gräsamering för hållbart gräs

En gräsmatta utsätts ofta för hårt slitage och då behöver den ett skydd för att hålla sig fin länge. Ett sådant skydd är gräsarmering, vilket innebär att man förstärker gräsmattan med gummi- eller betongprofiler. Gräsarmeringen ger ett slitstarkt underlag och skydd åt gräsplantorna som kan sticka upp sina gröna strån i profilens hålrum.

Gräsarmering i plast eller betong är perfekt på en yta som används av tunga fordon, som en uppfart eller en parkering. En armerad gräsmatta är dessutom mindre känslig för häftiga väder som skyfall och översvämningar.

En snygg gräsmatta i ur och skur

En sliten gräsmatta som blir översvämmad i ett skyfall kan tyvärr ofta förvandlas till en leråker. Med markarmering blir avrinningen bättre, gräset inte så slitet och därför starkare. Summa summarum, gräsmattan håller formen oavsett slitage och väder.

Ett armerat gräs kräver dessutom inte särskilt mycket underhåll. Eftersom gräset inte slits på rotnivå där armeringen ger skydd kan gräset klara sig bättre. Att ständigt laga och fixa genom att så gräs på befintlig gräsmatta är en vanlig trädgårdssyssla som man slipper med en markförstärkning.

En gräsmatta för alla

En gräsarmering ger inte samma frodiga gräsmatta som en fri gräsmatta kan ge när den mår som bäst. Hur tätt gräset blir beror på vilken sorts armering man använder, men oavsett om det ligger en profil i plast eller betong i marken eller om man använt betongsten med hål i får man inte en vanlig gräsmatta utan istället en grön armering.

Men, handen på hjärtat, så är det många som faktiskt inte lyckas hålla en gräsmatta i toppskick, det kräver mycket jobb! Även i de allra mest välskötta trädgårdar lägger man gräsarmering på de delar som slits hårdast, som parkeringen, gången till huset eller lekplatsen där gungställningen står.

Vad är gräsarmering?

Gräsarmering betyder att man förstärker gräsmattan. Markförstärkningen görs genom att en profil i plast eller betong grävs ner i marken för att skydda det översta jordlagret och gräsets rötter samtidigt som gräset fortfarande kan sticka upp sin gröna strån i luften.

Vad är gräsarmering?

Gräsarmeringen läggs i det översta jordlagret. Marken bereder man som när man sätter marksten, med bärande lager i grus och sand. Sedan läggs gräsarmeringen ned och fylls med mulljord, och i denna sår man sedan gräset. Det finns även varianter som man istället trycker ner i en befintligt gräsmatta. De ger dock inte samma bärkraft.

Kan man gräsarmera på våren?

Ja, gräsarmering kan utföras på våren. Gräsarmering är en teknik som används för att stärka gräsmattan och förhindra erosion. Det är lämpligt att utföra detta arbete innan gräset börjar växa aktivt på våren. Gräsarmeringsnät eller liknande produkter kan installeras för att hjälpa till att bibehålla en stark och jämn gräsmatta.

Varför lägger man gräsarmering?

Gräsarmering läggs för att få en slitstark grön yta som har en bra avrinning.

Vad kostar gräsarmering?

Kostnaden för en gräsarmering beror helt på vilken typ av armering man väljer och vilket förarbete som krävs. Det kan vara värt att titta på flera olika alternativ innan man bestämmer sig.

Får man parkera på egen gräsmatta?

Du får parkera din bil var du vill på din egen tomt så länge det inte utgör ett hinder eller en fara för andra.

 

Behöver du hjälp med din gräsmatta? Ta hjälp av någon av våra kunniga trädgårdsmästare!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gräsklippning

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken