Bygg en skärmvägg utomhus för en trevligare trädgård

Bygg en skärmvägg utomhus för en trevligare trädgård

Önskar du en skärmvägg för att få lite skydd från grannarnas blickar? Eller du kanske behöver ett vindskydd på altanen för att få lä till utemöblerna, så att vårvärmen håller sig kvar?

Vi på Veterankraft kan ge dig den hjälp du behöver för att bygga din skärmvägg utomhus. En skärmvägg eller ett vindskydd fungerar lika bra på din altan som på din fristående uteplats.

skarmvagg-utomhus-vit
Vad är en skärmvägg?

En skärmvägg är nästan som ett plank, eller som ett högt staket. Den kan vara helt tät nertill och mer genomsiktlig upptill. Eller så kan hela vara helt tät, eller nästan helt genomsiktlig som en spaljé. Den kan ge din trädgård en känsla av att vara mer privat och isolerad, även i en tätbygd ort. Ja, skärmväggar utomhus är helt klart ett stilfullt och trevligt inslag. Det gör att du får nästan som ett uterum, och på våren och sommaren så har du ett extra vardagsrum under alla vackra, heta soldagar.

Vad är skärmar bra för?

Skärmar är definitivt bra att ha när du önskar bygga ett eget insynsskydd. Det passar på altanen eller terrassen när du bor trångt eller i radhus, och vill få det att kännas mer privat. Då blir det som en avskärmningsvägg utomhus. De passar också bra när du vill skärma av en del av trädgården, eller rent av rama in en uteplats. Du kan ha en eller flera skärmar i din trädgård.

En skärmvägg kan dessutom fungera inte bara som skiljevägg, utan också som ljudisolering om du använder rätt material. Detta kan vara väldigt skönt om du bor nära en motorväg eller en skogsväg där det kör tung trafik. Skärmväggar kan också hjälpa till att behålla vårvärmen runt uteplatsen, och skydda från snålblåsten.

Vilket vindskydd ska man välja?

Bygg helst ett vindskydd som inte är helt tätt. Det är bättre att vinden silas genom vindskyddet, istället för att stoppas helt. Då är det mindre risk att det tar skada av kraftiga vindar eller ramlar över dig när du sitter ute och njuter i trädgården.

Om du är osäker på var du bäst placerar en skärmvägg som vindskydd, så är ett tips att bygga det på en blomlåda av till exempel trall. Då får det lite tyngd av blomjorden, och står därför stabilt. Samtidigt är det flyttbart – åtminstone om du tömmer lådan på jord.

Hur bygger man ett vindskydd?

För att bygga vindskydd, skärmvägg eller insynsskydd så är det viktigt att du först vet vad du vill ha. Till exempel, hur hög den ska vara, om det ska gå att flytta omkring vindskyddet eller om du vill förankra det i marken, samt vilket material det ska vara. Ett vindskydd i trä går att göra i många olika färger, nyanser, träslag och mönster.

Hur fäster man ett vindskydd?

När du ska bygga ett vindskydd på din altan så är det enklast att fästa det i altangolvet med hjälp av en stolpfot. Då kommer du inte ha några problem med att det trillar ner eller blir vingligt. Ta gärna hjälp av oss på Veterankraft för att bygga ett riktigt stabilt vindskydd i trä.

Om du vill bygga ett vindskydd i trädgården så kan du antingen bygga ett som går att flytta på, eller så kan du bygga ett vindskydd med jordförankring, så att det verkligen kan stå emot vinden.

Måste man ha bygglov för vindskydd?

Nej, om du bygger ditt vindskydd nära ditt hus, och det inte är alltför högt, så behöver du inget bygglov. Men om ditt vindskydd är placerat nära grannens tomtgräns så kommer du att behöva ett skriftligt medgivande från dem. Och om ditt vindskydd når över 1,8 m så är det samma regler som gäller när som du bygger ett plank. Du måste då söka bygglov.

Hur högt vindskydd får man bygga?

När du bygger ett vindskydd utomhus, oavsett om det är på din altan eller om det är fristående, så får ditt vindskydd inte vara högre än 1,8 m. Detta är för att det räknas in under samma regler som ett plank. Och det får man inte sätta upp hur som helst. Det är dock ingenting som hindrar dig från att ha en blomlåda med insynsskydd så länge den inte är allt för hög. Då blir det ett vindskydd och en avskärmningsvägg på en och samma gång.

Vad kostar ett vindskydd?

Det går naturligtvis att hitta en billig skärmvägg om du är duktig på att leta. Om du vill ha billiga skärmväggar och vindskydd som också uppfyller alla dina önskemål gällande design och stil så går det också att ordna. Det är bara att bygga ihop en skärmvägg i det material som passar din smak, med lite hjälp från erfarna snickare på Veterankraft. En skärmvägg i trä till din altan är fullt möjligt att ordna.

Fler relaterade artiklar

tradack-vid-havet

Tips på hur du bygger trädäck

Är det dags för en trevlig uteplats? Kanske du bara känner att du behöver ett mysigt litet projekt på helgerna. Att bygga ett trädäck är den perfekta sysselsättningen, och det behöver inte vara svårt heller. Det första du behöver göra är att ta reda på lite mer om vad det innebär att bygga ett trädäck, och det gör du lättast genom att få svar på några vanliga frågor. Känner du att det vore enklare att ta hjälp så kan du kontakta Veterankrafts snickare här.

Läs mer
bygga-spalje

Tips & råd på hur du kan bygga spaljé hemma!

Hade det inte varit vackert att göra en egen spaljé som kan hålla upp klängväxterna över trädgårdsgången? Du behöver inte ens krångla med skruvdragaren själv – bygg en spaljé med snabb och pålitlig hjälp av oss på Veterankraft. En trädgårdsspaljé ger verkligen skönhet till trädgården. Samtidigt kan en spaljé vara ett mycket effektivt insynsskydd. Det finns många roliga sätt att placera en spaljé på för att göra just din trädgård mest unik av alla.

Läs mer
bygga-mur

Hur gör man för att bygga mur?

Det kan finnas många anledningar till att uppföra en mur. En stödmur, en trädgårdsmur och en stenmur har olika karaktär och olika funktioner i trädgården. Kanske är det dags att skapa nivåskillnader i trädgården med hjälp av en låg stödmur i natursten, eller att bygga en högre mur av lecablock för att hålla vinden ute från fikaplatsen. Att bygga en mur är oftast inte komplicerat, men det finns några saker man kan tänka på för att muren ska stå länge. Hör av dig till oss på Veterankraft om du har fler frågor och behöver hjälp.

Läs mer