Tips & råd när du ska bygga bastu!
Nog är finländarna bäst i klassen när det gäller bastubad, men i Sverige ligger vi inte långt efter. Bastun har sin självklara plats i den svenska kulturen. På badhuset är bastun en perfekt avslutning på simpasset och i sporthallen ger bastun trötta muskler nytt liv.
Men det går också bra att själv ordna med en snygg bastu hemma på tomten. Idag finns det en mängd olika bastubyggnader att välja mellan, bara fantasin sätter stopp. Här kommer några tips när det är dags för bastubygge! Och tycker du trots dessa att det verkar knepigt så hjälper vi på Veterankraft naturligtvis gärna till.
Hur mycket kostar det att bygga en bastu?
Kostnaden för att bygga en bastu beror helt på vilken bastu man tänker uppföra. Ska man bygga en liten bastu inomhus, där det redan finns goda förutsättningar för konstruktionen, kan man komma undan med en kostnad runt 25 000 - 30 000 kr.
Vill man bygga sin bastu utomhus är det billigaste alternativet en bastutunna. Om marken är jämn och fin går det att bygga en bastutunna för en kostnad runt 35 000 - 40 000 kr. För ett bastuhus stiger kostnaden och man bör vara beredd att betala 50 000 kr och uppåt.
Priserna är ungefärliga och varierar med priset på virke och annat byggmaterial. Priserna är också en lägsta nivå. Många vill ju utrusta sin bastu med tillbehör som en mysig belysning, lyxiga bastulavar, ett lite kraftigare vedeldat bastuaggregat eller annat. Då får man räkna med att bygget kostar några tusenlappar till.
Är det svårt att bygga en bastu?
Det enklaste är att köpa en nyckelfärdig bastu som sätts in som en insats i ett stort badrum, i en källare, eller uthus eller liknande. Tänk på att även om man behöver minimalt med kunskap och hantverksfärdigheter för att installera en nyckelfärdig bastu behöver man anlita en hantverkare för elinstallation och eventuella vattenanslutningar.
För att bygga en bastu från grunden behöver man också vara händig. En bastu behöver klara av stora temperaturskillnader mellan insida och utsida samtidigt som luften ska kunna cirkulera i ett jämnt flöde. Dessutom ska bastun vara brandsäker. Det kan vara svårt att planera själv, men tack och lov finns det gott om färdiga basturitningar på internet med allt från materialval till inredningsförslag.
Vad krävs för att bygga bastu?
Förutom att man själv har lite vana att snickra och bygga behövs en del material till bastun. Köper man en bastu i delar, som en nyckelfärdig bastu, är allt material redan förberett och konstruktionen kan oftast sättas ihop på en dag. Bygger man en bastu från grunden kan man ofta läsa ut materialbehovet direkt från de basturitningar man följer. Men räkna med att det tar mycket tid!
För en bastu utomhus behöver man tänka igenom grunden. En bastutunna kan stå direkt på marken med minimala förberedelser. För ett litet bastuhus kan det räcka med att gräva ut gräsmattan till någon decimeters djup och fylla med grus för att göra marken jämn och väldränerad. För en större bastu kan man med fördel låta en markentreprenör förbereda marken för att göra den säker mot sättningar.
Måste man ha bygglov för bastu?
En vanligt fråga är hur nära huset man får bygga en bastu. Frågan handlar i grund och botten om bygglov. Man får bygga en bastu inne i sin bostad, i direkt anslutning till bostaden eller en bit bort från bostaden på tomten. Men reglerna för bygglov skiljer sig åt mellan alternativen.
För att bygga en bastu inomhus behövs normal inget bygglov om inte installationen kräver en ändring av eldstad eller rökgångar.
För att bygga en bastu mot yttervägg krävs bygglov om byggnadens utseende förändras avsevärt. Vad som är avsevärt är en bedömningsfråga. Det bästa är att höra av sig till kommunen och fråga vad som gäller.
För att bygga en fristående bastu på 25 m2 yta eller mindre krävs inget bygglov.
För byggnader större än 25 m2 yta och alla byggnader där vatten, avlopp eller eldstad installeras krävs bygglov.
Måste man ha ångspärr, så kallad folie, i bastun?
En ångspärr är varmt rekommenderad i bastun. Det är stor skillnad på temperatur inne i bastun och utanför bastun. Temperaturskillnaden gör att fukt kan dras in och tryckas ut genom bastuväggen. Fuktvandring undviker man helst i alla byggkonstruktioner. I bastun används bastufolie som tätskikt, monterat innanför bastupanelen.
Måste man ha avlopp i bastun?
Nej, man måste inte installera ett avlopp i bastun. Det kan dock vara en värdefull installation om bastun ska användas mycket och man vill kunna hälla på vatten på bastun och på sig själv utan att skapa översvämning i bastuutrymmet.
Hur djup bör en bastu vara?
Storlek, mått och planlösning på bastun är en smaksak. Den bör dock vara så hög och djup att luften kan cirkulera fritt i bastun och så att man inte behöver trängas. En rymlig bastu är en bekväm bastu, och en bastu ska vara bekväm så planera bastun med goda marginaler!
Vad ska man ha för golv i bastu?
Vilket golv som passar bäst i bastun är en smaksak, med reservation för plastgolv som aldrig passar. Däremot kan bastugolvet lika gärna vara ett vackert furugolv som sandfärgade klinkers.
Behöver du hjälp av snickare för att komma igång med din bastu? Läs mer här!
Anlita oss
Hur kan vi hjälpa dig?
Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.
Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!
Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!
Gör en intresseanmälan
Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.
- Välj tjänster du vill ha hjälp med
- Fyll i dina kontaktuppgifter
- Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h