veterankraft_mediaarkiv_1080x720_omsorg2

Att bli gammal är en del av livet och något som vi alla får ställa in oss på. Detta innebär att man också kan behöva ett extra handtag i vardagen. Sysslor som man tidigare skött med lätthet kan i takt med att åren passerar förvandlas till svåra - ibland omöjliga - projekt. Att städa, att underhålla hemmet, laga mat, diska, tvätta - allt detta kräver en fysisk insats som den egna kroppen kan ha svårt att ställa upp med. Har man gamla föräldrar så har man också ett ansvar i att hjälpa till.

Men, det handlar också om ett ansvar som kan gå ut över det egna familjelivet och den egna vardagen och detta kan, beroende på hur man lever sitt liv, bli väldigt svårt. Vissa har dessutom en dålig relation vuxna barn, somliga har problem med vuxna barn och motsatt - det finns vuxna barn som inte vill träffa sina föräldrar och det finns de som har en dålig relation med mamma. Kort sagt: det kan finnas problem som står i vägen för den hjälp som äldre behöver. 

Även om de allra flesta vill göra allt för föräldrar så kan saker som tid och den egna relation till föräldrarna sätta käppar i hjulen. Att inte ha kontakt med föräldrar är en sak som ger dåligt samvete och man vet också att tiden - som en takt av åldrandet - börjar bli knapp. Jag orkar inte med mina gamla föräldrar - men det är just nu. Snart är det för sent att lösa problemen och gå vidare. Att förlora sin mamma - även om man haft en sämre relation - skapar ett tomrum. Det lovar vi.

Hur kan du hjälpa dina äldre föräldrar på bästa sätt?

Mycket av den hjälp som man kan ge sina föräldrar handlar om det lilla. Visa att du bryr dig. Sväng förbi med lite fika, sätt dig ned och prata - ta hand om mamma, eller pappa. Det betyder mycket för de äldre att känna att de inte är bortglömda. Då man befinner sig på ålderns höst så upphör ofta det sociala livet och man blir ofta väldigt ensam: en slags ofrivillig isolering infinner sig och detta i kombination med att man känner att man inte längre behövs kan skapa ganska stora problem med det mentala. Även om vi är gamla så har vi behov av umgänge och av att träffa folk: vi är sociala varelser även när vi blir äldre. 

Ett tips utöver detta är att hjälpa till lite med saker som kan vara tunga. För dig är det inget problem att dra omkring dammsugaren, torka golven, skaka mattorna eller hänga tvätten - men för dina gamla föräldrar kan det vara extremt svårt att rent fysisk klara allt detta. 

Utöver detta kan man erbjuda hjälp med handlingen - och då, om den egna ekonomin tillåter, betala matkassarna som köps. Äldre har sällan de ekonomiska musklerna som man kanske borde ha som svensk medborgare för att kunna njuta av livets efterrätt. Visa generositet: du har trots allt fått ganska mycket genom åren, eller hur? Dags att betala av lite. Vuxna barn utnyttjar gamla föräldrar ibland och det är en skam att se. Det är inte din gamla mamma som ska stötta dig ekonomisk - det är snarare tvärtom!

Anlita oss när du behöver en hemtjänst som bryr sig, läs mer här!

veterankraft_mediaarkiv_1080x720_itsupport1

Ta hjälp av en pensionär som stöd till dina föräldrar 

Ser man till ett annat sätt att hjälpa så handlar det om att betala för professionell städning och lite extra hemhjälp. Detta är ett bra sätt att säkerställa att sina gamla föräldrar har det bra - och där man själv kanske inte behöver offra så mycket tid själv. Gamla föräldrar, dåligt samvete - genom professionell hjälp kan detta stillas. 

Och, vad kan då vara bättre än att ta hjälp av en pensionär som är i ungefär samma ålder som dina föräldrar och som kan relatera till samma saker? Genom att ta hjälp av en pensionär så skapas en relation som gör att exempelvis städning och andra hushållssysslor kombineras med sällskap och goda samtal. Du som barn kan erbjuda dina gamla föräldrar en ny vänskap och vad kan egentligen vara finare än det?

Hur mycket ska man hjälpa sina gamla föräldrar?

Det beror helt på situation och relation. Vi tycker att man ska hjälpa till så mycket det bara är möjligt. Man har ett ansvar för gamla föräldrar och även om man kanske inte kommer överens så bra längre så måste man ta hand om dem. Det finns professionell hjälp att tillgå! 

Vad gör man med gamla föräldrar? 

Man ska försöka erbjuda dem en bra vardag och bidra till att de får ett vackert slut på livet. Tänk på att sällskap är viktigt. Isolering och där tvn är enda sällskapet är inte så roligt. Försök att hjälpa med detta. Det kanske är bättre med ett ålderdomshem än att de bor kvar hemma? Där finns det alltid någon att prata med. 

Måste man ta hand om gamla föräldrar? 

Vuxna barn som inte vill träffa sina föräldrar gör ingenting fel rent lagligt. Det finns inga krav på att man som barn måste ta hand om föräldrarna. Men, det kanske finns ett moraliskt ansvar att göra det - även om den egna relationen är ansträngd och dålig. Man kan åtminstone försöka, i den mån det är möjligt, bidra med några kronor i månaden. 

Hur ofta ska man besöka sina gamla föräldrar? 

Så ofta man kan och så ofta som den egna familjesituationen tillåter. Givet relation förstås - men sällskap gör bara gott för äldre och vad kan egentligen vara bättre än att träffa sina egna barn? 

När äldre inte vill ha hjälp?

Det är långt ifrån ovanligt att se detta. Många äldre känner sig som en belastning och vill inte ha någon hjälp - vare sig av barnen eller någon annan. Ta gärna kontakt med kommunen och försök att få till stånd ett möte. Behöver dina föräldrar hjälp så har de rätt att få det! 

När är det dags att flytta till äldreboende? 

När situationen hemma inte längre är hållbar och en fungerande vardag blir omöjligt. Behöver man hjälp under lejonparten av dygnets timmar så är ett äldreboende ett bra alternativ. 

Vem bestämmer över en dement person? 

Det finns inga tvångsåtgärder att sätta in mot en demenssjuk person, och du som anhörig kan inte tvinga din gamla mamma att flytta in exempelvis på ett särskilt boende. Vilket, givetvis, kan vara extremt tufft för dig som anhörig.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?) för att komma till rätt lokalkontor. Berätta om dina önskemål och när du vill att vi ska komma.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken