klippa gräs på hösten

Att rensa och göra höstfint i trädgården kan vara bra men det gäller att inte städa för mycket. Vissa växter klarar nämligen kylan bättre om man låter bli att klippa ner dem. Vissna löv runt växter och buskar skyddar också rötterna mot kyla. Det gäller alltså att städa lite lagom. Vill man klippa gräsmattan en sista gång ska det också göras med måtta. I texten som följer delar vi på Veterankraft med oss av våra bästa tips för hur du ska klippa och gödsla gräsmattan på hösten.

Vad ska man göra med gräsmattan på hösten?

Det kan vara bra att avsluta trädgårdssäsongen med att höstgödsla gräsmattan. Då slipper du ofta problem med svamp i gräsmattan på våren. Med särskild höstgödsel för gräsmatta får gräset lagom mycket näring och sparar sin växtenergi till våren. En bra höstgödning för gräsmatta har låg kvävehalt och hög kaliumhalt.

Genom att gödsla din gräsmatta på hösten stärker du även gräsplantan. Men för att du ska slippa gula fläckar i gräsmattan är det viktigt att du gödslar jämnt över hela gräsmattan.

När ska man klippa gräset sista gången på hösten?

Precis som perenner och många andra växter ska du heller inte klippa ner gräsmattan för mycket på hösten. Gräset får gärna vara fem centimeter eftersom det då klarar vinterns tuffa klimat mycket bättre. Det gäller också att inte klippa gräsmattan när det är för blött. En solig och blåsig höstdag är perfekt för gräsklippning.

När ska man så gräs?

Du kan så gräs på sommaren men gräsfrön gror bäst i ordentligt uppvärmd jord och bästa tiden för sådd är därför på hösten. Detta eftersom fröna då gror snabbt och hinner etablera sig innan kylan kommer. Men hösten anländer som bekant vid olika tid i olika delar av landet. För boende i norr gäller att man helst ska så gräs i augusti. Bor man däremot i mellersta eller södra Sverige är det slutet av augusti och hela september månad som gäller. Tänk på att gödsla gräsmattan när det är höst, även då den är nysådd.

Kan man så gräs i oktober?

Tro det eller ej men bästa tiden att så gräs är faktiskt på hösten. I alla fall om du bor i södra delarna av landet där vintrarna ofta är gröna så kan du så gräs i oktober och november med gott resultat. Detta eftersom solen inte är lika stark som på våren och därför inte torkar ut jorden. Jorden är också ordentligt uppvärmd långt ner i jordlagren vilket skapar de bästa förutsättningarna för gräsfröna att gro. Men det är viktigt att man också lägger på gödsel på en nysådd gräsmatta. Då får gräsplantorna en riktigt bra start och gräsmattan blir riktigt tjock.

Kan man dressa gräsmattan på hösten?

Det är många som ställer frågan när ska man dressa gräsmattan? Det enkla svaret är att bästa tiden att dressa och renovera gräsmatta är både på hösten och våren. Ungefär vart tredje till vart fjärde år är lagom. I alla fall om man har som vana att räfsa och ta bort gräsklippet efter att man har klippt gräsmattan.

Kan man så gräs i november?

Om du kan så gräs i november beror på var någonstans i landet du bor. I södra Sverige går det ofta alldeles utmärkt att så gräs på hösten i oktober, november och till och med december. I alla fall så länge det fortfarande är plusgrader och marken inte är frusen.

Vad händer om man sår gräs när det är för kallt?

Är det riktigt kallt när man sår gräs kommer fröna inte att gro och få fäste. Gräs växer långsamt och det viktigaste är att temperaturen är stabil. Blir det minusgrader kan gräset frysa och sluta att växa.

 

Behöver du hjälp med gräsklippningen? Ta hjälp av en driven pensionär!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Gräsklippning

Trädgårdshjälp

Lövkrattning

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken