Anlita Veterankraft när du ska bygga spalje hemma.

Hade det inte varit vackert att göra en egen spaljé som kan hålla upp klängväxterna över trädgårdsgången? Du behöver inte ens krångla med skruvdragaren själv – bygg en spaljé med snabb och pålitlig hjälp av oss på Veterankraft.

En trädgårdsspaljé ger verkligen skönhet till trädgården. Samtidigt kan en spaljé vara ett mycket effektivt insynsskydd. Det finns många roliga sätt att placera en spaljé på för att göra just din trädgård mest unik av alla.

Vad gäller för spaljé?

Det är viktigt att du bestämmer hur stor din spaljé ska vara innan du börjar bygga på den. Gör upp en ritning på hur din spaljé ska se ut, om den ska vara fristående eller om du ska fästa den på altanen. Vill du att den ska vara helt i trä, eller med trä och armeringsnät?

Vilket virke ska man ha till spaljé?

Det finns många olika virken att välja mellan. Valet beror i första hand på om du vill ha en spaljé utomhus eller om du planerar att dekorera inomhus. När du väljer virke till din träspaljé utomhus så är det viktigt att det tål väder och vind. Tryckimpregnerat virke är det som behövs för att få din spaljé i trä att hålla under år framöver. Men om du vill ha ett annat virke eller en annan färg, så går det alltid att anpassa efter dina önskemål.

Hur långt ska det vara mellan stolpar i en spaljé?

Det beror lite på hur stor spaljé du vill ha. Ett bra mellanrum mellan stolparna på din spaljévägg, oavsett om du använder armeringsjärn eller träribbor, är 120-200 cm. När du har en fristående spaljé så är det bättre med kortare avstånd mellan stolparna. Om du däremot vill ha en pergola med spaljé eller önskar en spaljé under din altan, så kan du använda lite större avstånd.

Hur kan jag förankra min spaljé?

Först och främst, vad innebär det egentligen att förankra en spaljé? Att förankra något är att se till att det är stabilt och stadigt. Det betyder att du fäster jordankare nedtill på stolparna. Dessa jordankare grävs ner i jorden och hjälper till att hålla spaljén stående. Detta behövs till exempel när din spaljé ska kläs med en tung vinranka och bära en god skörd av vindruvor. Men även en lättare rosenspaljé behöver stöttas upp av jordankare.

Hur bygger man en spaljé av armeringsnät?

Det finns många fantastiska sätt att bygga enkla spaljéer av. En spaljé av armeringsnät är ett av de enklaste sätten att göra sin egen spaljé. Börja med att kapa stolparna och måla dem i den färg som du vill ha. Det går bra att måla tryckimpregnerat virke. Sedan behöver du fästa dem i varandra. Med lite hjälp från en snickare från Veterankraft kan du få det gjort på ett snyggt sätt. Ramen ska skruvas ihop innan det är dags att fästa armeringsnätet och jordankarna.

Vilket armeringsnät ska jag ha till spaljé?

Du kan ofta hitta färdiga armeringsnät för spaljé i olika fixa-det-själv butiker. Det går också att hitta större och mindre längder där du själv klipper till den rätta storleken. En bra tjocklek på ett armeringsnät är där armeringsjärnen är ungefär 6 mm tjocka. Om sedan storleken på armeringsnätet är 15 x 15 cm så kan du vara säker på att det håller för alla dina fina växter. Armeringsjärn är ett stabilt växtstöd, och när din murgröna klättrar friskt så blir det ett perfekt insynsskydd.

Hur mycket överlapp ska det vara på armeringsnät?

Du behöver ingen överlapp på armeringsnätet när du ska bygga en spaljé. Se bara till att fästa armeringsnätet ordentligt i stolparna så kommer du inte att stöta på några som helst problem. Det finns flera olika sätt att fästa armeringsnätet på. Bland annat kan du borra hål i regeln och föra in armeringsjärnen där. Det blir snygg eftersom du då inte kan se kanterna på armeringsnätet. Detta är dock en lite svårare teknik. Den enklare varianten är att du fäster armeringsnätet på baksidan av regeln.

Hur hög splajé får man bygga utan bygglov?

När du ska bygga en hög spaljé så är det samma regler som för ett plank eller ett staket som gäller. Det betyder att när din spaljé är högre än 1,8 m så måste du ansöka om bygglov. Du kan också behöva ansöka om bygglov när du bygger din höga spaljé eller din skyddade uteplats långt ifrån huset. Inom 3,6 m från huset så är det inga problem. Medgivande från grannen behövs när du ska bygga din höga spaljé inom 4,5 m från grannens tomtgräns.

Hur hög spaljé får man bygga?

En spaljé är för det mesta genomsiktlig. Det vill säga att du kan se rakt igenom den. När din spaljé är under 1,8 m hög så är det därför inget problem att bygga en spaljé på din altan, eller att bygga en fristående spaljé någon annanstans på tomten, kanske till och med som ett staket. Det är dock bra att notera att i vissa kommuner så kan du behöva bygglov om din spaljé mer liknar ett plank och är över 1,1 m hög. Hör av dig till din kommun om du är osäker.

Kan man bygga spaljé på våren?

Ja, våren är en bra tid att bygga en spaljé. Spaljéer används vanligtvis för att stödja klätterväxter eller som dekorativa trädgårdsstrukturer. Byggandet av en spaljé kan vara ett roligt projekt som kompletterar din trädgård. Planera och förbered ditt byggprojekt noggrant så att spaljén blir stabil och funktionell.

Behöver du hjälp med att bygga spaljé? Anlita någon av våra duktiga snickare här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

start-hero

Allmän händig

Målare

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?) för att komma till rätt lokalkontor. Berätta om dina önskemål och när du vill att vi ska komma.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken