veterankraft_mediaarkiv_1080x720_stad2

Behöver man verkligen de allra starkaste rengöringsmedlen för att få det rent hemma? I vissa fall kan man behöva det lilla extra - men i de flesta så fungerar det väldigt bra med att använda sig av klassiska husmorsknep. 

En sak som garanterat finns i ditt eget hem och som fungerar toppen vid nästan all typ av städning är ättika. Rengöring med ättika är något som kan användas för allt från att få bort mögel från klinkers och vidare till att exempelvis lösa upp stopp i avlopp. 

Ättika, bakpulver och citron är tre stycken livsmedel som med fördel kan ställas in i städskåpet snarare än i skafferiet. Detta sagt givetvis med en skämtsam ton, men heller inte helt långt ifrån sanningen. Ska du göra egna städmedel så är dessa tre ingredienser ofta ett måste och en bra bas att utgå från. 

 

Ättika - ett husmorstips som fungerar

Ättika är nästan bättre som ett rengöringsmedel än ett livsmedel. Ska man då rengöra med ättika 12 eller 24? Båda sorterna fungerar bra, den enda skillnaden är att ättika 24 är blandad med vatten och att du således får dosera lite annorlunda om du väljer den. 

Om du frågar din gamla mamma om hur du får bort mögel från kaklet i duschen, hur du gör rent i ugnen eller om råd kring hur du kan skapa ett effektivt - och billigt - så kommer hos garanterat att peka på ättika som en bra sak att köpa. Och, mamma har alltid rätt, eller hur? I denna fråga har hon definitivt det. 

Att rengöra med ättika gör städningen roligare. Du får bort smuts och du kan samtidigt också känna att du gör miljön en tjänst genom att du aktivt väljer bort de starka rengöringsmedlen som finns på marknaden som ofta är fulla av en massa kemikalier. 

 

På vilka ställen fungerar ättika som rengöringsmedel? 

Ättika fungerar egentligen på allt - i ugnen, som allrent, för att bli av med odörer från tyger, för att få en fräsch kyl och för att rengöra exempelvis disk- och tvättmaskin. 

Ättika fungerar även bra för att ta bort fläckar från kläder samt för att kalka av både kaffebryggaren och för att ta bort kalkavlagringar från duschmunstycket. Blanda ett eget rengöringsmedel med ättika och använd detta för att skapa en fräschare dusch, ättika diskmedel vatten ger dig ett medel som passar för nästan allt… Behöver vi fortsätta?

Det enda man ska undvika vad gäller ättika är natursten såsom exempelvis marmor. Att använda ättika på en bänkskiva av marmor kan orsaka stora skador. Detta som en direkt följd av att ättika har ett lågt PH-värde som den porösa marmorn inte klarar av. 

 

Städa med ättika och ta bort dålig lukt

Ättika är perfekt för att ta bort dålig lukt och odörer. Det bästa är att du heller inte behöver anstränga dig för att blanda till ett avancerat recept. Ättika rengöring recept för att ta bort dålig lukt bara att A) ta ättika B) ta lite vatten och C) hälla i en skål. Svårare än så är det inte: du ställer in skålen i exempelvis kylskåpet - eller i bilen - under natten och redan under morgonen är odören ett minne blott.

Vill du att den ska lukta godare så är ett tips att droppa i lite eteriska oljor i skålen. Det fungerar även bra med lite riven zest från en citron. Ättikan neutraliserar effektivt allt från doft av instängdhet och vidare till exempelvis sopor. Att ta bort mögellukt med ättika ett smart husmorstips som många har uppskattat genom åren.

Avkalkning Ättika 

Har du problem med kalkavlagringar i exempelvis badrummet så är ett tips att du blandar ättika med vatten och häller detta i en sprayflaska. Spraya - låt dra - torka rent med en diskborste och vips så är duschen ren och fräsch igen. 

Ett tips är att du låter flaskan står kvar i duschen. Gör det till en vana att spraya kakel, fogar och munstycket efter varje gång du duschat - genom detta så slipper du problemen i framtiden. 

 

Anlita proffsig städhjälp 

Har du svårt att få ihop livspusslet? Städning tar tid från annat och det är ett projekt som sällan bjuder på några glada miner. Vill du träffa vänner, gå på gymmet eller bara hinna med att jobba och skjutsa barnen till träningarna så står vi redo att rycka in och hjälpa dig. 

I vilken omfattning väljer du själv - vi anpassar oss helt efter dina behov. Du kan lita på en rakt igenom professionell städning om du väljer oss och givetvis kan du som privatperson även använda ditt Rut-avdrag. Vi är den sista biten som får ditt livspussel att bli komplett!

veterankraft_mediaarkiv_1080x720_stad4

Vanliga frågor om Ättika som rengöringsmedel

Är ättika ett miljövänligt rengöringsmedel?

Ja, det är det - men man ska vara medveten om att det också är frätande. Använd alltid handskar och gärna också ett munskydd när du städar med ättika. 

Hur gör man ättika? 

Ättika framställs genom att man låter alkohol oxidera. Detta gör att ättiksyra bildas och i och med detta så försvinner också etanolen. 

Hur många delar ättika och vatten? 

Tumregeln gällande ättika är att man ska spä med en del vatten. Det vill säga: en del ättika och en del vatten om du använder den starkare ättikan - 12. 

Hur länge ska ättika verka? 

Det beror givetvis till vad det används. Om det handlar om att ta bort dåliga lukter så är det bra om ättikan får stå länge - gärna över natten. Handlar det om att rengöra och om att ta bort exempelvis kalkavlagringar så är 20-30 minuter något att förhålla sig till. Givet då också hur pass omfattande fläck eller avlagring det handlar om. 

Kan man använda ättika 24 istället för ättika 12? 

Ja, det kan man göra! Tänk bara på att blanda ut med lite mer vatten.

 

Har du flammiga fönster hemma? Så blir du ett proffs på fönsterputs.

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken