snickare-hantverkare

Hur högt får man bygga staket utan bygglov?

Du som planerar att bygga ett staket bör först klargöra om den färdiga konstruktionen rent av blir ett plank. Det är nämligen skillnad på staket och plank. Ett staket är i grunden ett stängsel. Det är ofta lågt och syftar i första hand till att markera en gräns. Ett staket skall man kunna se igenom. Minst femtio procent av stängslet skall vara luftspringor. Skulle stängslet vara högre än 1,1 meter och ha en tät konstruktion betraktas det som plank istället för staket. Ett plank kräver bygglov.

I de flesta kommuner är det tillåtet att bygga staket med maximal höjd av 1,1 meter utan bygglov. Du skall kanske bygga ditt staket exakt vid en tomtgräns? Då behöver du få ett medgivande från din granne. Skriv ett avtal och kom överens om vem som ansvarar för underhåll och eventuell reparation av staketet.

Det finns några undantag vad gäller vad som är tillåtet för staket respektive plank. Om du bygger ett plank som är mer än 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus behöver du oftast inte bygglov. Ett staket mot en gata eller en väg får inte skymma sikten för en vägkorsning eller utfart.

Känner du dig osäker om vad som är tillåtet med ditt staketbygge? Om du kontaktar Veterankraft redan i ett tidigt skede kan du få råd och känna dig trygg. Veterankraft har erfarna snickare som varit med förr. Ta hjälp av dem och undvik förargliga fallgropar.

Bygga staket runt tomten – anlita en senior

Att bygga ett staket i trä runt ditt hus kräver planering. Du måste räkna ut det antal stolpar du behöver. De måste förankras och inte stå för glest. Du måste beräkna behovet av reglar och spjälor. Du behöver en grind till staketet! Men du behöver inte fördjupa dig i detaljer.

Anlita en senior från Veterankraft. Du behöver inte leja ut hela projektet. Kanske orkar du inte som förr bygga allt själv och då kan en veteran jobba parallellt med dig. Du får råd och hantverkarhjälp och senioren gläds åt att kunna utöva sitt yrke.

Dags att bygga staket till uteplatsen

Du är klar med staketet runt tomten och känner dig sugen på ett staket till altan eller uteplats.
Du kontaktar Veterankraft och vill ha hjälp av din förtrogna veteran att räkna ut hur många stolpar och spjälor du behöver. Du får tips om hur tryckimpregnerat trä skall behandlas och målas.

På en altan vill du kanske skapa ett insynsskydd. Ett bra sätt är att bygga staket liggande med vertikalt monterade ribbor. Ett sådant staket skyddar inte bara mot insyn, utan ger också vindskydd. Med ett liggande staket får du egentligen en pergola. Mellan ribborna kan klängväxter leta sig fram och successivt växer ett naturrum fram.

Nu är planläggningen klar och materialet har köpts in. I samarbete med din bokade senior från Veterankraft börjar jobbet med att såga och spika.

Hur mycket kostar det att bygga staket?

Hur mycket arbete kan du göra själv? Vad skall din veteran hjälpa till med? Ditt val av material till staket har stor betydelse. Ett trästaket är enklast för en hemmafixare att bygga. Ett trästaket måste dock underhållas över tiden. Ett staket i smide kan uppfattas som mer robust och elegant. Kostnaden för löpande underhåll blir lägre än för ett trästaket. Men viktigast är att staket och hus skall passa ihop stilmässigt.

En vanlig uppskattning är att ett smidesstaket kan kosta mellan 1 500 och 2 000 kronor per meter. Ett enklare trästaket har en kostnad på 200 till 600 kronor per meter. Som amatör är det lätt att gå fel i upphandlingen. Återigen kan du samarbeta med Veterankraft. Våra veteraner har koll på vad materialet till ett staket skall kosta. Från Veterankraft får du offert på arbetet och vi gör rot-ansökan.

Kan man bygga staket på våren?

Ja, våren är en utmärkt tid att bygga staket. Det milda vädret gör det bekvämt att utföra utomhusarbeten, inklusive konstruktion av staket. Innan du börjar bygga ditt staket, se till att du har de nödvändiga tillstånden om det krävs, och planera noggrant för placering och stil. Ett staket kan öka säkerheten och integriteten i din trädgård eller på din tomt.

Vi på Veterankraft hjälper rastlösa pensionärer till arbete av olika slag. Läs mer här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?) för att komma till rätt lokalkontor. Berätta om dina önskemål och när du vill att vi ska komma.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken