malare2.jpg

Vad är en gipsvägg?

Det enkla svaret är att en gipsvägg är en uppreglad vägg som blivit beklädd med en gipsskiva. Vad är då en gipsskiva? Det är lätt att tro att gipsskivan är en modern uppfinning, men så är inte fallet. Gipsskivan utvecklades och patenterades redan i slutet av 1800-talet. Till att börja med bestod gipsskivor av flera lager kartong med gips emellan. Gipsskivan har sedan utvecklats tekniskt och allt fler användningsområden har tillkommit. Tillverkning av gipsskivor görs idag storskaligt av ett begränsat antal tillverkare. Den stora marknadstillväxten för gipsskivor i Sverige kom i mitten av 1900-talet.

Tekniskt är gipsskivan en produkt med kärna av gips som är belagd med papp på skivans båda sidor. Den kemiska beteckningen på gips är kalciumsulfat, som bland annat framställs industriellt. Det gips som finns i en gipsskiva är poröst och består till cirka sjuttio procent av luft. Förutom till väggar kan gipsskivor användas i såväl tak som golv.

Vad kan gipsväggar användas till?

Ett mycket vanligt användningsområde är väggar med trä- eller stålreglar. Gipsskivor av standardtyp används i första hand till innerväggar. Gipsväggarna fungerar som rumsavskiljare. Sådana väggar fungerar i brand- och ljudavskiljande konstruktioner.

Det finns gipsskivor som utvecklats för applikationer där det finns specifika krav på väggar. För ytterväggskonstruktioner finns särskilda gipsskivor som skyddar mot vind. I många sammanhang ställs höga krav på brandskydd. Det finns därför brandgipsskivor till mellanväggar. I vissa miljöer som skolor och sjukhus, utsätts väggar för en särskilt tuff behandling. För sådana väggar har en hård gipsskiva utvecklats. Våtrum ställer krav på väggarnas förmåga att stå emot fukt. Av det skälet har en våtrumsskiva utvecklats. I den finns en kärna av impregnerad och glasfiberarmerad gips.

Kan jag hänga upp tavlor i en gipsvägg?

Det kan du! Och det är mycket enklare och säkrare än att hänga upp något i en betongvägg. Du slipper slagborr och dammande. I byggmaterialhandeln kan du köpa krokar och upphängningssystem som passar för en gipsvägg.

Vilka fördelar har en gipsvägg?

Om du funderar på att klä en vägg med gipsskiva, får du många fördelar. Du får en slät och fin yta. Du får behandla skarvarna, men sedan kan du måla eller tapetsera direkt. För extra ljud- och brandhämmande egenskaper kan du ha dubbla gipsskivor i din vägg.

En gipsskiva kan du relativt lätt montera. Gipsskivor kommer i standardmått. En gipsskiva är enkel att dela och knäcka utan såg. Du lägger skivan på bockar och gör en rits i ena sidans papp. Du knäcker skivan och skär av andra sidans papp. Ibland kan du behöva slipa till en sida av skivan med ett enkelt slipverktyg. Gipsskivor har låg volymvikt och är därför lätta att hantera. En gipsskiva rör sig inte till följd av ett rums varierande luftfuktighet. Ingen risk att tapeten spricker under vintern. En gipsskiva kan andas och är diffusionsöppen.

Kan jag få hjälp med att gipsa vägg och tak?

Om du aldrig har monterat gipsskivor tidigare har du ett antal praktiska frågor att ta ställning till. Kan jag ha gips i både väggar och tak, och skall jag i så fall gipsa tak eller vägg först? Att gipsa i trånga utrymmen kan kräva lite professionellt kunnande med hjälp av en snickare. I något fall skulle du behöva sätta en gipsskiva ovanpå en befintlig vägg. Går det?

Du kan anlita ett proffs för hjälp. Exempelvis kan du kontakta ett av Veterankrafts lokala kontor i ditt område. De har många erfarna hantverkare i sitt nätverk. Yrkeskunniga och seriösa personer som gått i pension, men som gärna vill fortsätta jobba lite då och då. De kan ge dig råd om hur du skall montera gipsskivor. De kan göra det praktiska jobbet själva eller tillsammans med dig. Du får handgripligen hjälp av seniorer med expertkunnande. Du undviker att göra amatörmässiga misstag vid montage av gipsvägg och du kan istället känna dig trygg. Kostnaden för sådan experthjälp ger dig rätt till rut-avdrag.

 

Är sugen på att arbeta som pensionär? Läs mer här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken