beskära plommon

Tänk att få goda opalplommon till sommarkaffet, och viktoriaplommon närmare hösten. Kanske till och med gula plommon som blir en färgsprakande klick i trädgården.

Det är en konst att få plommonträdet på bra humör. Ett sätt är såklart att beskära och ansa, samt gödlsa. Men vad ska man tänka på i allt detta? Hur gör man egentligen för att klippa plommonträd? Här är några nödvändiga tips för att ditt plommonträd inte bara ska blomstra, utan också ge rikligt med frukt. För dig som behöver hjälp att klättra på stegen för att nå, så finns vi från Veterankraft här för dig.

Hur och när klipper man plommonträd?

För att klippa ditt plommonträd så behöver du en vass sekatör. Klipp de grenar som växer inåt, och de som växer uppför stammen. Dessa tar kraft och näring från trädet. Du kan klippa ditt träd under alla säsonger, beroende på vad du vill påverka. Om du vill ha chans till mer frukt så är det bäst att beskära träd under juli, augusti och september.

Beskära plommonträd på våren

Beskära plommonträd på våren är avgörande för att forma trädet och öka fruktproduktionen. Vänta tills trädet är i vilande fas men innan knopparna börjar öppnas. Ta bort döda, sjuka eller skadade grenar och försök att upprätthålla en öppen krona. Det är också viktigt att desinficera dina beskärningsverktyg mellan snitten för att förhindra spridning av sjukdomar.

Hur hårt kan man beskära ett plommonträd?

Beskär plommonträd med stor försiktighet. De är känsliga träd, som lätt kan förstöras om du gör fel. Om du beskär ditt plommonträd för hårt så kommer det att skjuta vattenskott, som tar kraft från ditt träd. Beskär du för lite så kan det ta fokuset från trädets producering av frukt och göra att trädet slutar ge skörd.

Hur ofta ska man beskära plommonträd?

Under det första året efter att du planterat till plommonträd så ska du inte beskära det. Inte heller om du tagit sticklingar. Då kommer det att behöva växa i några år innan du beskär det första gången.

Beskära plommonträd på våren gör man helst för unga plommonträd, gärna sent under våren, för att få tillväxten att bli bättre. Om du beskurit det hårt under våren så kan du behöva beskära det igen under sensommaren för att få bort vattenskott. På äldre plommonträd räcker det med en underhållsbeskärning under den senare delen av året.

Hur ansa plommonträd?

Att ansa ett plommonträd är mycket samma sak som att beskära det. Du tar bort grenar som är sjuka, döda, eller växer åt fel håll. Även det bästa plommonträdet behöver lite extra kärlek och uppassning ibland. Det är också en bra tillfälle att titta efter sjukdomar. Sjukdomar på plommonträd kan många gånger synas på frukten, men också grenarna kan se sjukliga ut. Det är oftast bättre att bara beskära plommonträd lite lätt då och då, istället för att beskära plommonträd hårt och ofta.

Hur sköter man ett plommonträd?

Förutom att ditt plommonträd behöver mycket kärlek och uppmärksamhet, så behöver det också att du ansar det regelbundet. En gallring är nödvändig om ditt plommonträd skjuter vattenskott. Beskärning av plommonträd kan ibland behöva göras två gånger om året, och det är en flerårig process.

Måste man ha två plommonträd?

Det är inte ett måste, eftersom plommonträd ofta är självpollinerande, eller självfertila som det också kallas. Såklart kan ju vissa sorter av plommonträd skilja sig från andra. Så hör efter vad som gäller med just ditt plommonträd när du köper ett nytt. Om du har problem med att få frukt på ditt plommonträd, så kan du behöva ett annat plommonträd, men det krävs att de båda blommar samtidigt för att de ska ha någon nytta av varandra.

Hur länge lever ett plommonträd?

Många plommonträd lever inte så länge, dessvärre. Men detta kan såklart skilja sig stort, beroende på hur du tar hand om det. Med rätt sätt kan det leva i över 20 år. Det finns också plommonträd som lever i över 30 år.

Kan man ta skott på plommonträd?

Om du ska ta rotskott så behöver du veta att det trädet inte är ympat sedan tidigare. Då är det stor chans att ditt skott kommer att bli något annat än vad du tror att det ska bli. Det går såklart att testa med att ta ett skott från den gren som har den frukt du vill ha, och driva upp den i kruka.

Hur får jag frukt på plommonträd?

Du behöver ta hand om det hela året. De första 5-10 åren så kan det vara dåligt med frukt, eller ingen frukt alls. Trädet behöver att du sköter om det fram tills det är stort nog att ge frukt. Beskär ditt träd, men inte allt för hårt. Gödsla på våren för att ge plommonträdet bättre chans att ge frukt. Ge gödsel närmare hösten för att stärka trädet inför vintern.

Vad gödslar man plommonträd med?

Under det första året så behövs vanligtvis inte inget gödsel för ditt plommonträd, men efter ett par år så är det dags att börja mata det med kompost eller komposterad kogödsel. Det kommer att ge en uppskattad boost.

Varför ingen frukt på plommonträd?

Det tar ofta 3-4 år innan ditt plommonträd börjar ge frukt. Om det fortfarande inte ger frukt efter denna tid så kan det behöva en boost i form av gödsel. Om ditt träd slutar ge frukt så kan det vara för att det behöver gallras. Gödsel kan även vara effektivt i den situationen. Det är inte rekommenderat att flytta plommonträd, eftersom det då måste börja om igen. Troligen kommer det inte bli något frukt på det trädet under ett tag.

 

Läs även mer om hur du beskär äppelträd på bästa sätt här!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken