till gräset åtminstone nått fem centimeter innan du klipper det. 

När klippa gräset på våren? 

Samma sak här: vänta till det vuxit sig lite högre. Gällande intervallerna så kan du även där avvakta lite: klipp någon gång varannan vecka till en början. Det är dels bra för din gräsmatta och dels också för exempelvis alla fåglar och insekter. 

Hur ofta klippa gräset? 

En gräsmatta bör klippas hela säsongen och där man börjar lugnt och ökar successivt. Beroende på vilket typ av gräs det handlar om så är en rimlig intervall under sommaren att klippa åtminstone veckovis, men gärna var fjärde dag om man har möjlighet. Klippningen sker inte enbart av estetiska skäl: gräset växer sig starkare och friskare av det också. 

När ska man starta robotgräsklipparen på våren?

Din robotgräsklippare kan startas då gräset nått en höjd om fem centimeter och se till att den inte klipper för kort. Ställ in klipphöjden högre och sänk den allt eftersom. 

När börjar gräset växa? 

Det beror såklart på var i Sverige du bor. Men i Mars eller i April är vanligt och då temperaturen ligger på 8 grader - regelbundet. I vissa fall tidigare, i andra betydligt senare. 

När slutar gräset växa? 

Man kan ha femgraders-regeln som måttstock: är det regelbundet under fem grader ute så kommer din gräsmatta att sluta växa och du kan börja ställa in gräsklipparen i garaget igen. 

Hur mycket växer gräs per dag? 

Det är omöjligt att svara på då det helt beror på vilket gräs det handlar om, hur mycket det regnar samt hur mycket sol det får. Man kan åtminstone säga följande: en gräsmatta som har ultimata förhållanden bör klippas två gånger i veckan. Det säger en del om den dagliga tillväxten…

Hur sent kan man klippa gräsmattan? 

Klipp gräset en sista gång när temperaturen legat runt - eller under - 5 grader under en vecka. Då är det dags att förbereda för vintern istället och se över alla spadar och snöslungor. Livet som villaägare är alltid tufft, eller hur?

 

Är du pensionär och känner att du vill jobba lite extra? Klicka här.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?) för att komma till rätt lokalkontor. Berätta om dina önskemål och när du vill att vi ska komma.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken