start-hero

Att bygga en altan är ett fantastiskt sätt att utöka ditt boende och skapa en plats för avkoppling och social samvaro. En altan kan vara ett perfekt tillägg till ditt hem och ge dig en möjlighet att njuta av det vackra vädret utomhus.

Altaner finns i olika storlekar och material, och det är viktigt att välja rätt typ av altan för ditt hem och din livsstil. Oavsett om du vill bygga en träaltan, en stenaltan eller en kompositaltan, finns det många alternativ att välja mellan. Tänk på att en välplanerad och byggd altan kan öka både värdet och trivseln i ditt hem.

Men att bygga en altan kan verka som en överväldigande uppgift, särskilt om du är nybörjare. Här är några tips och råd för att hjälpa dig att komma igång med ditt altanprojekt.

 

Hur bygger man en altan?

Fundera ut var du vill att altanen ska stå. För att bygga altan utan tak så behövs i de flesta fall inget bygglov, men kontrollera med din kommun vad som gäller. Anlita snickare från Veterankraft så får du sedan hjälp med att bygga din drömaltan.

Vad ska jag tänka på när jag bygger altan?

När du ska bygga altan är ett tips att bygga steg för steg och att vara noga med att följa rekommendationer angående exempelvis markduk, grus och avstånd på plintarna. Det handlar om din egen säkerhet, och säkerheten hos dina nära och kära.

Hur sätter jag grunden till altanen?

Du kan bygga din altan på plattor, men om marken är ojämn bör du inte bygga altanen utan plintar. När du har grävt ut var altanen ska vara, är det därmed dags att mäta ut var plintarna ska stå. Montera plintarna på frostfritt djup. Lägg ut markduk och grus. Sedan kan du bygga ut ramverket och dess bärlinor.

Bygga trädäck eller altan på plintar

Om du planerar att bygga en altan, är det viktigt att välja rätt plats och grund. Att bygga en altan på plintar kan vara ett bra alternativ om du har ojämn eller sluttande mark, men om du har en jämn yta kan du också bygga på marken. Det är viktigt att tänka på dimensionerna på din altan, och hur många plintar som behövs för att stödja den.

Hur mäter man ut vart plintarna ska vara?

Märk ut hur stor du vill att altanen ska vara. Plintar ska vara i hörnen. Beroende på hur lång och bred din altan ska vara, så kan du räkna ut hur många plintar som behövs. Försök sätta plintarna med så jämna mellanrum som möjligt.

Hur tätt mellan plintar?

Det är viktigt att plintarna inte står längre än 2 meter ifrån varandra. Det säkerställer din altans bärighet, och gör ditt altanbygge mycket säkrare. En altan som är djupare eller bredare än 4 meter behöver 3 rader av plintar.

Måste man grusa under altan?

Det är jätteviktigt att du lägger grus ovanpå markduken. Det förhindrar fuktskador, och det gör din altan mycket stabilare.

Vilka verktyg behövs för att bygga altan?

För att bygga en altan behöver du många olika verktyg. Dessa behövs för att ordna markförhållanden, till grävning och för snickeri. Vi på Veterankraft hjälper dig med rätt verktyg till rätt moment, så att du kan luta dig tillbaka och känna dig trygg i att din altan byggs på bästa sätt.

Altangolv - vilka material ska du välja?

Trätrallar är ett populärt val för altangolv, men det finns också andra alternativ som kompositmaterial, stenplattor och betong. Det är viktigt att välja ett material som passar din livsstil och underhållsbehov.

Staket och trappa - viktiga säkerhetsdetaljer

Ett staket kan inte bara ge dig extra integritet på din altan, utan också fungera som en säkerhetsdetalj för dig och dina gäster. En trappa kan också vara ett viktigt tillbehör för att göra din altan mer tillgänglig.

Hur mycket material går åt till altan?

Det beror på vilket material du väljer, som till exempel storleken på trallen om du ska bygga trädäck. Här på Veterankraft hjälper vi dig att få fram de rätta summorna.

Vad kostar det att bygga en altan?

Beroende på material och storlek på altanen, så kan priserna skifta rejält. Här på Veterankraft tar våra erfarna hantverkare betalt per timme, så med ett enkelt och trevligt jobb som att bygga en altan erbjuder vi dig det bästa priset vi kan.

Är det en bra idé att bygga en altan på våren?

Ja, våren är en utmärkt tid att bygga en altan. Den milda årstiden gör att du kan börja använda altanen snabbt när vädret blir varmare. Innan du bygger en altan, se till att du har rätt byggnadstillstånd och att du har planerat designen och materialen för att passa dina behov och stil. En altan kan vara ett fantastiskt tillägg till ditt utomhusutrymme, särskilt när den är klar i början av sommarsäsongen.

Rengöring och underhåll av din altan

När din altan är färdigbyggd är det viktigt att ta hand om den för att hålla den i gott skick. Att slipa och rengöra din altan regelbundet hjälper till att förlänga livslängden och förhindra förruttnelse. Det är också viktigt att behandla ditt trätrall med ett skyddande ytskikt för att skydda mot väder och vind.

Hur renoverar man en altan?

Det är viktigt att du håller koll på din altan allt eftersom åren går. För att renovera din altan så är det lättast att ta hjälp av experter, som kan hjälpa dig att byta ut och uppgradera materialet i din altan.

Ökar husets värde med ny altan?

Med en ny altan eller en altanrenovering kan du öka värdet med så mycket som det dubbla so du byggde altanen för. En altan i söderläge ökar dessutom chanserna.

 

Behöver du hjälp med olika hantverkstjänster hemma? Klicka här för att läsa mer!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

start-hero

Snickare

Elektriker

Målare

Trädgårdshjälp

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken