Anlita Veterankraft när du ska bygga mur hemma.

Det kan finnas många anledningar till att uppföra en mur. En stödmur, en trädgårdsmur och en stenmur har olika karaktär och olika funktioner i trädgården. Kanske är det dags att skapa nivåskillnader i trädgården med hjälp av en låg stödmur i natursten, eller att bygga en högre mur av lecablock för att hålla vinden ute från fikaplatsen.

Att bygga en mur är oftast inte komplicerat, men det finns några saker man kan tänka på för att muren ska stå länge. Hör av dig till oss på Veterankraft om du har fler frågor och behöver hjälp.

Kan man bygga mur själv?

Det går utmärkt att bygga en snygg mur själv så länge man inte har tummen mitt i handen. Ett murbygge kan dock ta tid och kräver bra förberedelser och planering. Ska man anlägga en hög mur är det också bra att stämma av sina planer med någon kunnig hantverkare. Man vill inte riskera att en hög konstruktion kantrar över grannens rosenbuskar.

Hur mycket kostar det att bygga mur?

Det billigaste sättet är att göra jobbet själv och använda billiga material som betongblock eller lecablock som limmas ihop, med minimala markförberedelser. Med en sådan mur kan man komma undan med priser runt 1000 kr/m2.

Det finns dock många skäl till att inte välja det absolut billigaste alternativet när man bygger en mur. Men ett bra förarbete, en rejäl sula och bra material kan muren hålla i många år utan underhåll medan det billigare alternativet långsamt vittrar sönder. Över tid kan den dyrare muren bli billigast!

Hur hög mur får man bygga utan bygglov?

Generellt behöver man inte bygglov för en mur som är högst 1,8 meter. Det finns också ytterligare krav som ska uppfyllas:

Muren ska ligga högst 3,6 meter från bostadshuset.
Muren ska ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen.
Om muren ligger närmare tomtgränsen än 4,5 meter ska grannarna godkänna murens uppförande.
Muren uppförs runt tomt utanför sammanhållen bebyggelse och detaljplanerat område.

I annat fall behöver man ansöka om bygglov för muren. Eftersom reglerna för hur man får bygga skiljer sig mellan kommuner är det bra att stämma av sina byggplaner med kommunen i förväg.

Hur tjock sula ska muren ha?

För att muren ska stå säkert anlägger man en klack eller sula. Det finns flera varianter av sula, men oavsett vilken man väljer börjar man med att gräva ut marken och sedan fylla upp med hårt packad makadam. Att bygga en mur genom att lägga marksten eller gjuta plattor direkt på jord, grus eller gräs är aldrig en bra idé då minsta rörelse i marken kommer att få muren att spricka.

För kraftigare murar behövs en kraftig sula. Man kan till exempel lägga lecablock på tvären som förstärks med armeringsjärn. En ännu mer stabil mur får man om man gjuter en 15-20 cm tjock sula av armerad betong som motverkar rörelser i marken. Tänk på att gjuta sulan bredare än själva muren. Om muren ska vara 10 cm bred får sulan gärna vara 20 cm.

Hur murar man muren?

Det viktigaste när man anlägger muren är rätt lutning. En prydnadsmur ska vara rak medan en stödmur ska luta inåt mot de jordmassor som muren ska stödja. Slå ner stödstolpar längs med den tänkta murens utsträckning och spänn upp murarsnöre mellan stolparna för att hålla konstruktionen rak.

Det första lagret är det viktigaste, var extra noga med att det ligger i lod med ett vattenpass. Mura in armeringsjärn i andra och tredje varvet och komplettera med ytterligare ett varv med armeringsjärn om muren är hög.

Vill man putsa muren kan ett putsnät vara mycket värt, annars går det ofta bra att måla muren med betongfärg. Tänk på att göra toppen av muren tålig mot regn med förslagsvis en takplåt. Det förhindrar att vatten letar sig ner och orsakar frostsprängningar under årets kallare månader.

Ett alternativ till murning är en kallmurad mur (utan fog), såsom en stenmur. En kallmurad stenmur är vacker och kan hålla länge, men det kan också vara en drygt jobb att få den att passa ihop så att den blir stabil. Då kan en gabion vara ett alternativ. En gabion är en stenmur i nät som är lättare att anlägga.

Hur bygger man en mur av natursten?

En mur av natursten ger trädgården ett unikt utseende. Den byggs i princip upp precis som en mur av lecablock eller betongblock, men den kräver mer jobb. Även om man limmar ihop stenarna med fog behöver naturstenen passas in i muren för att ge stabilitet och en slät utsida. Välj större stenar till de första lagren och allt mindre stenar ju högre upp i muren de ska sitta.

Är det en bra tid för att bygga mur på våren?

Ja, våren är en bra tid att bygga en mur. Murar används ofta för att skapa terrasser, trädgårdsbäddar eller för att markera tomtgränser. Den milda vårvädret gör det enkelt att utföra byggnadsarbeten utomhus, och du kan planera och förbereda din trädgård för sommarsäsongen genom att bygga murar på våren.

Vem äger en mur i tomtgränsen?

Äganderätten kring mur eller staket på tomtgränsen är ett snårig kapitel i lagboken. Den så kallade samäganderätten gör gällande att grannarna kan äga en mur på en tomtgräns tillsammans. Men exakt hur lagen ska tillämpas skiljer sig åt från fall till fall. Det bästa är att hålla goda relationer med grannen och komma överens kring alla eventuella renoveringar av mur eller staket på eller vid tomtgräns.

Behöver du hjälp med murbygget? Anlita någon av våra duktiga snickare här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

start-hero

Allmän händig

Målare

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?) för att komma till rätt lokalkontor. Berätta om dina önskemål och när du vill att vi ska komma.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken