beskära päronträd

Har du ett vackert gammalt päronträd ståendes i trädgården som du vill få liv i igen? Eller har du kanske precis köpt in en god päronsort som du ska plantera? Att lära sig hur man beskär sitt päronträd är bra, oavsett hur gammalt trädet är. Men vill du ha hjälp med att beskära så finns våra medarbetare från Veterankraft till hands. De vet allt om hur ditt päronträd ska behandlas.

Kan man beskära päronträd?

Ja, du kan beskära och klippa päronträd. Men sanningen är den att päronträd faktiskt inte behöver beskäras lika ofta som andra träd. Speciellt är det bra att tänka på när du ska beskära ett ungt päronträd. Det räcker med att du tar bort döda grenar och toppar alldeles för långa skott.

När klippa vattenskott på päronträd?

Vattenskott på fruktträd uppstår ofta på grund av att de blivit för hårt beskurna under vårkanten. Så då är det bra att beskära ditt päronträd igen under sommaren när vattenskotten är mjuka och lätta att knipsa av. Om du har en massa vattenskott sedan tidigare år knipsa inte bort alla samtidigt, utan se det som ett flerårigt projekt.

Kan man beskära päronträd på våren?

Ja, våren är en lämplig tid för att beskära päronträd. Det är bäst att göra detta innan knopparna öppnas, vanligtvis i början av våren när trädet fortfarande är i vilande fas. Genom att beskära under denna period kan du forma trädet, ta bort döda eller skadade grenar och främja en hälsosam tillväxt. Se till att använda rätt beskärningsverktyg och tekniker för att undvika skador på trädet.

Hur ska man beskära gammalt päronträd?

När det är dags att beskära gammalt päronträd så är det viktigt att du inte beskär det lika hårt som ett ungt, eller ens som andra fruktträd. Du behöver såklart ta bort gamla grenar. Om ditt päronträd har sjuka grenar så måste du ta bort dessa genast, innan sjukdomen sprider sig. Se till att rengöra och sprita sekatören innan du klipper varje gren för att inte infektera mer av trädet.

Hur sköta päronträd?

Alla träd behöver mycket kärlek i början. Det kräver att du gödslar det och att du beskär det i rätt tid. Inte för lite och inte för mycket. Det finns också många idéer att hitta om du vill spaljera päronträd. Detta gör man om man inte vill ha ett så stort träd, men ändå önskar en god skörd. Ditt päronträd behöver mullrik jord för att orka bära frukt.

Hur hårt kan man beskära päronträd?

Som alla andra fruktträd så behöver du inte beskära alldeles för hårt. Ta såklart bort sjuka och ruttna delar, och klipp bort skott som växer inåt mot kronan. Det gäller också skott som växer uppåt längs med stammen. Dessa skott tar kraft från trädet och det resulterar i mindre växtkraft i de starka delarna, och mindre frukt.

Kan man toppa päronträd?

Alla fruktträd är lite känsliga för att bli toppade. Om ditt träd har två toppar så är det bra att bestämma vilken topp som ska vara kvar till nästa år. Försök att inte toppa för mycket, eftersom det troligen leder till att trädets växtlighet försämras då det tar mycket energi att hela igen efter en skada.

Hur länge lever ett päronträd?

En vanlig livslängd på ett friskt päronträd brukar vara mellan 25 och 30 år. Men under riktigt bra omständigheter kan vissa vilda päronträd leva i över 50 år! En del päronträd slutar dock att ge frukt efter 10 år. Men päronträd är ju riktigt vackra även om de inte ger frukt.

När ska man gödsla päronträd?

När ditt päronträd är alldeles nytt så bör du gödsla endast försiktigt. När det är några år gammalt kan du börja gödsla på riktigt. Då kan du gödsla upp till två gånger om året.

Varför blir det inga päron?

Det kan bero på många olika saker. Till exempel så är det bra att fråga sig om ditt träd är för gammalt. Du kan ge det ett par år till med gödsel, och vara noga med att rensa gräs och ogräs runt omkring trädets stam. Trädet behöver också bra med vatten under torra somrar.

Hur tar man skott från päronträd?

Du klipper av skotten nära grenen, utan att skada grenen i sig, och planterar om dem inomhus eller i växthus tills de har växt på sig lite. Du kan också ta rotskott och plantera om dessa.

Silverpäronträd

Silverpäronträdet, det nordiska olivträdet som det ibland kallas, är en populär trädgårdsväxt som ger vackra blommor och läcker frukt. Men för att ditt Silverpäronträd ska fortsätta att växa och blomstra, är det viktigt att du beskär det regelbundet. Här är några tips och råd för att hjälpa dig att beskära ditt Silverpäronträd på rätt sätt.

När ska du beskära ditt Silverpäronträd?

Det bästa tiden att beskära ditt Silverpäronträd är under vintern när trädet är i viloläge. Detta ger trädet tid att läka efter beskärningen och förbereder det för tillväxtsäsongen.

Hur ska du beskära ditt Silverpäronträd?

För att beskära ditt Silverpäronträd, börja med att ta bort alla döda, sjuka eller skadade grenar. Sedan kan du ta bort alla korsande grenar eller grenar som växer inåt i trädet. Fokusera på att öppna upp trädet för att öka luftcirkulationen och ljusflödet.

Vanliga frågor om Silverpäronträd

När ska jag skörda mina Silverpäron?

Silverpäron skördas vanligtvis i slutet av sommaren eller tidigt på hösten när frukten är mogen.

Behöver jag gödsla mitt Silverpäronträd?

Ja, gödsling kan hjälpa ditt Silverpäronträd att växa starkt och producera goda frukter. Gödsla din trädgård på våren och under sommaren med ett allsidigt gödselmedel.

Hur mycket vatten behöver mitt Silverpäronträd?

Silverpäronträd behöver vanligtvis en regelbunden vattning, särskilt under varma och torra perioder. Se till att marken runt trädet är fuktig men inte blöt.

Har du andra fruktträd som behöver beskäras? Vi har samlat smarta tips och råd på hur du bäst tar hand om dina träd, klicka på det fruktträd du är intresserad av nedan!

 

 

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken