beskära äppelträd

Går du också i trädgårdstankar? Kanske du ska förbereda dig för den kommande säsongen, och planerar att beskära fruktträd. Ja, hur klipper man äppelträd egentligen? Det handlar ju om att pyssla om dina träd och växter. Beskärning av äppelträd är att ge det kärlek, så att det i sin tur kan producera goda äpplen till dig. Veterankrafts erfarna händer tar snabbt hand om utmaningen att göra det på rätt sätt, om du känner dig osäker.

Hur beskär man äppelträd?

Du ska ta bort grenar som försvårar eller inte bidrar till äppelträdets välfärd. Använd en trädbeskärare och skär av dessa grenar och skott så långt in mot trädet som möjligt. Att beskära gamla äppelträd är viktigt för att trädet ska orka fortsätta ge frukt.

När klipper man äppelträd?

Du kan klippa ditt äppelträd året om, men det är rekommenderat att du inte klipper ner ditt äppelträd allt för mycket. Var också extra sparsam med att beskära nytt äppelträd under dess första år.

Hur lång tid tar det för ett äppelträd att växa?

Det kan komma som en besvikelse att ditt äppelträd kanske inte ger frukt under de första 10 åren. Men du behöver fortfarande ta hand om det. Tänk på att ansa äppelträd regelbundet. Klippning av äppelträd bör dock göras varsamt. Det krävs extra uppmärksamhet för att beskära ett ungt äppelträd, eftersom du måste lära dig att skilja på fruktbärande grenar och skott som bara tar näring.

Hur mycket kan man klippa ner ett äppelträd?

Det är bra att ta inte klippa ner ditt äppelträd för mycket. Det hjälper inte äppelträdets tillväxt eller produktion av frukt. Ta hellre bort nya små grenar än gamla stora. Då har äppelträdet större chans att överleva.

Hur ska man klippa ett äppelträd?

För ett friskt och vackert träd, så bör du vara uppmärksam på vad som tar växtkraft från de bra grenarna. Till exempel gamla grenar som slutat ge frukt, eller skadade grenar. Skott som växer rätt in mot kronan och skott som växer uppåt längs med stammen ska också tas bort.

Kan man beskära äppelträd på vintern?

Det kanske förvånar dig att höra att du kan beskära dina äppelträd året runt! Att klippa dem under månaderna mars till maj gynnar dock främst tillväxten, det vill säga att ditt äppelträd blir större och starkare, snarare än att producera frukt.

Kan man toppa ett äppelträd?

Det går bra. Om ditt äppelträd har flera toppar, så välj då vilket som ska få vara topp i fortsättning. Klipp detta skott max en tredjedel. De andra toppskotten kan du ta ner till hälften.

Kan man beskära äppelträd i mars?

Det går alldeles utmärkt! I mars är det fortfarande väldigt kallt i många delar av landet, och det går att beskära äppelträd även i mars. Det går faktiskt att beskära äppelträd både före och efter mars. Men om du ska göra det på våren, så beskär före knopparna spricker ut.

När ska man inte beskära äppelträd?

Det går att beskära äppelträd året om. Det du ska undvika är att beskära äppelträd hårt. Då kommer ditt äppelträd att svara med att skjuta vattenskott. Det gäller oavsett om du ska beskära unga äppelträd eller om du ska beskära äldre äppelträd. Kom ihåg att när du precis planterat ditt äppelträd så behöver du inte beskära det förrän tidigast under andra året.

Var klipper man vattenskott på äppelträd?

Du ska klippa dem alldeles intill grenen som de växer på, men var noga med att inte skada grenen i sig. Ofta är skotten kraftiga, och det krävs lite finess för att inte skada något omkring vattenskotten.

Hur klippa vattenskott på äppelträd?

Om ditt äppelträd har extremt mycket vattenskott, så beskär ungefär en tredjedel i taget. Då kommer du inte att chocka trädet, och efter tre år kommer du att ha mindre vattenskott. För din trädklippare till roten av vattenskottet och klipp nära den gren den växer på.

Vad händer om man inte beskär äppelträd?

Gamla grenar och nya skott kanske verkar ofarliga. Du kanske till och med tänker att du vill ha ett större och tätare äppelträd. Men att klippa fruktträd är viktigt. De överflödiga grenarna och skotten kommer att ta näring från de delar av ditt äppelträd som faktiskt kan ge frukt. Så risken är att du får mycket mindre frukt, eller ingen frukt alls.

Vilken årstid klipper man äppelträd?

Beskära äppelträd - höst eller vårvinter? Många tror att man måste klippa äppelträd på hösten, och det är såklart bra att klippa dina äppelträd under JAS, det vill säga juli, augusti och september, eftersom äppelträdet då har mest potential att återhämta sig. Det går också att klippa äppelträd på vårvintern, för att få större krona.

Hur undviker man vattenskott på äppelträd?

Det bästa tipset är såklart att undvika att beskära äppelträdet så hårt att vattenskott faktiskt bildas. Men om du redan har åkt på att ditt äppelträd skjuter vattenskott, så oroa dig inte. Du kan beskära ditt äppelträd i etapper. Det vill säga att du beskär lite i taget under hela säsongen. Klipp bort vattenskotten några i taget. Annars kommer det att skjuta upp mer vattenskott nästa år

Beskära äppelträd på våren

Att beskära äppelträd på våren är en viktig trädgårdsuppgift som hjälper till att främja en sund tillväxt och en riklig skörd. Vänta med beskärningen tills trädet är i vilande fas men innan knopparna börjar öppnas. Ta bort döda eller sjuka grenar samt de som växer inåt eller korsar varandra. Målet är att skapa en öppen krona som låter ljus och luft nå fruktträdet.

 

Behöver du hjälp med trädbeskärningen? Anlita någon av våra duktiga pensionärer!

Anlita oss

Hur kan vi hjälpa dig?

Klicka på länken bredvid så kommer du till vår intresseanmälan.

Ta hjälp av Veterankraft, vi förenklar din vardag!

Vi är ett prisbelönt bemanningsföretag som erbjuder erfaren hjälp i hemmet samt RUT- och ROTtjänster med fokus på hushållssysslor och hantverksarbete. Du kan få hjälp med det mesta från diverse trädgårdsarbeten, renovera altan, snöskottning eller rejäl vårstädning. Välkommen att höra av dig!

Trädbeskärning

Trädgårdshjälp

start-hero

Allmän händig

Gör en intresseanmälan

Vår intresseanmälan går snabbt att fylla i och är i tre steg. Börja med att fylla i det postnummer för det område där tjänsten ska utföras (gäller det dig eller någon annan?). Berätta om dina önskemål och tidpunkt för när du vill att tjänsten ska utföras. Vi ser fram emot att få hjälpa dig och ditt företag.

 • Välj tjänster du vill ha hjälp med
 • Fyll i dina kontaktuppgifter
 • Klart! - Vi kontaktar dig inom 48h

Vad vill du ha hjälp med?

1 2
Välj tjänster i listan
 • Bygg & Installation
 • Ekonomi & Redovisning
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll
 • Kontorsservice & Konferens
 • Lager & Logistik
 • Skola & Förskola
 • Transport & Åkeri
 • Vård & Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • För hemmet
 • För trädgården
 • Hantverk
 • Omsorg
Välj tjänster i listan
 • Fastighetsförvaltning & Underhåll

Hämta min plats

Fyll i dina uppgifter

1 2
Kontakta oss
start-hero

Veterankraft huvudkontor

Vendevägen 90, 18232, Danderyd

Tills dess vi hörs igen - låt dig inspireras av vår kunskapsbank

Till kunskapsbanken