beskära körsbärsträd

Vilken ljuvlig känsla att ha munnen full av körsbär. Ett sådant sommarminne. Sedan är det ju inte fel att spotta prick med körsbärskärnor. Och de körsbärskärnor som blir över kan du tvätta och plantera i augusti. Då kan du få en fin liten planta att titta på under hösten och vintern innan det blir dags att plantera den utomhus. Men hur tar man sedan hand om ett körsbärsträd? Här kommer några tips för dig som vill njuta riktigt ordentligt. Vill du njuta utan att klättra på stegar och riskera att falla finns våra trygga veteraner här för att hjälpa dig. Hör av dig till oss på Veterankraft så kan vi ordna en tid för hjälp med beskärningen.

Hur hårt kan man beskära körsbärsträd?

Alla träd är känsliga för att bli beskurna för hårt. Att beskära körsbärsträd hårt kan innebära att ditt körsbärsträd kommer att skjuta vattenskott. Det gör inte att ditt träd blir vackrare eller bär mer frukt. Gamla grenar, sjuka grenar och grenar som växer inåt eller uppåt längs med stammen ska bort. Så det är inte så svårt att beskära körsbär trots allt. Att beskära ett gammalt körsbärsträd kräver att du inte tar bort för mycket.

Beskära körsbärs på våren

Beskärning av körsbärsträd på våren kan hjälpa till att forma trädet och främja en hälsosam skörd. Vänta tills trädet är i vilande fas men innan blommorna börjar öppnas. Undvik att beskära för mycket och ta bort endast döda, sjuka eller skadade grenar. Se till att använda rena och vassa verktyg för att minimera skador på trädet.

Kan man kapa körsbärsträd?

Att kapa körsbärsträd är lite annorlunda mot att klippa körsbärsträd. Det betyder att du tar ner körsbärsträdet på höjden ganska rejält. Det här är aldrig ett bra alternativ om du är ute efter att göra trädet vackrare eller starkare. Att kapa ett körsbärsträd stressar trädet rejält, och det tar längre tid på sig att bli helt igen.

Kan man klippa bigarråträd?

Det går bra att klippa bigarråträd. Beskärning av körsbärsträd är liknande bland alla sorter. Skillnad på körsbär och bigarråer är egentligen bara att bigarråer är framodlade sorter av sötkörsbär. Körsbär skulle man kunna kalla för urmodern till de andra sorterna. Bigarråträd ger stora frukter med fastare fruktkött som smakar sött. Dessa skiljer sig från till exempel surkörsbärsträd, som liksom namnet avslöjar har en surare eller mer besk smak.

Hur räddar man ett körsbärsträd?

Om ditt körsbärsträd har dragit på sig en otrevlig sjukdom så är det bra att du blir av med den så fort som möjligt. Det gör du genom att använda en steriliserad sekatör, som återigen steriliseras innan varje klipp. Klipp försiktigt bort de sjuka delarna. Ohyra på körsbärsträd går också att få bort. Du kan spruta med bladlusmedel. Om lössen lagt ägg och kommer tillbaka så ta bort de bladen på en gång och bränn upp dem eller skicka bort med brännsopor.

Hur länge lever ett körsbärsträd?

De odlade sorterna, såsom bigarråträd, kan bli omkring 50 år gamla. Körsbärsträd som växer i det vilda kan istället bli närmare 100 år gamla. Om du tar hand om ditt körsbärsträd rätt så kan det leva längre. Dessutom handlar det mycket om vilken sorts körsbär du har planterat, eftersom vissa körsbärsträd klarar sig sämre ju högre upp i landet du kommer. Det finns faktiskt en sort som i rätt klimat och med rätt omvårdnad kan bli närmare 200 år gammal.

Hur högt kan ett körsbärsträd bli?

Ett riktigt högt körsbärsträd kan bli upp till 20 meter högt. I extrema fall kan det bli 30 meter högt. Så när du planerar var du ska plantera ditt körsbärsträd gäller det att du tänker noga. Vanligtvis blir det omkring 15–20 meter. Det går såklart att beskära körsbärsträd på höjden, men inget träd mår särskilt bra efter att ha blivit beskuret så. Vill du bara ha något väldigt litet så kan du ju välja en körbärsbuske. Annars är det bara att du håller efter ditt körsbärsträd och kapar lite i taget på höjden då och då. Varje träd tar stor skada av att bli kapat på höjden, men om du gör det rätt så kan du lindra skadan.

Måste man ha två körsbärsträd?

Körsbär inte naturligt självpollinerande, men många av de odlade sorterna idag är framodlade så att du bara ska behöva ett körsbärsträd. Du kan höra med din lokala plantskola vad som gäller för just de sorter som de säljer. Om två körsbärsträd ska ha någon nytta av varandra måste dessa två blomma samtidigt. Körsbär blommar ofta tidigt på året, innan bladen slagit ut. Detta skapar problem när det är frost sent på våren.

Kan man ta skott från körsbärsträd?

Det går såklart att ta skott från alla fruktträd som skjuter skott. Om ditt träd är ympat sedan tidigare och du tar ett rotskott så är det ibland inte den sorten du tänker dig. Till exempel om du har ett morellträd och har ympat in klarbärsträd så kommer rotskotten att vara morellträd, inte klarbärsträd, även om grenen med klarbärsträd kanske är den enda som ger frukt. Annars går det bra att ta skott och plantera om.

Hur djupa rötter har körsbärsträd?

Ett körsbärsträd behöver att du gräver ner det ungefär 70 cm när du planterar det som planta. Det klarar sig ofta på mindre djup än 70 när det sedan växer. Så om din gräsmatta inte är så djup är det inget stort problem. Fokusera hellre på att gräva brett, så att trädet har en chans att breda ut sig.

 

Anlita någon av våra proffsiga pensionärer när du behöver hjälp med trädbeskärning!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken