veterankraft_mediaarkiv_1080x720_gruppbild3

Varför ska man jobba som pensionär? Det finns flera olika skäl till detta - och idag ser man också att många fler väljer att gå i pension, men fortfarande arbeta i någon mån. En stor anledning  till detta handlar om att man kanske inte fått ihop tillräckligt med pengar för att klara sig på den egna pensionen. Man arbetar därför vidare för att klara av vardagen. Det handlar då också om ett väldigt förmånligt arbete då man betalar mindre i skatt på det man tjänar - samtidigt som jobbskatteavdrag pensionär, givet ålder, är förhöjt. Det kan, helt enkelt, vara väldigt förmånligt att arbeta efter pension och att som pensionär jobba extra. 

Det ekonomiska är ett starkt skäl till varför många pensionärer väljer att jobba extra efter pension. Man betalar mindre skatt som pensionär - och får därmed behålla mer av det intjänade kapitalet varje månad. 

Det man bör tänka på handlar emellertid också om att läsa på om hur mycket man får jobba och om saker som jobbskatteavdrag pensionär 2021-2022, sidoinkomst, max jobb åldergräns, brytpunkt pension, sidoinkomst skatt, hur det funkar att exempelvis jobba deltid pensionär, skatt efter 65, löneskatt efter 65, skattekolumn för pensionär, pension skattetabell, grundavdrag pension och så vidare. 

Hur fungerar det med skatter när man jobbar som pensionär? 

Allt detta kan man emellertid få hjälp med av Skatteverket som idag erbjuder bra hjälp och förklarande lösningar även för dig som kanske inte är så hemma på den ekonomiska och med att använda exempelvis internet i din vardag. Man kan även exempelvis ta hjälp av en ekonom för att få förklarat vad som gäller med allt detta. 

Klart står emellertid följande: är man pigg, alert och vid sunda vätskor även på ålderns höst så är det ingen dum idé att jobba extra som pensionär. Rådet är att du ser över allt detta innan du går vidare med att jobba som äldre. Kolla alltid upp detta så att det inte blir en negativ överraskning i form av restskatt. Väljer du att jobba som pensionär så ska det vara en belöning - inget straff! 

Vilka fördelar finns det med att arbeta som pensionär? 

Det rent ekonomiska är en del av sanningen till varför många pensionärer väljer att jobba vidare även efter att de inkasserat sin guldklocka för lång och trogen tjänst. Men, livets efterrätt kanske inte smakar så gott alla gånger. Att gå i pension kan vara tufft. Man känner sig inte behövd och man går från att spela en nyckelroll i arbetet till att bli väldigt ensam och isolerad - något som skyndar på åldrandet. Genom att arbeta som pensionär så kan känner man åter att man gör skillnad och att man behövs. Dessutom kan det göra underverk både för det fysiska och för det sociala: två viktiga saker för att tacka de svårigheter som kommer med åren. 

Vill du arbeta extra som pensionär - anmäl dig till Veterankraft 

Känner du att du har mycket krut kvar i huvudet och kroppen och vill jobba lite extra? Veterankraft står redo att sätta dig i arbete och erbjuda just din expertis hos andra. Vi har massor av spännande uppgifter för dig - oavsett vad du arbetat med tidigare. Hos oss får du hjälp med allt du behöver och du kan själv välja i vilken grad du vill arbeta. Hör av dig till oss så sätter vi igång. Du behövs!

veterankraft_mediaarkiv_1080x720_hackklippning

Vanliga frågor om att arbeta som pensionär:

Varför väljer så många att kombinera pension och jobb idag?

Dels för det ekonomiska: man kan tjäna mycket bättre och dryga ut kassan genom att arbeta samtidigt som man är pensionär. Dels så handlar det även om det rent sociala och chansen till att få röra på sig. Man bryter ensamheten och träffar andra, samtidigt som man håller formen. 

Är skatten på lön lägre för mig som arbetande pensionär? 

Från det år du fyller 66 år så flyttas du från kolumn 6 till 2 i skattetabellen. Det innebär att du betalar mindre i skatt på din pension. Det finns olika regler beroende på ålder och inkomst. Läs alltid på innan. 

Kan jag jobba hos er och samtidigt ta ut allmän pension?

Ja, och du kan själv välja hur mycket du vill ta ut. 

Kan jag även ta ut tjänstepension? 

Ja, men där råder inte samma flexibilitet. Se alltid över ditt avtal om vad som gäller. 

Hur mycket får jag tjäna som pensionär? 

Du som är fyllda 65 kan ha en total inkomst på 575.500 kronor innan den statliga inkomstskatten om 20% börjar tas ut. 

Hur mycket kan jag tjäna som pensionär? 

Det beror givetvis på hur mycket du har sparat in vid exempelvis din tjänstepension och hur många år du arbetat för att få den allmänna pensionen. Du kan även, som sagt, välja att arbeta extra och dryga ut kassan lite - men håll då också koll på vilka regler som gäller. 

Hur mycket får en pensionär jobba utan att betala skatt 2022? 

En pensionär som är 66 år fyllda och som har en inkomst understigande 53.000 kronor/år betalar ingen skatt. För andra så brukar det - beroende på inkomst, kolla alltid upp! - att man betalar en skatt på 8 %. 

Hur mycket skatt betalar man som pensionär? 

Det hela avgörs av hur gammal man är samt hur mycket man tjänar. Ett bra tips är att kontakta Skatteverket för vidare information - samt exempelvis en ekonom för hjälp med hur man exempelvis deklarerar.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken